Ångest? Träna med högre intensitet!

Ångest? Träna med högre intensitet!


En ny svensk studie visar att fysisk träning dämpar ångestsymtom – och att effekten blir större ju mer intensiv träningen är.

Man vet sedan tidigare att fysisk träning förbättrar symtomen vid depression, men det har inte varit lika klarlagt hur fysisk träning påverkar ångestsymtom. Nu har en ny, svensk studie tittat på just detta. Studien har genomförts på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Affective Disorders.

Forskarna rekryterade 286 patienter med ångestsyndrom från primärvården i Göteborg och norra Halland. Hälften av patienterna hade levt med ångest i minst tio år. Medelåldern var 39 år, 70 procent var kvinnor.

Deltagarna lottades sedan in i två grupper som antingen tränade på måttlig intensitet (60 procent av maxpuls) eller mer intensivt (75 procent av maxpuls). De fick sedan genomföra 60 minuter gruppträning tre gånger i veckan under tolv veckor. Träningen bestod av både konditions- och styrketräning.

Efter träningsperioden hade ångestsymtomen förbättrats påtagligt, även vid kroniska tillstånd. De flesta deltagarna gick från höga ångestnivåer vid start till låga efter tolv veckor oavsett träningsintensitet, men de som tränade mer intensivt fick större effekt.

– Det fanns en signifikant intensitetstrend för förbättring, det vill säga ju högre träningsintensitet desto större förbättring i ångestsymtom, konstaterar Malin Henriksson, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, specialistläkare och studiens förstaförfattare.

Malin Henriksson på Sahlgrenska akademin är studiens förstaförfattare. Foto: Johan Wingborg

Studien har letts av Maria Åberg, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som menar att fysisk träning är en effektiv behandlingsmetod mot ångest.

– Läkare inom primärvården behöver behandlingar som är individualiserade, har få biverkningar och är lätta att ordinera. Modellen med tolv veckors fysisk träning, oavsett intensitet, är en effektiv behandling som oftare bör göras tillgänglig inom primärvården för personer med ångestproblem, säger hon.

Maria Åberg på Sahlgrenska akademien menar att fysisk träning oftare bör användas som behandling mot ångestsymtom. Foto: Johan Wingborg


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Micke

Hej, intressant artikel som lyfter ett viktigt ämne. Jag håller i stort sett med men har ändå vissa invändningar mot delar av innehållet. Att träning är en effektiv behandlingsmetod utan negativa biverkningar håller jag inte med om. Är ångesten för uttalad är det lätt att träningen blir något ohälsosamt, det har jag själv varit med om, och jag vet fler personer som råkat ut för detta. Då kan jag tillägga att jag själv har diagnosen GAD och att jag kämpat mot psykisk ohälsa under stor del av mitt liv. Träning är en bra medicin men att utmåla den som något enbart positivt i sammanhanget köper jag inte, det här är ett komplicerat ämnen som man nog ska akta sig för att förenkla..


Stefan Larsén

Hej Micke, tack för synpunkten. Det var en slarvig formulering, träning kan förstås vara ohälsosamt för en del människor under vissa förutsättningar som du påpekar. Den är nu borttagen. /StefanLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I mitten av januari kör vi igång Springtime Friends löpargrupp igen tillsammans med Runner’s World!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Negativ svensk hälsotrend de senaste 25 åren

Vi svenskar har blivit fetare och har fått sämre kondition de senaste 25 åren –...

Läs mer

God kondition skyddar mot allvarlig covid

En ny svensk studie visar att god kondition och hälsosamma levnadsvanor innebär en lägre risk...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Experten tipsar: 8 sätt att undvika håll när du springer

Här kommer tips på hur du kan motverka och lindra smärtan.

Läs mer
Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt kan snegla på den nästa...

Läs mer
Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det på bästa sätt.

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer