Blogg

Mitt 110:e RW Blogginlägg


”Jag provar att blogga från mobilen , Tra la la laaa”(LG)

– Medans jag varit i Portugal och New York har tydligen debatten handlat om att makaroner och mjölk är dåligt för kroppen?! Då har jag gjort fel i 56 år. Undrar hur fort jag sprungit om jag skippat detta?

– Men Kalle Wahlström och Lars Södergård sa att man kunde äta vad som helst nästan till och med kebab! Tack grabbar. Nu är jag glad igen. 

– Har min dator hemma i Sverige. Så det kommer att långt inlägg när jag kommit från New York och Mismi. Med träningstips och nakenbilder b

– Mutai vinner på söndag igen. Meb blir trea. Inget banrekord dock. Blåsigt och kallt. Szalkai blir bäste svensk på 2.37(han tror själv 2.40)

– Dotter Malin slipar formen för Vintermaran i Sthlm nästa helg. Jag tror 2.55 är möjligt. 

– Alex Schulman tyckte Sigge Eklunds nys vinylsamlande var äckligt och slöseri med tid! Äckligt? Vad menar karln?

– Mycket tragiskt med Klas Ingessons bortgång vid bara 46 års ålder. i det sista hjälpte han Elsborg och höll kontakt med -94 gänget. Hans sms till spelarna i Elfsborg var tydligen väldigt starkt. Livet är hårt. Min mamma dIF i cancer vid 48 års ålder. Jag har sett på nära håll vad som händer med människan och cancern.

– Bloggkollegan Anders Forselius har sprungit i 46 länder. Han jagar fyra till i år. Skön kille som lever smidigt med allt i en ryggsäck. Alltid glad och snabb i käften. Kvinnorna älskar honom. 

– Jag har ett gäng nya adepter som smugit igång med träningen. Intressant att se utvecklingen. Jag återkommer. 

– Här i New York har jag flera adepter: Johan, Malin och Yderberg mfl

– bäst just nu enligt broder Anders: Dexys midnight Runners och Nanne B

– bäst just nu enligt LG: New York och min IPhone 6


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 109:e RW Blogginlägg


– Vid protesfabrikens stängsel/La du din hand på min axel/Och sa att livet var något enkelt/Men jag kunde inte hålla med dig (Håkan Hellström)


– Har varit 5 dar i Portugal med Springtime,där vi kört en massa träning med 180 Stadium-chefer från hela Norden. Kanonväder hela tiden och massor av bra träning. Väldigt uppskattat var löpteknikpassen som jag och Malin Skoog, Malin Olofsson samt Peter Bring körde. Man såg under veckan att dom tänkte på våra tips. Övrigaledare höll hög klass: Blossom, Jennie Widengren, Jejja, Cecilia Duberg, Björn och Annika Lans, Zdravko, Erik Sandström, Richard Nordstrand, Hasse Caster, Johan Neij och Fredrik med löpanalysen.

– När man publicerar ett inlägg i RW bloggen så hamnar man överst på hemsidan eller RW appen. Men hur jag än gör så hamnar Ann-Sofie Forsmark överst. Har hon fifflat med datorn eller är det för att hon skriver flera inlägg varje dag. Nu jäklar skall jag vara överst.

– Isabella Löwengrip alias Blondinbella var gäst i Värvet i veckan. Och oj vad jag ändrade uppfattning om henne. Hon är en stark kvinna som jobbat hårt. Hon har bra värderingar och berättade om sin tuffa uppväxt. Mycket bra jobbat Isabella.

– Jag sa upp mitt kontrakt som fystränare hos Umeå IK förra veckan. Jag har varit där totalt 15 år och denna säsong blev inte som jag tänkt det med upplägg mm. Och spelarna kan behöva en ny röst. Det är ett spännande lag. Synd att dom tappade Emma Berglund. Men hon vill spela CL och vinna SM guld. Rosengård eller Linköping ring henne!

– Träningsmässigt har det blivit 3 pass löpning, 2 pass crosstrainer, cirkelgym, yoga och dans. Helt ok vecka. Malin har sprungit som tusan efter sin inflammation i hälen (efter ett skitigt skavsår) 26 km före frukost, 3 x 5 km på 19 min, 15+15 km, och banpasset med Johan och Fredrik 2 x 2000 + 2 x 1500 + 3 x 1000 = 10 km i 30 grader och sol (36.48 i sluttid)

– Nanne Bergstrand, Hammarbys fotbollstränare (Tidigare Kalmar FF) låter spelarna köra mycket spel 11 mot 11. Han bryter efter 3-4 min och låterspelarna diskutera hur man kunde löst situationerna annorlunda. På så sätt tvingas dom tänka och utveckla sin spelförståelse. Inom Västerbottens fotbollsförbund finns det instruktörer som dömer ut detta. om menar att tränaren skall bestämma allt. Dom brukar till och med håna tränare och säga -” jaså ni kör efter UIk modellen”! och skrattar. Umeå IK brukar köra så på träningarna. Ja ja men det har gått ganska bra för Nannes lag. Inte lika bra för instruktörernas lag kan jag säga.

– Min löparkompis och hussnickare, Patrik Stenlund gav mig två presenter i veckan. En Arvingarna T shirt och ett par Löven kalsonger. Han är ordförande i Arvingarnas fanclub. För medlemsavgiften för man ett par kalsonger/trosor med Arvingarna tryck samt en grogg. Han brukar åka land och rike runt och se Arvingarna. Dessutom hjälper han dem att bära utrustningen. Han gjorde milen på 32 min tidigare.

Lars Södergård villa ha kallingarna för han står upp för Löfvén!

– Mats Olsson och Patrick Ekwall var irriterade över fusket i Melodikrysset. Lyssnarna använder appar spm Shazam och Music ID för att hitta låtarna. Och vinner en kylskåpsmagnet eller handduk. Olsson hade hört googlefusk med korsordslösarna. Då sa Ekwall -” Har man gett sig in i korsordsleken får man leken tåla” . Det tycker jag var kul.

– Paula Radcliffe 2.15 på maraton !!!!

– Nya vinyler: Chuck Prophet och Maharadjas. Bra Stefan!

– Snart New York och Miami. Skall vara ledare för Springtimes maratonresa och avslappningsresa efter loppet till Miami. Jag har flera adepter som springer New York också. Och naturligtvis få hänga lite med damernas favorit Szalkai. (han gör nog 2.37)

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nåt obskyrt Ultra lopp i USA där alla bryter utom en

– Bäst just nu enligt LG: Min nya Iphone 6 och den stundande USA resanLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 108:e RW Blogginlägg


– Every week has a weekend (Brad Paisley)


– Nu är jag i Portugal för en 4 dagars Training-Camp med Springtime och 200 st Stadium chefer. Vi har en massa bra ledare på plats som kommer leverera både inne och ute. + 28 grader och sol lovar dom också. Med 4 dagars sockerförbud och några timmar i solen törs man ställa sig naken framför spegeln igen.

– Min son är ju underbar och jag saknar honom varje dag. Men nyss fick jag ett sms från hans fru Linn. Hon berättade att Mattias trodde på fullt allvar att Lena PH:s låt ”Dansa i neon”, hette ”Dansa in i ån”!  Stackars Linn och vilken sten har du sovit under Mattias?

– Jag var på en skön spelning med Dan Hylander, Janne Bark och Micke Finell på Burmans häromkvällen. Sköna grabbar och starka låtar (Farväl till Katalonien och Svart kaffe var slutlåtarna). Hylander berättade att han inte gillade alla självhjälpböcker där dom ofta sa ”Du kan om du vill” . Skitsnack sa Hylander,  du kan om du kan punkt slut!

Lars Södergård skrev bra om Oskar Svärds plumpa kommentar om tjejstryk i sitt förra blogginlägg. Jag säger bara Paula Radcliffe!! Hon sprang London Maraton 2003 på 2.15. Då slog hon alla svenska herrar med flera minuter. Kolla på årsbästalistorna de senaste åren så fattar ni vad bra 2.15 på maraton är. Av en tjej! 

– När jag var militär så blev det populärt med Taem-buildning. Mitt regemente (I20/Fo61) hyrde en en konsult för 10000:- om dan + moms (1986). Vilket motsvarar 30000:- om dan i dagens penningvärde. Konsulten jobbade med varje kompani (6 st). Övning 1) vi fick lägga oss på liggunderlag i en ring och hålla varann i händerna? Om man kramade kamratens hand lite hårt så fick kamraten säga nån obekväm sanning om en kollega. Övning 2) Vi satt på stolar i en ring och rullade en apelsin till varann. Bara den som hade apelsinen fick prata. Alla andra skulle vara tysta. Sen var dagen slut. Konsulten skrattade hela vägen till banken.

– Morronjoggen på stranden här i Monte Gordo är magisk. Vi hann även med ett pass cirkelgym med Zdravko och löpteknikpass nr 1. Jag lär ut den vanliga löptekniken. Inte sprintteknik och inte Pose running. Hållning-axlar-höfter-fotisättning. Det är inte krångligare än så.

– SEGA SEGA INTERNET !  GÅR EJ ATT LADDA UPP BILDER !

– Ni som undrade över mitt müsli-recept förra veckan. Jag skulle bara skoja lite. Jag är inte bra på mat-recept.

– Jag älskar mina elever på Bräntbergskolan. Oftast

– Artur Lydiards träningsprinciper har gjort stort avtryck på löpningen i världen. Bland annat de finska löparna som Peter Snell Nya Zeeland. Många andra tränare tog efter hans mängdprinciper och pulsering. Här är ett utdrag ur en terränglöpare av god klass.

mån   3 x1500 m eller 6 x 800 m

tis    60-90 min distans

ons   testlopp 3 eller 5 km

tors    60-90 min distans

fre     10 x 100 m stegringslopp

lör     testlopp eller mindre lopp  3-5 km

sön   60-90 min distans

– Ny trevlig musik: Kleerup, Samling med ”så mycket bättre aktuelle” Love Antell, EP med Laleh, Jonny Marr (Smiths gitarristen) och Prince (2 olika plattor)

– Trummisen Peppe är portad från bloggen. Han likande min fredagslunch hos Sirwan ) Husets kebebtallrik) med bajs/diarre?!  Peppe är 40 år.

– Malin kör på som tusan härnere igen. Imorgon skall hon och Johan Neil köra på bana följande pass: 2 x 2000 m (3.45 fart) + 2 x 1500 ( 3.35 fart)+ 3 x 1000 (3.25-3.30 fart). Lisa Mc rae åkte hem igår. Hade hoppats att Malin skulle få köra med henne. Men Rubin längtade efter sin fru så mycket att hon åkte hem. 

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och den konstiga tavlan han fick av sambon karolina

– Bäst just nu enligt LG: Alla fina ledare i Springtime och solenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 107:e RW Blogginlägg


Oh it´s such a perfect day. Im glad i spent it with you! (Lou Reed)


– Jag skall börja med att ge er ett jättegott och nyttigt recept på löparmüsli: Ta fram en stor glasburk och.. Nej jag skojar bara!

– Min dotter Malin är två veckor i Portugal som löpledare åt Springtime. På plats är även den bildsköne Runners Storekillen och blivande elitlöparen Andreas Bergstedt. Han har gått framåt mycket i år och lärt sig att det inte är så farligt att bli trött ibland. Dessutom är Sveriges coolaste kvinnlige löpare Lisa Mc Rae (fd Blomm’e) där som löpansvarig också. Hon åkte till USA på ett tennis-stipendium men blev löpare. Personliga rekord: 3000 m = 9.38, 5000 m = 15.41 och 10000 m= 33.58 (Tjejmilen) Dessutom har hon en skön inställning och klär sig alltid coolt i stora löparshorts och bandana när hon tävlade. När hon var på ett träningsläger med några andra tjejer i landslaget så blev hon less på att alla hetsade varann  vem som sprang mest kilometrar. En morgon klev hon upp före alla andra och joggade lite, sen blötte hon ner sitt ansikte mm med vatten som att hon var jättesvettig. När hon kom in i förläggningen fick de andra löparna panik. ”Va har du tränat redan? ”Ja sa Lisa, jag har kört ett kanonpass som gick jättelätt”! Då blev dom stressade och gav sig ut för att ta igen förlorade kilometrar. Lisa satte sig lugnt ner ock käkade frukost. På eftermiddans pass hade hon säkert lekstuga med de andra på intervallerna. Skulle jag tro..

– Hennes man Rubin är en av de trevligaste och kunnigaste löpcoacherna vi har i Sverige. Han coachar folk och grupper från 06.00 till 19.00. Med lite tur slevar han i sig en matlåda som Lisas föräldrar lagat år dem. Han är tunn och mager men stark som faan.

– Naprapat-Hasse är rolig. Igår satt han och lekte med nån tonårs-app. Där man kunde se hur ens barn kunde se ut om man blandade två personers DNA eller nåt. Så här skulle våran son se ut om jag och Hasse fick till det. 

– Förra helgen var vi och såg Johan Rheborgs ståupp-show. Åh herregud vad han körde på. En timme och 40 minuter med en matta, en kristallkrona och en vinylspelare som enda rekvisita. Han inledde med hur det var att fylla 50 år och konstatera att det var enda gången toakön var längre på herrarnas. Alla manliga gäster har prostata-problem och urinet har rundgång. Han avhandlade tonårsdotterns pojkvän, föräldarnas cancer och Alzheimers innan han avslutade med en sanslös redogörelse om sin ändtarmsoperation. Vi fick även veta att Percy var en gammal chef när han jobbade på ett telemarketing företag och att farbror Barbro var en gammal musikfröken (som tyckte han hade så usel sångröst att han fick sitta i korridoren alla musiklektioner)

– Veckan har varit en träningsmässig katastrof. Från sön em till tis lunch höll mitt huvud på att sprängas. Han som hjälpte mig så det blev lindrigare (Mikael Johansson) är i Portugal med Springtime i 4 veckor. Då fick jag tips på en sjukgymnast som är duktig på nackar bl.a (Björn Aasa) han har en teori om att det är muskulärt. Vissa övningar har funkat medans vissa inte gett resultat. Han förklarar logiskt och jag är beredd att testa allt utom amputation.

– Vi har fått bra snurr på fotbollen med mina elever på Bräntbergsskolan. Pojkarna har gått vidare i Skol Sm och DM, flickorna är i final i DM men förlorade med 2-1 i SM mot ett bra Prolympia. Jag har använt många yngre elever (åk 7-8) också vilket är positivt för framtiden. Även Umeå IK har spelat bra på slutet( 4 segrar på de 5 senaste matcherna) En femteplats är inom räckhåll.

– Det har varit en bra podcast vecka i alla fall. Värvet hade Titiyo som bjöd på ett härligt samtal. Ekwall & Olsson är alltid bra. Olof Lundh hade Jonas Thern som gäst. Thern är en frispråkig legend som tagit fram ett 10-15 tal mycket bra spelare via sin akademi. Hans son Simon Thern kallar honom Chips-röv!

