Vad är skillnaden? Terrängskor vs. traditionella löparskor

Vad är skillnaden? Terrängskor vs. traditionella löparskor


Att springa allsidigt är A och O för att undvika överbelastningsskador. Springer du enbart på asfalt är skaderisken högre än om du varvar med löpning i skogen eller i elljusspår.

För den optimala och natursköna löpupplevelsen är terrängskor ett positivt tillskott på skomarknaden. De är extra förstärkta för att tåla löpning bland rötter och stenar och många modeller finns i Gore-Tex-material, vilket innebär att de är vattentäta, men transporterar bort fotsvetten. Idag har nästan alla löpskotillverkare en terrängmodell och det finns, precis som när det gäller traditionella löparskor, allt från väldämpade och tyngre modeller till minimalistiska och tunnare skor. Här går vi igenom några av de punkter som kan skilja en terrängsko från den traditionella löparskon. Gå till din lokala sportbutik för att få hjälp att hitta just din favorit.

1. Tåbox: På terrängskorna är tåboxen en aningen större än på vanliga löparskor, främst för att foten ska kunna ha ett visst utrymme framåt i alla nedförsbackar.

2. Skyddande lager: För att skydda fötterna från vassa stenar, pinnar, grenar, vattenpölar och regn är terrängskon gjord av kraftigare material. Flera modeller finns i Gore-Tex, som släpper ut svett, men utestänger vatten.

3. Snörningen: Skosnörena får inte sticka upp för mycket, då kan de fastna i rötter och grenar.

4. Plösen: Eftersom många terrängskor är gjorda i vattenavvisande material är det viktigt att vatten inte läcker in vid plösen.

5. Hälkappan: Precis som på en konventionell löparsko måste skon omsluta hälen ordentligt. Skillnaden ligger i att terrängskon har en extra förstärkning i häldelen.

6. Tåskydd: Detta är en mycket viktig del av terrängskon. Utan extra tåskydd kan det göra rejält ont att slå i rötter och stenar.

7. Vridstyvhet: Terrängskon är tillräckligt flexibel för att klara ojämna underlag, men ger samtidigt stabilitet åt foten så att man inte trampar snett.

8. Främre delen av sulan: Till skillnad från vanliga löparskor har också framfoten på terrängskon en grövre sula för att skydda fötterna.

9. Mittfoten: Även mittfoten har förstärkningar. Det är visserligen skönare att springa med en mer flexibel sko, men en vridstyv sko ger bättre stabilitet.

10. Dämpning: Nästan alla löparskor är mer eller mindre dämpade och stabiliserade för att ge support på ojämnt underlag, så även terrängskorna.

11. Yttersula: Profilen på en terrängsko är grövre och mer mönstrad. Det ger bättre fäste på lera, snö, våta bergsknallar och hala stigar.


Antal kommentarer: 6

Staffan

Alltså, det finns ju terrängskor av väldigt olika typer, alltifrån tunna, väldränerade, minimalistiska modeller med noll mm drop och utan några som helst stödjande strukturer i hälkappa eller ovandel och med väldigt lite dämpning till tyngre modeller med Gore-Tex-membran för att utestänga väta. Den enda gemensamma nämnaren mellan en minimalistiska skor som t ex Icebug Acceleritas eller Inov8 Xtalon och tyngre mer skyddande modeller är väl att sulan är klart kraftigare mönstrad eller räfflad jämfört med en vägsko


Jonas

Jag tycker ni ger en väldigt snäv bild av vad en terrängsko är, och det kanske viktigaste glömmer ni nästan bort. Terrängskor finns ju av alla möjliga slag, för olika smaker och olika användningsändamål. Det viktiga är att de (1.) passar på just din fot, (2.) har ett hyggligt bra fäste på det underlag du vanligen springer på, och (3.) har en LÅG SULPROFIL.
Dessa tre faktorer sammantaget förhindrar att du vrickar foten medan saker som vikt, skydd, ventilerat eller vattentätt, mönsterdjup mm ska anpassas efter årstid, terräng och användning.
Det viktiga är ju att man INTE tar sina höga och väldämpade asfaltskor och börjar köra terrängpass för det kan i längden inte sluta med annat än en skada! Själv vill jag ha tillgång till hela skalan från Fivefingers till Salomons tåskyddsmonster. På ojämnt underlag är behovet av dämpning minimalt.


Johanna

Håller med föregående talare om att detta ger en väldigt snäv bild av terrängskor. T ex Fivefingers och New Balance wt00 är varken vridstyva eller särskilt förstärkta i sula eller tå men säljs likväl som terrängskor. Detta kändes mer som en reklam för just de Salomon-skorna som bilden visar.


Tobias

Skulle nog vilja påstå att det stämmer till 50% ca med för och nackdelar.
Någon som håller med?


Andreas Nilsson

Man undrar ju vem artikeln riktar sig till? Uppenbarligen inte till de individer som kommenterar den iaf. Avsändaren är tydligare. Jag uppfattar den, precis som Johanna, som just reklam.


Jenny Sunding

Tack för era synpunkter! Artikeln riktar sig främst till löpare som inte har sprungit med terrängskor förut och som vill veta lite mer om hur många terrängskomodeller generellt ser ut i uppbyggnad, jämfört med mer traditionella skor. Men det finns såklart många olika typer av terrängskor, som FiveFingers och andra mer minimalistiska varianter, vilket vi nu har tryckt på lite extra i artikeln. Mvh Jenny, webbredaktörLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar