Backlash


Nämen, nämen, nämen, vad är det som händer nu då? De arma små krokusarna på Djurgården står och darrar med snö ända upp till kronbladen.

Nu tänker ni kanske att det där var ju en sjuj-vla stor krokus. Jaja, säger jag, kanske är jag en smula lagd åt överdrifter, men kallt var det i alla fall.

Stackars dom som parkerat i Frihamnen nedanför Gärdet och hoppat över att spetsa bensinen med glykol.

Här hamna jag kanske i fel frihamn. Men ändå, vad trodde jag egentligen? Mars kan man förstås inte lita på.

Morgonen ägnade jag åt Banana Kids. Att se en fyraåring, fem om en månad, leka basket för första gången i sitt liv med KFUM, det dunkar det mesta. Det sprakade när hon sprang ut i den stora hallen, det stora rummet och tog några danssteg. Och gav bollen en duktig smäll med dojan.

– Ajabaja, inte sparka basketboll. Förbjudet!!

Jag känner igen det där från då världen ännu var ung. Den stora rymden att sträcka ut i. Den stora rymden att studsa en boll i. Den stora rymden att springa runt, runt i.

Rullar fram längs Gärdet. Här kommer snart spårvagnarna rulla igen. Ingen ek i vägen längre. STIM-huset ska rivas och nytt hus med lyxlägenheter ska byggas. Det kommer bli mer folk här. Det kommer att bli trångt i Kampementsbadet. De borde bygga en 50-metersbassäng pä Gärdet! Kan man i alla fall drömma om.

Borrar vidare i snålblåsten. 18 km senare, hemma igen, med kapad kran (halva näsan domnad, den sida som tog vinden). Se det var ett friskt marspass!

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

VÅRSPRINGVÅR


Nu börjar jag tro på det. Visst är det vår. Bara släpp känslorna loss och spring ut!!

Så då gjorde jag det. Lunchlöpning på Djurgården. Inga vantar. Ingen mössa. Bara keps, jo jag tackar. Med vita fartränder. Tre stycken.

Såg en krokus. Såg två vintergäck. Tror jag. Två vita blommor i alla fall, som hängde lite med bladen. Såg ingen tussilago. Men dom kommer. Snart!

Fåglar kvittrade, Saltsjön blänkte glitter, ögonen kisade mot solen och allting började plötsligt kännas lätt igen.

Här fick man luta i kurvan för att inte trilla i sjön. Spring i benen, liksom.

Gick i mål efter 17 km. Benen bara rusa på. Fick tygla hårt framför porten, måste ju jobba också. Vår är vår – men inte semester!

Antal kommentarer: 3

Kenneth Gysing

Tack Maria!
Och jag blir glad av att du blir glad av att läsa min blogg 😉


Kenneth Gysing

Marika!
ds 😉


Kenneth Gysing

Du är snäll du Susanne 😉
Bästsidan, ska vara Halmstad, om jag förstått det rätt?
Finns det några vackra lopp där? Mellan hägg och syrén 🙂Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

50 Nyanser Av Löpning!!


Here we go again!! (International readers included 😉

50 Shades of Running – Tales of Pleasure and Pain – a Steaming, Slippery Mix of Blood and Sweat and Tears!!!

Snart i en bokhandel nära dig!

Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Woohooo!! Charlotte, finns en till, i Italien 😉


Kenneth Gysing

Yiiihaaaiii! 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Semi-Marathon de Paris


Ja, kom alltså hem från Indien förra veckan. Fick en getskälla i pris. Om man nu skulle springa vilse i Djurgårdsskogen, kling, kling … bäääehhh.

Fast här i Paris går det inte med bäehh, funkar bättre med bonjour. Men kanske på amerikanska, när man startar i loppet: get away.

Oj oj.

Vaska löparkläderna från indiskt ökendamm, torkade löparkläderna och packade om för halvmaran i Paris. Man kan bli yr för mindre. Paris var planerat sedan länge, men när så indienresan dök upp som en kamel ur byrålådan (typ)  gick det liksom inte att tacka nej. Det vore rentav tjänstefel.

Lyckades förstås glömma läkarintyget hemma., vilket jag upptäckte i metron på väg till nummerlappsutdelningen. D v s, jag hade en kopia av läkarintyget, men ett osignerat. Det signerade låg bland indienpapperen hemmavid. Man behövde läkarintyg i Indien också. I alla fall innan man åkte dit. När jag kom till Indien var det ingen som var intresserad. Men här i Paris är löparbyråkratin obeveklig.  Utan läkarintyg inget lopp. Fransmännen är mycket noga med läkarintyg. Ska man trilla ihop och dö i ett lopp här får det bli på eget ansvar. Eller i alla fall doktorns.

