Triathlontjejer som inspirerar

Triathlontjejer som inspirerar


Berätta lite kort om varför du grundade gruppen och hur du kom på idén.
– Det var i samband med Stockholm Triathlon 2012 när jag skulle göra olympisk distans för första gången. Då slog det mig hur stor skillnad i antal det var mellan dam och herr grupperna. Jag visste hur nervös jag var inför min triathlondebut i sprintdistansen året innan och hur kul det var när man väl startat. Eftersom jag flera år innan hade lett komma-igång-grupper i min cykelklubb så tänkte jag att det vore kul att peppa fler tjejer att anmäla sig till triathlontävlingar och kanske få ihop ett gäng som kunde träna ihop. Min erfarenhet från komma-igång-gruppen i cyklingen var att tjejer många gånger undervärderar vad de kan och orkar. Flera av tjejerna som kom till den gruppen var riktigt starka cyklister men samtidigt väldigt nervösa för att cykla i grupp. Så jag tänkte att det kanske var på samma sätt inom triathlon – om de fick möjlighet att ställa frågor och ta del av andras erfarenheter och träffa andra som också var motionärer så skulle också fler våga testa detta, för det är så otroligt kul och bra träning. Min första tanke var att grunda en lokal grupp för Stockholm men plötsligt fick jag medlemsförfrågningar från hela Sverige. Namnet på gruppen är inspirerat av Facebookgrupperna Cyklande tjejer och Springande tjejer, säger Liselott Silwer, grundare till Triathlontjejer.

Vad är det bästa med Triathlontjejer?
Bredden på medlemmarna – det är såväl elit som nytillkomna motionärer i alla åldrar. Alla hjälper och peppar varandra. Oavsett om det handlar om att köra en Ironman eller delta i ett lokalt triathlon på hemmaplan – så kan man få tips och hjälp genom gruppen.  Det är en bra gemenskap och kamratskap mellan alla oavsett vilken nivå man är på. Gruppen är också ett bra sätt att hitta träningskamrater eftersom det finns Triathlontjejer överallt i Sverige. Det är väldigt kul att följa framstegen hos de som kommer nya till gruppen. Många är exempelvis rätt nervösa för öppenvattensimning som kan kännas läskigt i början. Då är det kul att läsa hur de jobbar med detta och plötsligt så bara funkar det och de kan simma i vilket vatten som helst.

Hur får ni den sociala spridningen?
– Gruppen har växt en hel del det sista året tack vare att Petter Ericson Hållén som jobbar med Stockholm Triathlon skrev ihop ett par artiklar som publicerades på deras hemsida och vi fick även vara med i bilagan i tidningen Outside som de gjorde förra året. Medlemsantalet har sedan dess stigit från ca 300 medlemmar till 900. Och sen har den fortsatt att växa, just nu närmar vi oss 1200 medlemmar! Jag har även aktivt bjudit in en del tjejer som jag träffat eller läst om. Vi har också ett twitterkonto och sedan årsskiftet finns det även en hemsida för gruppen. En av våra medlemmar tyckte att vi borde ha egna triathlonlinnen till Stockholm Triathlon 2014 så då fixade jag det i somras. Det var en häftig känsla när man såg varandra under tävlingen.

Vem kan bli medlem? Varför ska man bli medlem?
– Alla tjejer i alla åldrar som har ett facebook-konto och är intresserade av triathlon eller swimrun är välkomna att bli medlemmar. Man behöver inte vara aktiv triathlet utan bara vara intresserad/nyfiken på sporten. Det kostar inget att vara med, men det finns mycket att vinna på det!
Det finns många bra anledningar till att bli medlem men framför allt för gemenskapen och den breda kompetensen bland medlemmarna. Undrar man över träningsutrustning, träning eller hur banan på Tjörn är eller var bästa boendet i Kalmar är så vet gruppen det kan jag lova. Vill man ha pepp eller bara skriva av sig när träningen inte går som man vill – så funkar det med. Dessutom får man hänga med många meriterade triathleter, simtränare och swimrunnare samt har möjlighet att hitta nya träningskompisar i sin närhet. Gruppen har också samarbete med en webshop för triathleter – som ger oss en grupprabatt – och lagom till kommande säsong kommer vi att kunna erbjuda triathlondräkter och linnen i den design som syns på bilden.

Arrangerar ni aktiviteter ihop? Träningar/ åker på tävlingar?
– Förra året arrangerade jag med några löpträningar, och det ordnades spontant även några träffar för simträning vid Hellas och swimrunträning i Sickla. Tanken är att försöka få ihop några fler träningstillfällen även i år. Vi som bor i Stockholm träffas också gärna vid Sjöhistoriska museet i samband med Stockholm Triathlons tävlingsträningar, och flera av oss brukar även delta i Sickla Triathlons onsdagsträningar. Jag funderar på att ordna med en beachflagga till kommande säsong för att vi ska synas och få en gemensam träffpunkt på de större loppen.

Hur ser framtidsplanerna ut med gruppen?
Mer av allt – gärna ordna några träningsläger och även hitta fler samarbetspartners på sikt som kan vara med och sponsra kommande aktiviteter. Gruppen har ju inget kommersiellt syfte och allt arbete som jag har gjort hittills har skett på min fritid. Jag gör detta för att det ger så mycket tillbaka. Jag har precis börjat arbeta med gruppens hemsida – just nu finns det bara en kalender och lite grundläggande information, men jag vill även fylla den med mer redaktionellt material. Det finns mycket att skriva om utrustning och hur man kan komma igång. Tanken är också att gruppens medlemmar ska få utrymme för att förmedla sina berättelser om triathlon och hoppas på att den blir välbesökt. Det ska bli en hemsida för information och inspiration helt enkelt.

Något du vill tillägga?
– Att den här gruppen har utvecklat sig till något mycket större än vad jag trodde från början när jag skapade den. Det har gett mig så mycket att både få följa olika personers utveckling via nätet och att träffa en del av dessa härliga och fantastiska tjejer. Och jag har nu börjat inse att detta bara är början på något ännu bättre. 2015 kommer bli ett bra år på alla sätt!

Här kan du läsa mer om Triathlontjejer. 


Liselott Silwer under Stockholm Triathlon 2014.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

3 x 10 minuter på löpbandet

Vinterväder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Passen som räddar träningen i mellandagarna!

Ont om tid mellan alla släktträffar –men vill ändå boosta löpformen? Inga problem! Vi visar...

Läs mer

Kom igång med träningen i mellandagarna!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer
Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer