Blogg

En vecka med utbildningar och konferenser.


Just nu är jag påväg hem från en konferens i Luleå.

Den här veckan har jag haft fullt upp, bland annat med många utbildningar och föreläsningar för Riksidrottsförbundet. Åhörarna har främst varit; förbundskaptener, tränare, blivande tränare och elitidrottare. En idrottares grunder inom kost och näringslära kommer först och främst från föräldrar men tränaren har en viktig roll att förmedla bra och sunda kostvanor. Så det här har varit en viktig vecka!

Veckans föreläsningar/utbildningar:

Tis: Elittränarutbildning (ETU) en utbildning som hålls i samverkan av GIH, Linnéuniversitet, SISU idrottsutbildarna och RF.

Ons: Bosöns folkhögskola

To: Konferens – Uthållighet i världsklass

Jag var i väldigt gott sällskap Maja Reichard som vann 4 medaljer (simning) i Paralympics höll en fantastiskt inspirerande föreläsning. Maja är blind, jag har stor respekt för hennes mod, vilja och envishet.

Maja Reichard

Lör: Svemo (motorcykel- och snöskoterförbundet)

Med svemo lagade jag även mat, kul team building och nyttigt för dem att göra något praktiskt förutom träning.

Lör: Bangolfförbundet

Sön: NIU/RIG konferens i Luleå (NIU = Nationellt godkänd idrottsutbildning/ RIG = Riksidrottsgymnasie). Jag hann även med en sväng på stan, jag fick tips av en av snöskoteråkarna igår att biltema i Luleå är ”nå djävulskt bra” dit hann jag däremot inte:).

Jag reser mycket så en hel vecka i Stockholm (förutom en dagstripp till Luleå) är skönt. Mitt RF kontor är på Bosön som är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum: en underbar arbetsplats med fin miljö, fantastiska arbetskamrater och naturligtvis hela Lidingöloppsbanan runt hörnet.  Är ni i Stockholm är Bosön ett bra löpstopp, det finns även innebana (200m), pool, gym och olika hallar.

Life saver när man reser mycket – ljudreducerande hörlurar … väl värt pengarna!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Elitidrott – del 2. Antidoping Röd-Gröna listan


Som elitidrottare MÅSTE man kontrollera vad man stoppar i sig. Det ÄR idrottarens ansvar. Visst ska man lita på sina läkare/tränare och andra men DU måste också kontrollera själv. Ingen vill hamna i en situation där man inte har kontroll. Ta lärdom av vad som sker just nu!

Använd Rikisdrottsförbundets och Antidopings Röd-Gröna Lista.

http://www.antidoping.se/rodgronalistan/index.asp

Är du osäker – ta INTE preparatet!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hur äter våra elitidrottare?


Jag jobbar som idrottsnutritionist/dietist på Riksidrottsförbundet och träffar många av våra landslagsidrottare. Trenderna hos elitidrottarna är ungefär samma som vi ser hos många svenskar idag. I dag är många, även idrottare, förvirrade över vad man bör och inte bör äta.

1. Många äter för lite mat.

Långvarig energibrist leder till försämrad hälsa och prestation. Tecken på energibrist:

  • Oförmåga att bygga muskler.
  • Platå i träningen.
  • Immunförsvaret försämras (ett exempel är att vara småförkyld under en längre tid).
  • Näringsbrist.
  • Apati.
  • Svårt att sova.
  • Frånvaro av mens.

2. Många äter för lite kolhydrater. Tecken på lågt kolhydratsintag:

  • ”Seg känsla i benen”
  • Svårt att klara av högintensiv träning
  • Även många av symptomerna för energibrist.

3. Högt proteinintag. Det är relativt lätt att få i sig tillräckligt med protein. Många tror att mer protein ger mer muskler, så är inte fallet.

4. Många hämtar information från bloggar och social media. Ofta riktar sig inte sociala medias kostråd till elitidrottare eller de som tränar mycket. Var källkritisk!

Kom ihåg att sålla bland alla tips och råd som finns inom kost och träning. Försök att hitta det som passar dig bäst. Vad som fungerar för bästa kompisen eller kollegan kanske inte alls är rätt för dig!

Trevlig helg!


Antal kommentarer: 1

Emma Lindblom

Hej Anders! Du har rätt. Jag återkommer längre fram om hur de äter. Är det något speciellt du är extra intresserad av?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Måndagspepp!


