Behöver man verkligen vilodagar?
En grundläggande del av träningens väsen är att bryta ner kroppen för att sedan bygga upp den igen. Träningen bryter nämligen ner kroppen och träningseffekten uppstår först när man vilar. Vid hård träning är vilodagar med fullständig vila från alla typer av träning ett viktigt inslag i träningsprogrammet.
Det finns ingen regel för hur frekvent man bör ta en vilodag, men elitidrottare vilar ofta helt från träning en dag i veckan; för en nybörjare bör det naturligtvis vara fler dagar. Behovet av vila avgörs också av hur stor belastningen är i vardagen i övrigt. Det är bra att planera vilodagarna i förväg, så att de verkligen blir av. Den mentala vilan är många gånger lika viktig som den fysiska.
Ett sätt att vila mentalt kan vara att utöva ett träningsalternativ till löpningen; någon kravlös idrott som inte kräver en mental urladdning. Om aktiviteten skiljer sig tillräckligt mycket från löpning ger det också vila för de muskler man främst använder när man springer.
Antal kommentarer: 7
Vila14percent?
Visst kanske det kan vara ok med vilodagar ibland.
Men tror egentligen mer på lugnare pass, gärna via alternativ träningsform.
(cykel, skidor, crosstrainer etc.)
Men att elitidrottare ofta vilar helt 1 dag/vecka tror jag inte gäller (källa på det?).
I alla fall inte för medel och långdistans löpare.
Expert
Per Elofsson brukade ha två dagar helvila i veckan och dominerade skidåkningen tills han blev tvungen att öka träningen för att konkurrera med dopade mulhegg och blev övertränad. Kenyanska löpare har alltid en dag i veckan utan träning. Det verkar vara svårare för europeiska och amerikanska löpare att våga vila, men fler och fler gör det och det verkar inte påverka prestationen negativt snarare positivt.
sohe
Väldigt tveksam till att någon normalidrottare behöver vilodag. Så hårt tränar ett fåtal. Jag vilar 22 timmar om dagen på min kontorsstol. En hantverkare kan hen träna överhuvudtaget de går ju 10 timmar om dagen? Rådet borde vara ”träna inte ensidigt stenhårt varje dag”
Jan Malmberg
I artikeln står det ”…en elitidrottare vilar ofta helt från träning en dag i veckan; för en nybörjare bör det naturligtvis vara fler dagar.”. Varför ”bör det naturligtvis vara fler dagar”?
Nina Nyström
Jan är man ovan vid att träna bör man börja försiktigt för att ge kroppen en chans att vänja sig vid de nya belastningarna och undvika skador och överbelastning. Det kan även vara mentalt viktigt att vila så att man inte går ut för hårt och tröttnar på träningen.
Peter
Det beror ju också lite på vad man kallar vilodag. Tränar man varje dag kanske ett lugnt pass på 5 km känns som en vilodag. För en nybörjare kan andra fysiska aktiviteter så som gräsklippning ses som en träningsdag. Om man mest sitter still hela vilodagarna kanske det är bättre att träna lite varje dag, åtminstone gå en promenad, men det är upp till var och en om det ska räknas som träning eller inte.
Robert
Beror på vilken nivå man tränar på.Hobby-joggare som tränar bara på helgen och kanske 1 dag i mitt i veckan,dom får sin vila mer än väl.Seriösa som vill nå något i tävlingsväg ( tränar två pass om dagen) tar en eftermiddag fri.Finns dom som tar10-14 dagar mellan och tar en hel vilodag men beror vilken fas i träningen man är och kan bli dagen innan tävling som kanske går till resa osv.En risk som ofta inträffar är att man just tar vilodag eller vilodagar är att då är det som kroppen slappnar av och då har man lätt för infektioner.Skidlöpare är ett gott ex tex vid VM och OS.Och beror på åldern också.Normal svensson som tränar för husbehov har inte problem med det.Men många inser också nu( inte på 80 talet) att våga vila är viktigt.För fick många abstins besvär,som att klättra på väggarna när man tala om fridag( eller var skadad)