Blogg

Blå vindar och vatten


Och hur har sommaren varit? Har sommaren varit, undrade kollega. Den har väl inte börjat än?

Ja man kan ju undra. Läste rapport från Laponia Ironman, 13 C i vattnet och 2 C i luften. Majbrasor halvvägs för att tina upp cykelfötter. En kan börja rosta för mindre. Och vän på fjällmarsch skrev att det bästa med fjällen är de fantastiska vyerna och skickade bild på Blåhammaren. Eller vad det var för  något, man såg bara fyra nyanser av grått i dimma med siktdjup två meter. Det är så härligt och stärkande i fjällen.

Då var det bättre i Aosta, Italien, med riktig höjdarlöpning. Här kände jag mig toppen! (längre reportage i RW framöver)

På Öland var det också fint. Här en fantastisk solnedgång över Mönsterås Pappersmassefabrik. I tio år trodde jag det var Oskarshamns kärnkraftverk, men i år blev jag upplyst (!). Det är aldrig försent att lära sig något nytt.

Och när jag var ute och sprang med Anna i Åkersberga blev jag av okänd anledning plötsligt förvandlad till en groda. Men så kysste Anna mig och så blev jag hennes prins igen.

Och så en sväng på Moderna Museet med min yngsta dotter, som tyckte det mesta var konstigt (blink, blink).

Och för de som tvivlar så har jag från säker källa hört att sommaren kommer i augusti. Då kommer Ryss–värmen, Greklands–hettan och Spanienvärmeböljan, på en och samma gång. Just där i skarven mellan semestern och början på arbetet. Man kan bli ateist för mindre.

Vad gäller löpningen i övrigt, så ska jag springa Jönköping Maraton 19 augusti. Då får det gärna vara lagom varmt.

Hörs!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpa efter jordgubbar


 

Öland, solen och vindarnas ö. Och regnets! Men vad är det frågan om? Ryktet om grundvattennivåernas kris synes betydligt överdrivet. Den nya anläggningen för avsaltning av havsvatten här på ön, dränks just nu i sötvatten från himlen. Jag och barnen kollar ut genom ett fönster på övervåningen i den gamla skolan. Vad gör vi nu då? Går ju inte ligga på stranden när det är såhär!

Men så stannar det av, den första fronten moln förmodligen urkramade. Jag lovar jordgubbar, en liter, två liter, och barnen säger ja. Ett litet löppass mellan skurarna!

Sex gånger sexhundra meter. Vi sprayade upp distansen med Garmin och en burk graffitifärg inköpt i Borgholm, förra året. Siffrorna har bleknat något, men finns kvar. Start, 100 m, 200 m …

Elvaåringen rullar iväg. Behärskat löpsteg, stoisk, vill klara av passet så fort som möjligt så han kan återgå till Youtube. Med jordgubbar.

Åttaåringen drar på. Lugn, lugn ropar jag, vi ska orka hela vägen. Sen får hon håll, sen får hon skavsår. Sen glömmer hon både håll och skavsår och vinkar till en ko.

De fixar det. Stolt fader. Åter huset. Och nu pappapass. Hej, hej, ses om en timme eller så.

Tar till vänster, rakt in i vinden. Har en ide om att springa ut mot havet och längs med, men det skulle bli drygt sex kilometer i motvind och inte ett steg gratis. Sneddar i stället över ön efter två kilometer. Sned sidvind, in genom ena näshåla, ut genom andra. Strängar av snor far ut över Alvaret.

Knegar på. Har musik i lurar, vinden ylar, knaster och sprak. Men efter tre kilometer, till höger och vinden i ryggen. Befrielse, flyger fram, musiken ren i lurarna igen. Kliver fram som en gång Juantorena, om någon minns 400 och 800 meterslöparen från Kuba som vann guld på båda distanserna i OS i Montreal 1976? Han hade ett steg som en ansatsande  trestegslöpare.

Kollar Garmin. 4.30, 4.22, 4.17, 4.12. Det börjar likna något.

Till höger vid Löts kyrka, nu vinden snett bakifrån. Kommer ifatt en cyklande barnfamilj. Passerar barnfamiljen. Vinden river i det grå sommarskägget, borde vara en mogen man. Men det hjälper inte. Härligt springa förbi cyklister. Men det får cyklisterna att vakna till liv. De kommer ifatt i en nerförsbacke. Men jag glider förbi igen i en uppförsbacke. Duell på landsväg. Lyckligtvis svänger de av på en sidoväg efter ett tag (innan propparna gått i proppskåpet) jag växlar ner, ensam igen med åkrarna, korna och vindkraftverken.

Ett par hundra meter innan hemma, känner jag regndropparna komma. Hinner precis innanför tröskeln innan skyfallet kommer.

Barnen ligger på sängarna, kollar Youtube på mobilerna. Äter jordgubbar. Jag tänker de kollar Youtube som jag låg och läste böcker i travar i deras ålder. Stormen ylar utanför. Regnet piskar fönsterrutorna. Mysigt, säger sonen. Mysigt, säger dottern. Mysigt, säger pappan.

Det finns inget dåligt väder – bara man hinner med ett löppass innan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Antal kommentarer: 1

Mickesotoksd

Underbart slutcitat! De e taget 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Österåkersmilen 10 juni 15.30!!!


