Ny vecka och nya tag, men en liten sammanfattning av helgen ska ni få.
Det var till att börja med en riktigt bra helg med besök av syster, bio, föreläsning, god mat och träning. Mycket djupare än så går jag inte in på helgen, men en sammanfattning av föreläsningen ska ni få.
Föreläsningen var anorndnad av mitt favoritbageri i stan, Artisan Bread, och det var den franske bagaren Sebastien Boudet som pratade.
En mycket intressant och framförallt viktig föreläsning. Sebastien pratade om vikten av att välja rätt råvaror, skillnaden på bra och dålig mat och sin passion för bröd såklart.
Jag personligen försöker välja bra råvaror i matbutikerna, stödja lokala producenter och köpa ekologiskt i den mån det går. Men efter att ha varit på föreläsningen kände jag ännu starkare för att faktiskt välja närproducerat och ”riktig” mat.
Under föreläsningen fick vi lära oss hur stor skillnad det faktiskt är på ett industritillverkat bröd jämfört med ett hantverksbröd från ett lokalt bageri. Valet av råvaror i brödet gör en enorm skillnad på näringsinnehållet. Ganska självklart egentligen, men han berättade det på ett så bra sätt.
Att äta till exempel ett vitt rostbröd ger dig noll energi och du måste äta så otroligt mycket för att bli mätt. Vetet i bördet är odlat i expressfart och framställt på ett sätt så att inga näringsämnen kunnat frigöras och brödet är i princip som att äta luft (bortsett från att det gått åt en massa resurser som påverkat miljön i onödan). Tar man istället ett bröd bakat med ett närodlat mjöl på fullkorn som fått växa naturligt, en deg som får ta tid och låter alla näringsämnen växa fram under jäsning blir det stor skillnad. Det räcker med en skiva bröd och du blir lika mätt, får i dig massor av näring och bidrar inte till att de stora industrierna kan slösa på våra resurser för att tjäna pengar.
Detta gäller inte bara bröd utan allt du äter, frukt och grönt, fisk, korv osv. Väljer du bra mat behöver du inte äta lika mycket för att uppnå samma resultat. Äter vi mindre spar vi på jordens resurser och fler kan få mat och må bra. Dessutom smakar denna mat så mycket bättre. Någon i dina trakter har dessutom lagt ner tid på att baka det perfekta brödet, den godaste korven eller den smakrikaste osten.
Valet blir inte så svårt, eller hur?
Välj surdegsbröd för ett näringsrikt bröd! Dessutom supergott.
Antal kommentarer: 1
Sofie Nelsson
Tack för tipset Marie! Kanske blir ett par sådana 🙂