Ångest? Träna med högre intensitet!

Ångest? Träna med högre intensitet!


En ny svensk studie visar att fysisk träning dämpar ångestsymtom – och att effekten blir större ju mer intensiv träningen är.

Man vet sedan tidigare att fysisk träning förbättrar symtomen vid depression, men det har inte varit lika klarlagt hur fysisk träning påverkar ångestsymtom. Nu har en ny, svensk studie tittat på just detta. Studien har genomförts på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Affective Disorders.

Forskarna rekryterade 286 patienter med ångestsyndrom från primärvården i Göteborg och norra Halland. Hälften av patienterna hade levt med ångest i minst tio år. Medelåldern var 39 år, 70 procent var kvinnor.

Deltagarna lottades sedan in i två grupper som antingen tränade på måttlig intensitet (60 procent av maxpuls) eller mer intensivt (75 procent av maxpuls). De fick sedan genomföra 60 minuter gruppträning tre gånger i veckan under tolv veckor. Träningen bestod av både konditions- och styrketräning.

Efter träningsperioden hade ångestsymtomen förbättrats påtagligt, även vid kroniska tillstånd. De flesta deltagarna gick från höga ångestnivåer vid start till låga efter tolv veckor oavsett träningsintensitet, men de som tränade mer intensivt fick större effekt.

– Det fanns en signifikant intensitetstrend för förbättring, det vill säga ju högre träningsintensitet desto större förbättring i ångestsymtom, konstaterar Malin Henriksson, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, specialistläkare och studiens förstaförfattare.

Malin Henriksson på Sahlgrenska akademin är studiens förstaförfattare. Foto: Johan Wingborg

Studien har letts av Maria Åberg, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som menar att fysisk träning är en effektiv behandlingsmetod mot ångest.

– Läkare inom primärvården behöver behandlingar som är individualiserade, har få biverkningar och är lätta att ordinera. Modellen med tolv veckors fysisk träning, oavsett intensitet, är en effektiv behandling som oftare bör göras tillgänglig inom primärvården för personer med ångestproblem, säger hon.

Maria Åberg på Sahlgrenska akademien menar att fysisk träning oftare bör användas som behandling mot ångestsymtom. Foto: Johan Wingborg


Antal kommentarer: 2

Micke

Hej, intressant artikel som lyfter ett viktigt ämne. Jag håller i stort sett med men har ändå vissa invändningar mot delar av innehållet. Att träning är en effektiv behandlingsmetod utan negativa biverkningar håller jag inte med om. Är ångesten för uttalad är det lätt att träningen blir något ohälsosamt, det har jag själv varit med om, och jag vet fler personer som råkat ut för detta. Då kan jag tillägga att jag själv har diagnosen GAD och att jag kämpat mot psykisk ohälsa under stor del av mitt liv. Träning är en bra medicin men att utmåla den som något enbart positivt i sammanhanget köper jag inte, det här är ett komplicerat ämnen som man nog ska akta sig för att förenkla..


Stefan Larsén

Hej Micke, tack för synpunkten. Det var en slarvig formulering, träning kan förstås vara ohälsosamt för en del människor under vissa förutsättningar som du påpekar. Den är nu borttagen. /StefanLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fysisk aktivitet förbättrar återhämtning efter stroke

Tränar man fyra timmar i veckan efter en stroke återhämtar man sig bättre än om...

Läs mer

Ökad kunskap minskar risken för skador

Om friidrottande ungdomars föräldrar och tränare får bättre kunskap om hur växande kroppar påverkas av...

Läs mer

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt...

Läs mer

Tio minuter träning gör skillnad

En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Träna din kondition – tänk bättre

Fysisk träning kan gynna den mentala prestationsförmågan för den som till exempel tävlar i schack,...

Läs mer
Aktiva barn får färre förkylningar

En glad nyhet i vabruari: En ny studie visar att fysisk aktivitet kan kopplas till färre och lindrigare luftvägsinfektioner hos...

Läs mer
Tre äggstra bra nyheter

En ny studie visar att ägg kan gynna muskeluppbyggnaden – men vilken del av ägget du äter och hur du...

Läs mer