– Roligste var dock Alex & Sigges senaste avsnitt. Sigge berättade om en episod när han gick i högstadiet i Akalla. Då var det ofta bråk mellan den ”Finska klassen” och de svenska klasserna. Vid ett tillfälle skulle Sigges klass byta om i ett omklädningsrum när ett gäng finska elever kom in och sa att ” Stick härifrån, detta är vårt omklädningsrum”! Sigge som just hade sett filmen Gandhi med sin pappa, tänkte prova Gandihs pacifism-teori och ställde sig tätt framför den finske killen och sa ”Nej , detta är vårt rum”. Då klippte finnen till honom mitt i ansiktet. Sigge reste sig upp och stod tyst. Då slog finnen till honom igen. Sigge reste sig mödosamt upp igen och bara tittade på finnen. Pang så small det igen mitt i ansiktet. Då kom Sigge på att den finske killen kanske inte sett filmen ”Gandhi”. Så han tog sina kompisar och gick ut på skolgården igen.

– Jag har avslutat mitt jobb med ett gäng klienter i och med Lidingöloppet. Nu har jag fått 5 nya adepter som har olika målsättningar. Jätteroliga utmaningar. Dessutom har jag kvar 6-7 st som jobbar långsiktigt. Yderberg testar Chicago Maraton som en genomkörare och några av mina löpare har New York maraton som säsongsavslutning. Dotter Malin är i full träning mot Vintermaran i Stockholm. Sista 10 dagarna har hon hunnit med ett pass på 31 km, ett på 30 km, 3 x 5 km på 19 min samt 14x 1000 m progressivt med 1 min vila. Hon har en härlig inställning och brinner för löpningen min lilla dotter.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: USA trippen med kärleken Karolina och nån konstig tavla han fick i present?

– Bäst just nu enligt LG: PF Sloan, Ryggbiff och röda PollyLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 106:e RW Blogginlägg


– ”Hej du det var ju ett tag sen/ 600 dagar , men vem räknar precis” (Säkert!)


– Jag har ljugit! Inte medvetet men jag kollade fel på tabellen. Jag rodde 1070 m på O´Neills test och sa att det var utmärkt för en 30-39 åring. Fel, fel, fel! Det var bara bra för en 50-59 åring. Tillbaka på mattan igen. Jag måste upp i 1172 m för att bli kaxig igen. Zandra Buud siktar på 1000 m och lär ha kompisar som är ännu bättre. Och Danne Blom lär ha rott 2000 m på 7 min ?! Det är ju jättebra.

– Värvet levererar igen. Efter några trista avsnitt klippte Kristoffer Triumf till med Eva Dahlgren och Peter Settman. Båda var mycket intressanta. Peter Settman är god för nästan 100 miljoner!  Det är jättemycket pengar. Han skulle till exempel kunna köpa 1200 st Ford Focus flexifuel av årsmodell 2010 ( en sån som jag har) Om det är det han vill förstås.

– Min dotter Malin blev ej av med förkylningen, och kom ej till start på Lidingöloppet. Hon har nu dragit igång träningen för sin första mara. (Vinternaraton 9 nov i Stockholm) I onsdags sprang hon 31 km och igår 25 km varav 3 x 5 km tröskel i 3.50-3.55 fart. Med 1.23 på halvmaran och 36.40 på milen bör hon kunna fixa 2.55-2.58 på maraton.

– Jag hade 10 adepter på Lidingöloppet (en skadad, en förkyld) Sex av dom slog personligt rekord och två missade. Dom öppnade dock väldigt tufft de första 15 km vilket starffade sig på slutet. Några blev stressade av att första km är trång och svår att springa. När klockan visar 6.50 istället för 4.50 så stressade dom upp sig och rusade på för mycket. Lidingöloppet är svårt som tusan. Se bara på Södergård. Han tog sitt dnf hårt. Men han kommer igen och kan vara nöjd med sin säsong. Och alla bloggläsare älskar honom. Även jag, Lars!

– Svensk politik : Ingen kommentar , detta är inte ett sånt forum

– Idol: Ingenting, blankt, fel forum

– Paradise Hotel: Usch och suck. Jag kollar rubrikerna i kvällstidningarna ibland faktiskt. I veckan kläckte en av killarna ur sig angående en av tjejerna: – ” Jag skulle kunna spotta henne i ansiktet. Jag vill bara knulla henne!” Hallå??? Vad är vi på väg?

