Behöver man verkligen vilodagar?

Behöver man verkligen vilodagar?


En grundläggande del av träningens väsen är att bryta ner kroppen för att sedan bygga upp den igen. Träningen bryter nämligen ner kroppen och träningseffekten uppstår först när man vilar. Vid hård träning är vilodagar med fullständig vila från alla typer av träning ett viktigt inslag i träningsprogrammet.

Det finns ingen regel för hur frekvent man bör ta en vilodag, men elitidrottare vilar ofta helt från träning en dag i veckan; för en nybörjare bör det naturligtvis vara fler dagar. Behovet av vila avgörs också av hur stor belastningen är i vardagen i övrigt. Det är bra att planera vilodagarna i förväg, så att de verkligen blir av. Den mentala vilan är många gånger lika viktig som den fysiska.

Ett sätt att vila mentalt kan vara att utöva ett träningsalternativ till löpningen; någon kravlös idrott som inte kräver en mental urladdning. Om aktiviteten skiljer sig tillräckligt mycket från löpning ger det också vila för de muskler man främst använder när man springer.


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 7

Vila14percent?

Visst kanske det kan vara ok med vilodagar ibland.
Men tror egentligen mer på lugnare pass, gärna via alternativ träningsform.
(cykel, skidor, crosstrainer etc.)
Men att elitidrottare ofta vilar helt 1 dag/vecka tror jag inte gäller (källa på det?).
I alla fall inte för medel och långdistans löpare.


Expert

Per Elofsson brukade ha två dagar helvila i veckan och dominerade skidåkningen tills han blev tvungen att öka träningen för att konkurrera med dopade mulhegg och blev övertränad. Kenyanska löpare har alltid en dag i veckan utan träning. Det verkar vara svårare för europeiska och amerikanska löpare att våga vila, men fler och fler gör det och det verkar inte påverka prestationen negativt snarare positivt.


sohe

Väldigt tveksam till att någon normalidrottare behöver vilodag. Så hårt tränar ett fåtal. Jag vilar 22 timmar om dagen på min kontorsstol. En hantverkare kan hen träna överhuvudtaget de går ju 10 timmar om dagen? Rådet borde vara ”träna inte ensidigt stenhårt varje dag”


Jan Malmberg

I artikeln står det ”…en elitidrottare vilar ofta helt från träning en dag i veckan; för en nybörjare bör det naturligtvis vara fler dagar.”. Varför ”bör det naturligtvis vara fler dagar”?


Nina Nyström

Jan – är man ovan vid att träna bör man börja försiktigt för att ge kroppen en chans att vänja sig vid de nya belastningarna och undvika skador och överbelastning. Det kan även vara mentalt viktigt att vila så att man inte går ut för hårt och tröttnar på träningen.


Peter

Det beror ju också lite på vad man kallar vilodag. Tränar man varje dag kanske ett lugnt pass på 5 km känns som en vilodag. För en nybörjare kan andra fysiska aktiviteter så som gräsklippning ses som en träningsdag. Om man mest sitter still hela vilodagarna kanske det är bättre att träna lite varje dag, åtminstone gå en promenad, men det är upp till var och en om det ska räknas som träning eller inte.


Robert

Beror på vilken nivå man tränar på.Hobby-joggare som tränar bara på helgen och kanske 1 dag i mitt i veckan,dom får sin vila mer än väl.Seriösa som vill nå något i tävlingsväg ( tränar två pass om dagen) tar en eftermiddag fri.Finns dom som tar10-14 dagar mellan och tar en hel vilodag men beror vilken fas i träningen man är och kan bli dagen innan tävling som kanske går till resa osv.En risk som ofta inträffar är att man just tar vilodag eller vilodagar är att då är det som kroppen slappnar av och då har man lätt för infektioner.Skidlöpare är ett gott ex tex vid VM och OS.Och beror på åldern också.Normal svensson som tränar för husbehov har inte problem med det.Men många inser också nu( inte på 80 talet) att våga vila är viktigt.För fick många abstins besvär,som att klättra på väggarna när man tala om fridag( eller var skadad)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så håller du ditt nyårslöfte

Har du avlagt ett nyårslöfte för 2022? Så här lyckas du hålla det!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Prylarna och tipsen som räddar vinterlöpningen

Rusta dig rätt så kan du springa säkert under hela vintern – och börja nästa...

Läs mer

Fyra mål att ta sikte på för 2022

Att ha ett mål i sikte hjälper dig att hålla motivationen uppe – här är...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer
Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer
Så prioriterar du rätt – för bättre resultat 2022

Nu är det dags att reflektera över vilka aspekter av träningen som du bör fokusera på nästa år.

Läs mer
Fem godsaker att göra under mellandagarna

Det finns inget som låter så tråkigt som nyttigt julgodis – så vi kallar det godis med hälsobonus. Både gott...

Läs mer