Det löste sig lyckligtvis. Intyget plåtades av i Stockholm och lades på mail och trycktes ut på en printer i löparmässans pressmonter. Det är härligt med moderna löpartider.

Nu har jag fått a room with a view:

Paris, mon amour. Där nere till vänster ska jag äta en Boef Minute Avec Bearnaise om en dryg timme. Den s k BMAB-metoden, optimalt anpassad för utmärglade ökenlöparkroppar.

Solen tittade t o m fram i två minuter. Loppet går 10.00 i morgon f m. 3–4 C i starten , upp mot 10 framåt 12, har den franska väderlekstjänsten utlovat. Inget fel på startplatsen:

Men jag har inte en susning om halvmaraformen. Om jag över huvud taget har någon halvmaraform? För två år sedan sprang jag halvmaran i Berlin på 1.26.36 , för ett år sedan sprang jag halvmaran i Prag på 1.30.23 … och det är mycket möjligt att den text som skrivs efter det här loppet kommer ha som grundtema, ”en studie i förfall”. Det vill säga, springer jag rakt in i någon vägg här, vllket är ganska troligt, så kommer jag kalla det för ett vetenskapligt experiment. Tänk Transformers; från indisk get till fransk försökskanin.

Kanske bäst att sluta nu. Gick upp halvfyra i morse, är nog lite sömndrucken.

Satsar på bingen och lite fransk feeling med George Simenon. Simenon verkade innan löparboomen då det var mer poppis att bolma pipa än att lägga på en rökare … i ett lopp …

… men kommissarie Maigret var i alla fall grym på att jaga bovar.

Au revoir, på ett tag!

Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Tack, IM, tjöt lite lagom efteråt 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Grillad Gysing med Indiskt Exra Allt


Åter fädernesslandet efter ett lika brutalt som fantastiskt ävemtyr. Run the Rann, blev lite mer än jag tänkt mig, på alla möjliga vis. Det ryker fortfarande om fötterna.

Först väckt mitt i natten på hotellet vi övernattade på i Ahmedabad inför morgondagens åtta timmars bussresa, av Rafael Fuchsgruber, som skulle dela rum med mig. Det visste jag inte innan – men i Indien kan allt hända.

Rafael vann Namibia Desert Race 250 km i november på 29.58, och är alltså en av tysklands bästa ultraextremlöpare.  När brorsan fick veta det sa han att jag inte kunde fega med att bara springa halvmaran i Indien. Det vore alltför skämmigt, nationens färger (och släktens) måste ju någorlunda försvaras. Så jag tog ett djupt andetage och uppgraderade till ökenupplevelse 2.0 och anmälde mig till maran. 100 km, no way, jag har aldrig sprungit längre än 65 km, då visserligen i våtdräkt, men i alla fall. Jag är ingen ultralöpare, jag är en fullkomligt normal maratonlöpare.

Sedan visade sig förstås maran vara lite längre än en vanlig mara, Garmin klockade 53 km när jag gick i mål, och det var min Garmin inte ensam om att göra.  I Indien kan som sagt allt hända. Varmt och skönt var det också, 37 C. Ett äpple i munnen efteråt, och man skulle platsa på ett julbord.

I starten fick man stiligt sällskap, två stenhårda amerikanskor, i mitten Nikki Kimball som vunnit Western State 100 M tre gånger i rad, och Krissy Moehl, som vunnit UTMB två gånger. Han längs till vänster – inte riktigt lika ultra, men ultraglad ändå. Nikki och Krissy skulle förstås springa 100 K. Jag önskade dem lycka till utan avund.

Strategin för loppet lades upp här, med en mage som var lite hurry curry natten innan …

Alla deltagarna bodde i tält, med en redig mugg för optimal camping. Något lyxigare hade Rafael aldrig upplevt under en ökenmara, förklarade han. På de han sprungit tidigare fick man kolla noga var man klev runt i sanden runt lägren, för att inte trampa i något otrevligt.

Och ja, det  kommer en lång text om Run The Rann längre fram i papperstidningen,  där jag ödmjukt kommer berätta hur jag obegripligt nog slutade trea i maran, eller möjligen tvåa, beroende på vilken väg segraren egentligen tog … mystiken tätnar 😉 … och att loppet var så mycet trail det kunde bli med klippklättring, saltökenhasande i 37 C och slalomlöpning mellan elaka taggbuskar ….

Här ett höjdarshot på Tristan Miller från Australien, som jag sprang tillsammans med ett tag, i ett brutalt brant parti av banan …

Nu vardag igen, och hemma med kräksjuka barn. Omväxling förnöjer!

Namaste på ett tag!

Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Ha ha Ingmarie, jepp, indisk multitoa 😉
Tack Bureborn, vd gör man inte för att bli het 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in