Hur mycket frukt och grönsaker behöver man på en dag?


Livsmedelsverket rekommenderar att man äter 500 gram frukt och grönsaker på en dag. Det är inte så svårt att få ihop, varje tallrik innehåller 500 gram.

(En tallrik är alltså hela dagens intag av frukt och grönt).

Tips: ät olika färger då är chansen större att du får i dig olika näringsämnen.

Trevlig helg!


Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
 • Alla fixar milen
 • 10 grymma sportbehåar i stor test
 • Tänk dig snabb
 • Luta rätt, kuta lätt
 • Soma Move, Rörlig & stark nu
 • Träna som en sprinter

 

Prenumerera


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Bosön – Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum: Kom hit och träna!


Jag jobbar på bästa stället – Bosön på Lidingö (Stockholm). Här tränar många av våra landslagsaktiva och många träningsläger är här. Kom hit och träna du med! Det finns allt man kan önska sig. Rena drömmen om man gillar träning. Det finns även bra frukost, lunch och middagsrestaurang, omklädningsrum och bastu. Ta med hela familjen hit och ha en aktiv utflykt!

Pool – med djup del så man kan springa i vatten. Jag tränar här på morgonen innan jobbet, vattenlöpningen är bra eftersom man kan träna ihop oavsett nivå och vid eventuella skador.

Gym med rodd ergometer, cyklar, cross trainer etc. olika hallar, fotbollspan (inne och ute).

 

och det BÄSTA av allt INOMHUSBANA (200m) och LIDINGÖSPÅREN

Här prioriteras idrottaren; varför finns inte dessa skyltar överallt???

En vecka med utbildningar och konferenser.


Just nu är jag påväg hem från en konferens i Luleå.

Den här veckan har jag haft fullt upp, bland annat med många utbildningar och föreläsningar för Riksidrottsförbundet. Åhörarna har främst varit; förbundskaptener, tränare, blivande tränare och elitidrottare. En idrottares grunder inom kost och näringslära kommer först och främst från föräldrar men tränaren har en viktig roll att förmedla bra och sunda kostvanor. Så det här har varit en viktig vecka!

Veckans föreläsningar/utbildningar:

Tis: Elittränarutbildning (ETU) en utbildning som hålls i samverkan av GIH, Linnéuniversitet, SISU idrottsutbildarna och RF.

Ons: Bosöns folkhögskola

To: Konferens – Uthållighet i världsklass

Jag var i väldigt gott sällskap Maja Reichard som vann 4 medaljer (simning) i Paralympics höll en fantastiskt inspirerande föreläsning. Maja är blind, jag har stor respekt för hennes mod, vilja och envishet.

Maja Reichard

Lör: Svemo (motorcykel- och snöskoterförbundet)

Med svemo lagade jag även mat, kul team building och nyttigt för dem att göra något praktiskt förutom träning.

Lör: Bangolfförbundet

Sön: NIU/RIG konferens i Luleå (NIU = Nationellt godkänd idrottsutbildning/ RIG = Riksidrottsgymnasie). Jag hann även med en sväng på stan, jag fick tips av en av snöskoteråkarna igår att biltema i Luleå är ”nå djävulskt bra” dit hann jag däremot inte:).

Jag reser mycket så en hel vecka i Stockholm (förutom en dagstripp till Luleå) är skönt. Mitt RF kontor är på Bosön som är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum: en underbar arbetsplats med fin miljö, fantastiska arbetskamrater och naturligtvis hela Lidingöloppsbanan runt hörnet.  Är ni i Stockholm är Bosön ett bra löpstopp, det finns även innebana (200m), pool, gym och olika hallar.

Life saver när man reser mycket – ljudreducerande hörlurar … väl värt pengarna!

Elitidrott – del 2. Antidoping Röd-Gröna listan


Som elitidrottare MÅSTE man kontrollera vad man stoppar i sig. Det ÄR idrottarens ansvar. Visst ska man lita på sina läkare/tränare och andra men DU måste också kontrollera själv. Ingen vill hamna i en situation där man inte har kontroll. Ta lärdom av vad som sker just nu!

Använd Rikisdrottsförbundets och Antidopings Röd-Gröna Lista.

http://www.antidoping.se/rodgronalistan/index.asp

Är du osäker – ta INTE preparatet!

Hur äter våra elitidrottare?


Jag jobbar som idrottsnutritionist/dietist på Riksidrottsförbundet och träffar många av våra landslagsidrottare. Trenderna hos elitidrottarna är ungefär samma som vi ser hos många svenskar idag. I dag är många, även idrottare, förvirrade över vad man bör och inte bör äta.

1. Många äter för lite mat.

Långvarig energibrist leder till försämrad hälsa och prestation. Tecken på energibrist:

 • Oförmåga att bygga muskler.
 • Platå i träningen.
 • Immunförsvaret försämras (ett exempel är att vara småförkyld under en längre tid).
 • Näringsbrist.
 • Apati.
 • Svårt att sova.
 • Frånvaro av mens.

2. Många äter för lite kolhydrater. Tecken på lågt kolhydratsintag:

 • ”Seg känsla i benen”
 • Svårt att klara av högintensiv träning
 • Även många av symptomerna för energibrist.

3. Högt proteinintag. Det är relativt lätt att få i sig tillräckligt med protein. Många tror att mer protein ger mer muskler, så är inte fallet.

4. Många hämtar information från bloggar och social media. Ofta riktar sig inte sociala medias kostråd till elitidrottare eller de som tränar mycket. Var källkritisk!

Kom ihåg att sålla bland alla tips och råd som finns inom kost och träning. Försök att hitta det som passar dig bäst. Vad som fungerar för bästa kompisen eller kollegan kanske inte alls är rätt för dig!

Trevlig helg!

Måndagspepp!


Det kommer alltid en måndag…många startar sina ”nya liv” på en måndag. Jag tycker man kan göra förändringar oavsett veckodag, men varför inte börja idag.

Det viktiga är att man orkar med förändringen under en längre tid, helst resten av livet.

Gör en lista på 5 förändringar du skulle vilja göra. Något du tar bort (kanske minska sötsaker eller alkohol) eller något du lägger till (grönsaker, rörlighet eller armhävningar). Gradera förändringarna från det här klarar jag lätt till det här kanske blir svårare.

Välj en av utamaningarna du känner att du kommer att klara av. Det är större chans att du lyckas om du tar ett steg i taget istället för att ändra allt på en gång. Man behöver inte göra allt ”rätt” men gör man oftast bra val kommer man långt.

Vill du ha lite extra pepp, skriv en kommentar om din förändring!

Lycka till!