Veckans triathlet: Josef Giger

Veckans triathlet: Josef Giger


Namn: Josef Giger
Ålder: 27
Längd: 193cm
Vikt: 80-85kg
Klubb: Team Colting Coaching
Hemsida/ blogg: www.teamgiger.wordpress.com
Instagram: @Giger87

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Min idrottsbakgrund är ganska kortfattad, jag spelade lite fotboll som knatte men var nog lagets sämsta spelare. Efter det var jag innerbandymålvakt i några år och höll på fram tills jag var 16-17år. Efter det slutade jag träna helt innan jag började röra på mig igen våren 2010, då med lite löpning och träning på gym. Ett tag senare, någon gång 2011/2012, började jag även simma och cykla.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Det var egentligen för att min bror hetsade mig så mycket och hävdade att jag aldrig skulle klara av någonting som var så fysiskt krävande. Eftersom jag lätthetsad och trodde stenhårt på mig själv satte jag siktet på en halv Ironman året efter. Vilket jag klarade av. Samtidigt som jag i samband med det fick mersmak för triathlon var jag fast besluten att förändra min livsstil. Jag ville göra mig av med dåliga vanor och kände mig färdig med alla sena kvällar på krogen.

Vilken distans satsar du på?
– Medeldistans kommande år och 2016 kommer jag återgå till full IM

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Denna vinter skulle egentligen innebära mycket löpfokus och ett långt och tufft löpblock, men oturligt nog har jag fått en stessfraktur i foten. En incident med en bil under ett löppass resulterade i en långdragen skada. Under skadeperioden har jag 5-6 cykelpass, 3-5 simpass och 1-2 styrke-/rörlighetspass.

Hur lägger du upp träningen över året?
– Jag brukar lägga upp året i tre olika faser;

Vintern brukar innebära lågintensiv löpträning och mestadels intensiv cykel på trainern, oftast blir det även något cykelcross-pass per vecka. Jag brukar även öka på simträningen jämfört med hur det ser ut under vår och sommar.

Under vår och sommar brukar jag lägga in intervaller och snabbdistans på löpschemat. Cyklingen brukar bestå av distanspass med inbakade intervaller. Jag brukar dra ner på simningen något. De flesta simpassen blir i bassäng, men någon vecka före tävling brukar jag även köra open water.

När hösten kommer och tävlingssäsongen är över brukar jag ge mig själv en period att träna vad jag känner för. Det är ett sätt att hålla motivationen och glädjen till träningen vid liv.

Vilka är dina svagheter?
Inom sporten är det absolut min löpning som alltid släpar efter och ofta när jag lägger träningsfokus på det så drar jag på mig någon överbelastning. En annan svaghet är att motivationen ibland sjunker under vintern, kyla och mörker är något som suger mycket av min energi!

Vilka är dina styrkor?
– Cykeln är min paradgren även om jag inte gjort några dundertider. Min envishet är även en styrka som tagit mig dit jag är idag. Dessutom är mitt självförtroende och min vilja att bli bäst något som driver mig under både träning och tävling.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
Det varierar under året, löpningen brukar ligga stadigt på 3-4 pass per vecka, simningen brukar ligga mer i fokus från tävlingssäsongens slut fram till april. På vårkanten åker cykeln fram och simningen får lämna lite plats åt 4-5 cykelpass per vecka.

Vad är ditt stora mål nästa år?
Mitt största mål för 2015 kommer vara att placera mig i toppen i SM på medeldistans (Jönköping). Andra målet kommer vara att försöka göra en sub 4:10 på någon av Sveriges medeldistanstävlingar.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Tänk triathlon och inte liv!
  • Kontinuitet är viktigare än att alltid köra hårt!
  • Försök att ha en plan med allt du gör, då blir säcken lättare att knyta ihop!

Var tycker du det är bäst att träna?
Plats är orelevant så länge det är över 20 grader, finns utebassäng och sol! Allt är bättre än frysa i Sverige. 

Hur många punkor innan du bryter?
Beror på vilken distans det handlar om, på en halv Ironman bryter jag direkt, om det är en hel Ironman bryter jag först efter två punkteringar.

Värsta och bästa simning:
– Värsta simningen är absolut Borås Swimrun där jag hade världens skitdag, trots årets vevande med armarna i vattnet kom jag ingen vart.
Den bästa måste varit i år på långdistans SM i Motala, det kändes till en början som att det gick fruktansvärt långsamt, men när jag kom upp ur vattnet låg jag relativt bra till.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– I april borde jag ligga på 15-20 timmar/vecka, jag har inte riktigt planen klar för mig kommande vår. Förra året låg jag nog närmre 10-15 timmar/vecka, men jag har ökat upp min träningsdos relativt mycket i samband med min satsning. 

Våtdräkt:
– HUUB Archimedes 3:5

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– Cannondale Slice (ultegra), men denna har några år på nacken nu. Jag kollar på nya, men i år ser det mörkt ut på Visa-kortet vad gäller nyinvesteringar.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Salming race, den är i särklass den snabbaste och mest lättsprugna skon på marknaden!

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
PB på halv IM: 4:30:24
PB på IM: 9:27:20

Målsättning:
– Målet på kort sikt är att prestera en tid som är respektabel för att gå in och köra bland proffsen på Ironmandistans år 2017.

Josef Giger, triathlet 


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så här säger vetenskapen om ditt...

Läs mer
Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer
Tre lätta sätt att hitta ditt tröskeltempo

Att löpa i ett så högt tempo att du tangerar din egen mjölksyratröskel utan att passera den (och bli stum...

Läs mer