Dags för race igen! Knappt har man kravlat sig upp ur vattnet utanför Saltsjöbaden, så är det dags för ett 10 km race i Österåker. Satsar förstås vilt och försöker plocka banrekordet från den här killen här nere till höger. Har nu nått en ålder där jag inte längre har någonting att förlora. Utom möjligen då förnuftet …

Det var flera år sedan jag sist körde tävling på milen, då lyckades jag pressa mig strax under fyrtio, men sista året har det varit dålig med både långpass och fartpass, mest duttande hit och dit och trail och tri och swimrun, så har ingen aning om vad kroppen är mäktig till. Dessutom fyller jag sextio i år och det är mer än jag förstår, men så tycks jag heller inte bli klokare med åren … hur som helst, start 15.30 idag lördag 10 juni och temperaturen är på väg mot 20 C och hela Österåker med omnejd kommer samlas i Åkersberga och bjuda till löparfest. Har inte full koll men hoppas på uppdelning i ålderskategorier.

M60, here I come!!!

Längre rapport följer i RW no 8!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Saltsjöbaden Triathlon


Alla goda ting är tre. Löpning, cykel, simning.

Fast simningen är väl lite sådär. Men jag jobbar på det. Har en Delfin till simtränare som hela tiden ryter: ROTERA AXELPARTIET!!! Jag tycker jag roterar som bara den. Vänsterpartiet, högerpartiet, hela centerpartiet. Spinner runt i vattnet som en sådan där abborrspinnare jag brukade tjuvfiska med när jag var väldigt mycket yngre än nu i vattentäkten Tullaren i Botkyrka (där gäddorna var stora som … små delfiner). Men Delfinen tycker jag roterar uselt. Hon tycker jag simmar framåt som en lagårdsvägg. Trycker vattnet framför mig i stället för glider igenom det. Med tanke på min fart har hon säkert rätt. Jag har tränat bättre vattenläge med teknikövningen Stålmannen också. Det blev Stålmannen som ubåt. Vi får se hur ytlig jag kan bli i morgon. Då kör jag här, start 10.00.

Jag har i alla fall cyklat några gånger.

Och kanske kan man smyga med sig ett par sådana här? Förklara för tävlingsledningen att de mer är att betrakta som galoscher (jag tycker inte om att bli blöt om fötterna) än simfenor.

Fast jag har en känsla av att de kommer att säga nej.

Lite längre rapport följer i RW no 7.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nakenchock på Runmarö


Kristus har flygit till himlen. Jag flyger fram (nåja, lufsar i alla fall) på en stig på Runmarö. Klockan är strax över sju på morgonen, det har regnat under natten, stigen är fuktig, det luktar skog och mylla. Hjärtat slår, pulsen dunkar, blodet fullt av syre. Himlen kan vänta, paradiset finns här på jorden.

Här springs en halvmara någon gång varje år på sommaren. En ganska nedtonad sådan. Ett träd har fallit ner över stigen sedan sist. Kanske efter en storm i vinter? Fuskar, genar, kapar till 14km.

Hej hej havet! Den nakna sanningen – 10 C gjorde doppet kort!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Skogstokig


Kärleken kan föra en på villovägar, sägs det. Blir klar över det vid kontroll nummer fyra någonstans i Roslagens djupa skogar. Kärleken, van orienterare, har dragit iväg mig på orientering. Enkla banan är hur lätt som helst, bara följa en elledning och en väg och lite sådär, och uppåt på kartan är alltid norr. Sedan drar hon iväg snabbt till start i tävlingsklassen, är lite sen. Lycka till. Tack, tack.

Så där står man i starten med en kompass man kan sätta på tummen, och försöker komma ihåg hur den fungerar. Sist jag orienterade var i ettan i gymnasiet, min klasskompis Micke ”Strömming” Strömwall och jag var i par. Jag trodde han hade koll på kartan på samma sätt som han trodde jag hade koll på den. Vi tappade alldeles kontrollen den dagen. Och när vi väl hittade hem igen var jag klar över att orientering nog inte var någonting för mig.

Men vad gör man inte för kärleken? Springer vilse som bara den.

Det började ok. En funkis sa, ”följ den snitslade banan till startpunkten”. Det gjorde jag, det var hur enkelt som helst.  Sen fanns där en väg på kartan som ledde till den första kontrollen, den låg på en kulle tio meter vid sidan av vägen. Hur lätt som helst. Från den kontrollen var det bara att följa några andra orienterare till kontroll nummer två. Den tredje gick lika galant, bara följa John. Men inför fyran sprang plötsligt alla åt olika håll, olika banor. Då blev det knepigare.

Jag tittar på kartan. Jag tittar på kompassen. Jag följer ett gammalt traktorspår. Men inte är kontrolljäveln (förlåt språket) där den borde vara? Plötsligt blir det sankt, jag blir våt om fötterna. Inte ska väl ett kalhygge vara så här blött? Jag snurrar runt, mossa och kvistar och sly men ingen kontroll.

Jag börjar få en obetvinglig lust att kasta karta och kompass och leta mig fram till en bilväg där jag kan springa en mil rakt fram. Men då dyker räddningen upp. En flicka i tolvårsålder  frågar om jag vill ha hjälp. Visst vill jag det. Jag tar rygg på henne och strax dyker kontrollen upp. Jaha, var det där den var? Jaha, var det den elledningen?

Där lämnar hon mig med ett lycka till. Hennes nästa kontroll är en annan än min (hon kör en svårare bana). Men då dyker där upp en ung man i ungefär samma ålder som flickan, och det visar sig att vi springer på samma bana. ”Följ mig”, säger han, och det gör jag. Ända in i mål.

Där står Kärleken och väntar. ”Du klarade det”, strålar hon. ”Ingen match för ett kontrollfreak”, svarar jag diplomatiskt. Och med visst hopp för framtiden. Med sådana barn i skogen, hittar en tomte till orienterare alltid hem. Nu ska jag bara lära mig springa efter kompass och karta på riktigt. Det är kul att hitta kontroller – när man väl hittar dem!!


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Kanske en dag Susanne 🙂 … när jag fått lite bättre koll på orienterandet (nybörjare 😉
Ja Stig kärleken övervinner allt 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*