Tre svenskar topp tio i Ironman i Florida

Tre svenskar topp tio i Ironman i Florida


Hur kändes loppet som helhet, hade du kunnat göra något bättre?
– Med facit i hand så skulle jag ha cyklat mer passivt, istället för att försöka komma ikapp täten. När simningen blev inställd (pga starka strömmar) och vi startade i nummerlappsordning (jag hade högt startnummer, 29), så gjorde jag en chansning på att komma ikapp vilket inte gick hem. Blev ett helt annat lopp än min ursprungsplan, dessutom var det min första cykling/löpning tävling av 19 Ironman starter så jag hade ingen direkt erfarenhet av det innan heller, säger David Näsvik.

Hur laddade du inför loppet?
– Då jag bor i Schweiz för tillfället blev det lite annorlunda. Det är faktiskt svårt att hitta platt terräng att träna på där, så det blev lite mer löpträning på bana, samt på trainer inomhus för att simulera Floridas platta bana. För mig var den perfekt i tid sett till Långdistans EM i Almere där jag kom sjua, då jag hade hela sju veckor på mig att förbereda mig. Det vill säga jag hann med ett helt träningsblock med tuff träning och kunde sedan ha min sedvanliga två veckors tapering. Kände verkligen att formen var kanon innan loppet, härlig känsla när det svarar i alla tre grenar samtidigt.

Hade du någon taktik?
– Har tränat jättemycket simning i år och gått fram rejält där, så planen innan start vara att simma snabbt och vara med upp i andra ”klungan” för att på så sätt få en billig cykling och därmed snabb löpning. Men den planen skrotades ju när simningen ställdes in.

Vad var tyngst/ vad kändes lättast?
– Simningen kändes väldigt lätt. Skämt å sido, det var också det tyngsta och inse att man skulle få starta ca 10 min efter de bästa pga det höga startnumret, i den intervallstart som sedan blev. Lättast var helt klart de första sju kilometrarna på löpningen då det var tokig medvind, sprang 4:01min/km utan att behöva andas typ, blev lite jobbigare sedan när man vände.. Värst var kylan innan man fick starta på cyklingen, trodde jag skulle frysa ihjäl.

Hur har din säsong sett ut?
– Tyvärr har den varit skadefull med begynnande stressfraktur och hälsporre som ställt till problem. Efter en mindre bra tävling i Ironman Melbourne i mars tvingades jag till ett längre träningsuppehåll och missade därför både SM och Kalmar vilket sved rejält i själen. Två lopp jag alltid ser fram emot att köra. Det enda positiva var att jag fick gott om tid att förbereda mig inför långdistans EM och det gick ju bra. Sedan ville jag ju köra ytterliggar en tävling vilket blev Florida, så nu efter en extremt lång säsong med nästan bara träning och inga tävlingar pga skador är det riktigt skönt med säsongsvila.

Hur tränar du i vinter?
– Det kommer förhoppningsvis bli på Playitas i två omgångar då jag verkligen älskar att vara där, fräsch anläggning med underbar 50m pool och gym. Dessutom smidigt att ta sig dit. När jag inte är där kommer jag vara i Schweiz och kommer då varva utomhuscykling med velodrom och trainer. Poolutbudet är inte optimalt där på vintern men det vägs upp av bra träningssällskap. Det kommer att bli en hel del polymerisk löpträning i kombination med backiga löppass och styrketräning för att stärka upp kroppen och slippa skador framöver.

Vad har du för mål till kommande triathlonsäsong?
– Jag har höga målsättningar, med tanke på att jag haft en säsong full av skador samt hade en ”dålig” dag i Almere och kom sjua i den tävlingen så är min målsättning hög till nästa år, då siktar jag på medalj på Långdistans-EM! Sedan är det ju VM i Motala som jag verkligen ser fram emot. Har inte satt något mål där, men tänkte räkna med att bli bäste svensk, svårt att sia om annat då motståndet kan variera väldigt.

Har du några tips du kan dela med dig av om man vill göra sin första Ironman?
– Gå med i en klubb, skaffa kunskap alternativt en coach. Träna kontinuerligt. Ha kul längs hela resan och gör inte bara loppet för att kunna skryta om det på C.V:et. Planera noga och få med dina nära och kära på det hela, så att de även är kvar när du har gått i mål.

Något du vill tillägga?
– Är man nyfiken på att veta mer om mig eller har frågor om triathlon eller träning allmänt så kan man besöka min blogg och ställa dem där eller bara läsa så klart: www.nasvik.se.

 Här hittar du hela resultatlistan från Ironmantävlingen i Florida

Foto: Gunnar Eld


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så här säger vetenskapen om ditt...

Läs mer
Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer