Blogg

Skogstokig


Kärleken kan föra en på villovägar, sägs det. Blir klar över det vid kontroll nummer fyra någonstans i Roslagens djupa skogar. Kärleken, van orienterare, har dragit iväg mig på orientering. Enkla banan är hur lätt som helst, bara följa en elledning och en väg och lite sådär, och uppåt på kartan är alltid norr. Sedan drar hon iväg snabbt till start i tävlingsklassen, är lite sen. Lycka till. Tack, tack.

Så där står man i starten med en kompass man kan sätta på tummen, och försöker komma ihåg hur den fungerar. Sist jag orienterade var i ettan i gymnasiet, min klasskompis Micke ”Strömming” Strömwall och jag var i par. Jag trodde han hade koll på kartan på samma sätt som han trodde jag hade koll på den. Vi tappade alldeles kontrollen den dagen. Och när vi väl hittade hem igen var jag klar över att orientering nog inte var någonting för mig.

Men vad gör man inte för kärleken? Springer vilse som bara den.

Det började ok. En funkis sa, ”följ den snitslade banan till startpunkten”. Det gjorde jag, det var hur enkelt som helst.  Sen fanns där en väg på kartan som ledde till den första kontrollen, den låg på en kulle tio meter vid sidan av vägen. Hur lätt som helst. Från den kontrollen var det bara att följa några andra orienterare till kontroll nummer två. Den tredje gick lika galant, bara följa John. Men inför fyran sprang plötsligt alla åt olika håll, olika banor. Då blev det knepigare.

Jag tittar på kartan. Jag tittar på kompassen. Jag följer ett gammalt traktorspår. Men inte är kontrolljäveln (förlåt språket) där den borde vara? Plötsligt blir det sankt, jag blir våt om fötterna. Inte ska väl ett kalhygge vara så här blött? Jag snurrar runt, mossa och kvistar och sly men ingen kontroll.

Jag börjar få en obetvinglig lust att kasta karta och kompass och leta mig fram till en bilväg där jag kan springa en mil rakt fram. Men då dyker räddningen upp. En flicka i tolvårsålder  frågar om jag vill ha hjälp. Visst vill jag det. Jag tar rygg på henne och strax dyker kontrollen upp. Jaha, var det där den var? Jaha, var det den elledningen?

Där lämnar hon mig med ett lycka till. Hennes nästa kontroll är en annan än min (hon kör en svårare bana). Men då dyker där upp en ung man i ungefär samma ålder som flickan, och det visar sig att vi springer på samma bana. ”Följ mig”, säger han, och det gör jag. Ända in i mål.

Där står Kärleken och väntar. ”Du klarade det”, strålar hon. ”Ingen match för ett kontrollfreak”, svarar jag diplomatiskt. Och med visst hopp för framtiden. Med sådana barn i skogen, hittar en tomte till orienterare alltid hem. Nu ska jag bara lära mig springa efter kompass och karta på riktigt. Det är kul att hitta kontroller – när man väl hittar dem!!


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Kanske en dag Susanne 🙂 … när jag fått lite bättre koll på orienterandet (nybörjare 😉
Ja Stig kärleken övervinner allt 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Love Swim Run


Isarna har äntligen släppt och vattnen öppna för swimrun igen. Start i Utö Swimrun om bara några veckor. Här en kylslagen historia från förra året, från Ö till Ö sprint – där en delfin och en landkrabba vågade allt tillsamman!

Glad Valborg, må varma eldar värma de som vågar bada i helgen!!

Love Swim Run

Det är det första testet, med siktet inställt på premiären för swimrun-tävlingen ”Ö till Ö sprint”. Vi står på yttersta spetsen av en brygga någonstans i trakterna av Åkersberga, klädda i gummidräkter med benen avklippta ovanför knäna, och armarna avklippta ovanför armbågarna. Vi har orangea sim-mössor på oss, simglasögon, löparskor på fötterna och dolmar mellan benen. Min är rosa, Annas är blå (a perfect match). Vi har känt varandra i tre dagar. En vit elastisk lina förbinder våra midjor, nu ska vi bara se om den håller för det här äventyret – det är dags att för första gången prova swimrun ihop!

– Antingen så kör vi ner i skilsmässodiket direkt, skrattar Anna (jag tycker mig höra ett visst allvar i rösten) …

– … eller så gör vi det inte, säger jag vist.

Anna stoppar proppar i öronen, ger tummen upp. Jag hoppar över proppar, vill höra vågorna klucka, och båtar komma (om de kommer).  Ett steg ut i det okända, och ett stort plask i havet. Två hundägare på land vänder sig storögt om, en textrad från The Tubes blixtrar förbi, ”with the smell of burning rubber we hold each other tight …”  men inga kramar här inte, Anna drar iväg som en blixt, den vita linan tänjer ut och jag vevar på med armarna för allt vad jag är värd. Vattenbubblor virvlar som spiralformade galaxer runt de pendlande benen framför mig, löparskorna svävar över djupet (jag ser i alla fall inte botten) som ett par grovräfflade havsanemoner i strid ström. Jag far fram där i bubblorna efter Anna och tänker att de där sulorna kommer ge bra grepp på strand när vi närmat oss land. I tonåren tävlade hon i simning, hon glider genom vattnet som en delfin. Själv är jag mer åt hjulångarhållet, Josefin Lillhage (gammal OS–simmare, numera PT) gav mig en lektion i crawl en gång, när jag efteråt frågade vad hon tyckte om min teknik sa hon att det syntes att jag ”hade vattenvana”. Sen frågade jag inte mer.

Men på land är det annorlunda. Anna springer inte illa, men simhuden mellan tårna gör det lite svårt att få upp farten, tycker jag mig ha förstått. Och det är vad den här första testen går ut på, kan två olika talanger förenas i ett swimrun-team utan att hamna i gräl?

– Hur var det för dig?, undrar jag när vi är uppe på land igen.

Anna hör inte vad jag säger. Visst ja, öronpropparna!

– HUR VAR DET FÖR DIG? vrålar jag igen.

Hundägarna är där igen. De vänder sig om med hakorna på halsen, ser på oss som på två delfiner som just parat sig. Har de aldrig hört en swimrunner kolla läget?

Det är ovant att simma i skor, tycker Anna, det går inte att använda benen som hon är van vid när hon simmar, och det är tungt för armarna att ha mig på släp. Men annars helt och absolut underbart roligt! Hon tycker dock att vi ska köra utan lina i Ö till Ö sprint, hon är lite orolig för sina armar. Jag är mer betänksam (lat), det är så skönt att ligga efter på lina, man bara följer linan till dess den tar en i land, simmar man själv måste man ha koll på allt.

I tävlingen får man heller inte hamna längre än tio meter från varandra i vattnet (en säkerhetsfråga) då kan man bli diskad och det är inte lätt att ha koll på varandra om det blåser mycket och vågorna går höga. Anna säger att hon får ta det lite lugnare i vattnet, och jag ska ta det lite lugnare på land. Ingen stress, bara lugnt och lätt, blott ett gemensamt äventyr ihop. Och är det så att jag får simma mig blå, kanske det gör mig lite lugnare på land, förklarar Anna med ett glatt leende.

Ja, ja, det är som det är, mot en kvinnlig swimrunner som har bestämt sig argumenterar en manlig swimrunner förgäves (gammalt manligt swimrun-ordspråk). Så, okey, ingen lina. Och så får det gå som det går.

 

Utö, två månader senare, lördag förmiddag, 3 september. Vi har tagit färjan från Årsta brygga, nu är det nummerlappsutdelning. Himlen går i grått, vinden är svag, det är en perfekt höstmorgon för swimrun. Någon säger att vattentemperaturen är runt 13 C, vilket inte är lika perfekt. Det är inte direkt någon temperatur för njut- och slö-sim. Stackars Anna kommer få det kallt i väntan på mig.

Micke Lemmel, som är huvudansvarig för allt omkring tävlingskonceptet Ö till Ö, berättar på båten från Utö till starten vid Kyrkviken på Ornö, om den nya tävlingen Ö till Ö sprint. Den ursprungliga tävlingen, där man kör 65 km löpning och 10 km simning, har inte plats för så många tävlande (och väl heller inte så många som klarar av det heller), därför en kortare variant för de som vill prova på och uppleva den fantastiska naturen här ute. Ö till Ö sprint har i stället 15 km löpning och 2200 meter simning och tilldrar sig i huvudsak på den långa tävlingens sista 15 kilometer. Den längsta simsträckan är 900 meter och den längsta löpningen drygt sju kilometer. Det kommer att bli mycket upp och ner de sista fem kilometerna, med spännande klättringar över ett pärlband av små öar och skär.

Ett fyrtiotal team är samlade till start. Damklass, herrklass, mixed. Många med lina mellan sig. Jag känner mig lite naken utan min lina. Äsch, säger Anna, det kommer gå jättebra. Men du får inte springa ifrån mig på land. Det lovar jag högtidligt att jag inte ska göra. Och hon får inte simma ifrån mig, hela tiden ha koll på vart jag är. Det lovar hon högtidligt.

Pang, och starten går. Vi ska springa i ungefär 700 meter fram till första simsträckan, som också är den längsta, den på 900 m. Sett i relation till första simsträckan i Ö till Ö, som är 1600 meter, så är det ju inte så långt, vilket jag tröstar mig med. Fast när jag gjorde den 2013, så hängde jag i en lina efter min partner Totte. Men ingen Totte här nu. Bara Anna, och hon vill ha sin frihet.

Vi springer på och Anna ser koncentrerad ut, har redan kopplat in pannbenet. Vi kommer fram till vattnet som är en brygga, in med dolmen mellan benen, glasögon på och paddlar, och hopp i och ”whoooohaaaaa, fy faen vad kallt” och vatten in i glasögon. Fixar till dem och ser att Anna redan dragit iväg. Det är lite kalabalik i vattnet när alla ska i samtidigt, linor som trasslar och adrenalinstinna armtag. Jag vevar med armarna som en väderkvarn på speed, och tycker mig se Annas gröna simmössa (grönt för mixklass) där framme. Om det nu är Anna? Många gröna mössor i klunga. Men kör bara kör, det ger sig, finns bara en väg, och den är framåt.

Jag kajkar på, ligger långt bak i fältet, längtar redan efter land. Jag får syn på Anna, betydligt mer än tio meter framöver. Men vad gör hon? Hon ligger på rygg och simmar ryggsim. Armarna graciöst upp i luften, paddlarna på händerna svänger som skovlarna på en hjulångare, det ser ut som konstsim. Jag gräver mig fram genom vattnet, tar i för kung och fosterland, men det hjälper inte, jag har visst bara en fart. När Anna ser att jag närmar mig, vänder hon sig om och börjar crawla igen. Och till slut, äntligen land. När vi kommer upp, hackar Anna tänder.

– Mina ben, skallrar hon, dom har domnat bort. Vi skulle haft lina, då hade jag kunnat hålla värmen.

Jag tröstar och säger att nu är det värsta över, nu väntar i stället sju kilometer underbar löpning på en jättevacker smal väg som böljar sig fram mellan skogar och vida fält och får vi bara upp farten så kommer hon säkert att ha fått upp värmen och kontakt med benen igen. Jag säger inga saker som ”vad var det jag sa” för jag tänker att det är sådana kommentarer som kan få en spirande relation i våtdräkt (och även en spirande relation utan våtdräkt) att köra ner i tidigare nämnda skilsmässodike. I stället springer jag där bredvid Anna och känner mig som en god och ödmjuk människa  och när jag hör hur hon börjar stånka rejält i uppförsbackarna så växlar jag ner till pyttesmå steg för vi har faktiskt ingen som helst brådska här i världen. Det strilregn som har börjat falla bekommer oss inte heller för nu har värmen stigit i kropparna, och när vi sedan följer en stig in i skogen som doftar höst och regnvåt mylla och med en luft som är så full av syre att man nästan blir yr, är det svårt att tänka sig en bättre plats att vara på med någon man håller kär.

– Okey? undrar jag.

– Okey, säger Anna.

Så mycket mer behöver inte sägas. Vi är nära varandra i rörelsen framåt, i den gemensamma ansträngningen, ord är överflödiga. Det är bara stånka och pusta och blanda andedräkter och reglera kroppsvärmen med blixtlåset där fram på våtdräkten. Swimrun i mixklass, tänker jag osökt (möjligen att skogen också har producerat några kubikmeter lustgas som gått rakt in i hjärnan) är som en lågintensiv variant av erotik där vägen är själva målet – en slags löpande variant av tantra-yoga.

– Eller hur, Anna?

– Mmm ….

När vi närmar oss den andra vätskekontrollen slår det till i bäckenbottenregionen, försent stämma i bäckenet. För mycket dricka. Urin, urin, urinnevånare, det är jag det. Faen, måste pissa, och det är ingen enkel sak i våtdräkt. Det finns de som gör det i havet, men det är lättare sagt än gjort. Neoprenet i våtdräkten har en tendens att sluta tätt, tar man i är risken stor att det går åt andra hållet, och man pinkar med öronen i stället.

 Jag pekar på ett träd, Anna nickar. Hälften människa, hälften hund. Vill ha ett träd att pinka på. Det tar sin tid. När jag vänder mig om är Anna borta. Jag springer i fatt två män, en med ett väldigt skägg.

– Din väninna ville inte vänta, skrockar han. Hon sa du skulle skynda dig ifatt.

Så jag gasar på. Hej vad det går, passerar ett par och ett par till. Långt därframme ser jag Anna, i rygg på två manliga deltagare.

– Bra jobbat, ropar jag åt Anna, men det är de båda männen som vänder sig om. Den ena känner jag omedelbart igen. Nämen, det är ju Björn Englund,  världsmästaren i swimrun. Vad gör han här? Och varför springer han så långsamt?

Jag kommer ifatt Anna, vi passerar Björn med sällskap. De vinkar glatt efter oss.

– Inte illa springa förbi en världsmästare, säger jag.

– Mmm, säger Anna, här är det fullt fokus på löpningen.

Sedan blir det bada igen, och långa dyningar rullar in från öppet hav. Det är svårt med sikten, jag har fått imma i glasögon. Men jag har koll på Anna, simningen är inte mer än 300 meter. När jag kommer fram till ön jag ska upp på sträcks en hjälpande hand fram. Nämen, det är ju Björn Englund igen, var kom han ifrån?

Björn berättar att han varvat ner, nu är han bara ute och tar sig runt med en vän. Anna och jag travar på, nu är det tätt mellan doppen. Vi simmar och vi klättrar upp på glashala klippor, hoppar och trixar runt på små nästan obefintliga stigar. Det är bara att följa markeringarna.

Vi leker, det är vad vi gör, två vuxna människor som leker med samma känsla som vi gjorde som barn. Vi skrattar och flämtar och flåsar och hjälper varandra genom svåra passager. Såphala hällar, här ta min hand. Upp på klippan nu,  hjälpande händer på glutus maximus. Åhej och hå, tryck på!

Till slut är vi framme på Utö, och har bara några kilometer kvar till mål. Och där är dom igen, Björn Englund med partner. Vi vinkar och passerar och jag tänker den lågsinta tanken att faktiska omständigheter ju aldrig syns i statistiken, kommer vi i mål före Englund med partner, så kommer statistiken bara visa att Team Runners World faktiskt kom före världsmästaren i första Ö till Ö sprint. Fast vi är ju inte här för att tävla, alls icke – men ändå.

– Ööööka, Anna, du är gryyyyym, bara en kilometer kvar!

– Mmmm ….

Backen upp till mål, och där står Micke Lemmel och tar emot. Vi får varsin kram, och det är en kram som värmer. En sprint står det, men vi har ändå varit ute i drygt tre timmar, och det känns. Vi klarade det, vi har inte kört ner i något dike, vi kämpade tillsammans, vi jobbade ihop – ett minne för livet.

Buffén efteråt är grandios, med allt som ett nybildat swimrunteam behöver.  Jordgubbar, och champagne!

– Skål, älskling!

– Skål, älskling!

– Vad tyckte du?

– Nästa gång vill jag köra en längre tävling! Med lina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Carpe Löpardiem


Krig och kriser, en rent ut sagt Trumpen stämning i världen – men nu är våren här – så bara ge galningarna fingret och ut och fånga löpardagen.

Inte i morgon, inte i övermorgon, det är nu som knopparna brister (inte av smärta, det har Karin Boye fått om bakfoten, löven lajvar toklyckliga ut sig för solen, det ser man ju på färgerna –  tusen nyanser av turgrönt!!). Och för att ytterligare hetsa våryra,  en kille på radion konstaterade i morse att om 55 dagar går vi mot mörkare tider igen.

Packade själv det mobila kontoret (datorn) i en väska, och slog upp nytt kontor på kajakklubbens veranda. Små lätta moln över blå himmel, en frisk vind med en temperatur hårfint under linnelöpning – blev en funktionströja, halvlånga tajts – men inga vantar. Vågat för mig, hatar frysa om händerna. Kan springa naken i nollgradigt om jag får ha vantar – nästan i alla fall!.

Sprang ut på lunchen.  Massor av lööve i luften!!

Så här blev det, så här såg det ut. Djurgården –  forever!!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ruptur, grekisk stafettläkare, ingen vardag i Hvar


Trillade på öronen i Arena Run. På händerna också. Aj aj vänster handled och arm. Vila och voltaren sa en doktor. Sex veckor senare, ingen förbättring. Till kvartersakuten igen, ny doktor. ”Så får man träffa Gysing”, sa doktorn. Det får man, sa jag. Jag har trillat i en tävling. ”Jag vet det”, sa doktorn, ”jag läste det i tidningen”.

Där blev man lite paff, måste erkännas. Doktorn fortsatte; ”min fru prenumererar på Runners World. Hon har gjort 2.48 på maran. På 90–talet var hon elitlöpare i Grekland. Jag lärde mig läsa svenska genom att läsa dina texter i tidningen. De var lagom, inte för lätta, inte för svåra”.

Glömde för ett ögonblick alldeles bort min hand för ett tag, rörd över hans ord. Jag skakade hand med Giorgio, tackade för all läsning, och så började han klämma på min arm. Inte så bra. Kunde vara en ruptur (en sena av), eller en halv ruptur (lite bättre). Han bokade en tid för röntgen.

Och nu på väg till Ötillö´s premiär för Swimrun i Hvar, Kroatien. Det var tänkt att jag skulle köra där, men nu får jag bara titta på. Får skriva om racet lite från sidan. Ska nog gå bra det med. Ska också prata med Michael Lemmel och Mats Skott om den explosionsartade utvecklingen av Swimrun under senare år. Blir längre text i RW no 6. Hoppas att doktor Giorgio kommer att läsa den också.

Giorgio sa: ”du kan göra allt med handen som inte gör ont. Kanske kan du simma med en paddel som låser handleden?”

Jag ska testa det i Hvar, någonstans i havet på bilden här nedan. Lite hvarsamt så där …Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tunnel Run Stockholm


Jag vet inte hur många gånger jag har sprungit runt Riddarfjärden, antingen på träningsrundor eller under Stockholm Marathon, men nu på lördag blir det absolut premiär på att springa UNDER Riddarfjärden. Det känns stort, det känns faktiskt historiskt! Ja det är tammejf-n historiskt, och once in a lifetime, loppet kommer aldrig löpas igen. Drygt 33 000 löpare är anmälda, det lär bli trångt i tunnlarna, bara hoppas de håller så inte racet under Riddarfjärden i stället blir till den sista färden (öhö).

Här några bilder från den nya pendeltågstationen vid Odenplan (bygget har pågått i tio år, minst, som jag minns det (dock ingen garanti för att det stämmer). Starten på loppet går från nya Karolinska sjukhuset, och förhoppningsvis kommer man upp någonstans på Söder efter 7,6 km. Längre rapport följer i RW no 5. Om nu inte reportern drabbas av tunnelseende, och så att säga helt spårar ur i stället för att löpa som på räls. Inte första gången i tågordningen i så fall, men hoppas på det bästa. Med Station to Station, i lurarna förstås. Och dagen till ära helt utan biljettspärrar vad gäller dåliga skämt!


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Springa skate


Först frukost då. Frukost är viktigt när man ska åka skidor.

Frukost är viktigt när man ska springa. Blåbärsgröt är rena raketbränslet.

Just nu befinner jag mig i Vemdalen. Det är sju minus och lätt snöfall och våren känns ohyggligt långt borta. Jag har gjort några snygga moves

i backen men viftat sådär lite lagom med vänster stavarm, jag föll pladask när jag sprang Arena Run häromsistens (kommer rapport i RW no 4),

fastnade med ena foten i ett bildäck och betonggolvet som stoppade mig från att falla ända till Kina gjorde mycket ont. Först trodde jag

något var  brutet, sedan trodde jag det var en spricka, men nu gissar jag på en allvarlig stukning. Nej, jag drog inte till akuten, ville inte sitta där

och vänta i åtta timmar. Chansade på bra läkkött. Har visat sig så där halvbra, så jag kör försiktigt i backen.

”Bend your asses” brukade jag skrika till mina skidelever när jag var skidlärare i Japan på 80-talet (en annan historia). Jag böjer så mycket jag kan i varje sväng, och mitt skidsällskap suckar beundrande … eller om hon bara suckar.

På eftermiddagen ska det åkas längd, men det klarar inte min arm så jag tar fram mina icebugs. Mitt sällskap som åkt milspåret dagen innan har förklarat att skatebanan bredvid längdspåret är både platt och stenhårt och perfekt för löpning.

Det är det inte. Efter en kilometer i uppförsbacken (elak start här på spåret i Vemdalen) har mitt välvallade sällskap försvunnit på sina skidor, och jag har en puls som jag inte har haft sen jag körde VO2max för några år sedan, känns som topplocket ska flyga av … eller i alla fall toppluvan. Inte ett steg är gratis, det är som att springa i sand, fast kallare … Efter fem kilometer grenar sig banan, man kan välja på 7,5 km och 10 km. Jag tänker att jag ju faktiskt är på skidsemester och trampar vidare på 7,5:an, med aningens dåligt samvete, men samtidigt är jag oerhört ensam som löpare i skidspåret. Tycker skidåkarna tittar en smula suspekt på mig, man är lite out of season så där.

Stånkar i mål på 49 minuter, och gick det inte fort så var det i alla fall en rejäl genomkörare.

Snöpulsning är en riktigt pulshöjare.

Hoppas femmilen blir det också. Men då från horisontalläge säng. För min del i alla fall.

Och till sist så ställer man sig naturligtvis frågan:

Who is who in Vemdalen?

Whooo ho ho ….Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*