Det kommer alltid en måndag…många startar sina ”nya liv” på en måndag. Jag tycker man kan göra förändringar oavsett veckodag, men varför inte börja idag.

Det viktiga är att man orkar med förändringen under en längre tid, helst resten av livet.

Gör en lista på 5 förändringar du skulle vilja göra. Något du tar bort (kanske minska sötsaker eller alkohol) eller något du lägger till (grönsaker, rörlighet eller armhävningar). Gradera förändringarna från det här klarar jag lätt till det här kanske blir svårare.

Välj en av utamaningarna du känner att du kommer att klara av. Det är större chans att du lyckas om du tar ett steg i taget istället för att ändra allt på en gång. Man behöver inte göra allt ”rätt” men gör man oftast bra val kommer man långt.

Vill du ha lite extra pepp, skriv en kommentar om din förändring!

Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Fredagsmys och lördagsmyr.


Jag har förstått att titlar är viktiga, jag är själv ganska nöjd med denna!

Jag åker på många olika landslagsläger med olika förbund så jag är sällan hemma på helgerna och missar ofta fredagsmyset. Men igår kombinerade jag fredagsmys med att fira min systers födelsedag.

Jag och födelsedagsbarnet (Johanna)…dagen till ära ganska lika.

Till födelsedagsmiddag lagade jag bland annat rispappersrullar med mango, räkor och grönsaker. En asiatisk variant på fredagstacos som även mina syskonbarn (7 och 10 år gillar).

Gör så här:

Lägg räkor i en skål och att skär upp dina favorit grönsaker (jag använde paprika, morot, gurka, böngroddar, sallad, samt avokado, mango och jordnötter).

Gör en sås på 2 msk risvinäger, 1 msk av soja, fisksås, sesam eller olivolja, sesamfrön, 1 tsk riven ingefära, saften från 1/2 – 1 lime och hackad chili (efter smak).

Koka upp vatten i en stekpanna, stäng av spisen och låt vattnet svalna något. Lägg rispappret i vattnet ca 10 sekunder. Ta upp och lägg direkt på tallriken (den kan vara lite svår att släta ut). Fyll med grönsaker, räkor, avokado, mango, nötter och sås. Vik ihop som en tortilla eller wrap.

Lördagen startade jag med mitt livs andra myrlöpningspass (Orrmossen, ca 20 min snabb promenad från Hellasgården – sikta på Nackamasterna). Jag har varit skadad länge och har fått börja springa igen, myren är skonsamt underlag. Jag gillar banlöpning och har sprungit mycket asfalt men nu måste jag hitta andra alternativ; skidlandslaget, Sanna Kallur och min kollega LG Skoog, kan ju inte ha fel.

Lycka! Att få springa (även om det är kort – 2x 8min).

Hmmm… som sagt banlöpning har sina fördelar.

Skorengöring – jag som knappt doppar fötterna under sommaren.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Behöver du äta kosttillskott? JA eller NEJ.


JA, om du har en brist som en läkare har diagnostiserat.

NEJ, om du inte har en brist och äter varierad mat. För mycket av ett näringsämne från kosttillskott kommer INTE att göra dig bättre och kan till och med vara skadligt.

Bra att veta:

Kroppen kan lättare ta hand om vitaminer och mineraler som finns naturligt i mat.

Istället för kosttillskott fokusera på att variera ditt matintag.

Ät frukt och grönsaker som ofta är näringstäta. Välj olika färger – då är chansen större att du får i dig olika näringsämnen.

Har du förkylningskänning är det bättre att äta en kiwi eller apelsin istället för att ta en C-vitamin brustablett som kanske innehåller 500 % av det rekommenderade dagliga intaget.

Misstänker du järnbrist, gå och kontrollera dina järnvärden hos läkare. Jag har vid olika tillfällen haft järnbrist och har för vana att kontrollera mina järnvärden regelbundet hos min läkare så jag kan åtgärda bristen innan det blir ett problem.

Granatäpplen innehåller C-vitamin.


Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Kul att du bloggar Emma:) Tydligt och glasklart. Jag gillar granatäpplen men har inte riktigt lyckats lista ut hur man kommer åt frukten på bästa sätt. Blir ett otroligt söl men fläckar i taket:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*