– Naprapat- Hasse är i farten igen. Håret växer och nyss gjorde han succe i Pride-tåget. Nästan alla älskar honom. 

– Peppe trummis har vaknat igen. Springer varje dag och tror han blivit hip-hoppare. Kolla klädseln.

– Hasse och Blossoms son Elliot (lovande fotbollspelare och Real Madrid fan) hade en rolig tröja på sig. 

– När jag skriver träningsprogram till mina löpare så använder jag ibland sträcka och ibland tid på intervallerna. Jag skall förklara skillnaden.

1.Intervall på sträcka ex 5 x 1000 m  på 4.00 min/km. Då vill jag dom skall springa på ganska platt bana. Syftet är att få en indikation om formen, hitta rätt löpteknik och få flyt i löpningen och bli van med ett förutbestämt tempo.

2.Intervall på tid ex 5 x 4 min. Då kan dom gärna springa i terräng eller lite kuperad bana. Då handlar det om att bygga upp syreupptagningen och bli stark. Vet jag deras maxpuls kan jag styra på puls annarsskriver jag kanske 80 % kraftinsats till exempel.

– Har ni följt den hysteriska debatten i media om att trillingnöten och körsbärslikören försvinner ur Alladin-asken? Kan nån sakna körsbärslikören? Men tydligen är trillingnöten jättepopulär, Själv så gillar jag den gula Alladin-asken och framförallt gräddnougaten. Resten kvittar.

– I Östersund har Mikael Mattson och company forskat om bästa/effektivaste löptekniken. Seriöst och bra projekt som förstärker den filosofi som jag själv delar. Kroppshållningen, steget under kroppen,aktiva fötter, framfot-mittfot, höftens läge mm. Och som Szalkai sa i TV intervjun i vetenskapens värld: ” Förr fick man frågan hur man skall träna ? Nu frågar folk hur man skall springa?”

– Jag har ett gäng föreläsningar de närmsta veckorna om träning i allmänhet och hur manskall komma igång, fallgropar, träningsmodeller mm. Två gjorde jag i veckan på Indexator i Vindeln. Dom är störst i Sverige på mekanik till skogsmaskiner. Företagets policy är: Trivsel och personlig utveckling.   Kennet Bergqvist är ansvarig för projektet och brinner som tusan för träning.

– Håkan Hellströms plattor finns på vinyl nu. Naturligtvis har jag fixat dom. Ni får även en lista på 10 oumbärliga plattor. Jag återkommer med 10 powerpop-plattor. Måste dock få hjälp med sortering av Stefan Nilsson först.

1. David Bowie – Ziggy Stardust

2. Byrds – Mr tambourine man

3. The Smiths – The queen is dead

4. Jakob Hellman – Och det stora havet

5. U2 – Joshua tree

6. PF Sloan – Raised on records

7. Håkan Hellström – allt

8. Marvin Gaye – Whats goin on

9. Kent – allt

10. Dr Feelgood – Dr Feelgood

– Svenska Damfotbolls landslaget verkar ha bra ekonomi. Dom hyr in Mia Törnblom (inspirtör motsv) vid varje läger för att sprida glädje/höja dom mentalt eller nåt. Älska dig själv, du duger som du är. Jag tycker att spelarna i landslaget är trygga och i harmoni. Dom gillar att träna hårt och har lyckats ganska bra hittills. Jag tror mer på Jocke Blomqvists koncept. han är utbildad psykolog och har tränat damlag på elitnivå. Men men jag kommer från Norrland och fattar inget.

– Bäst just nu enligt broder Anders: New Orleans och oskyra trailskor

– Bäst just nu enligt LG: Att Homeland säsong 4 kommer på måndag och att Liverpool kommer börja vinna igen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 105:e RW Blogginlägg


– ”För du måste vara sjuk, sjuk, sjuk. Du måste va blind, blind, blind” (Håkan Hellström)


Jag känner mig som ett utskitet äpple! Så skrev fotbollsprofilen Lisa Ek häromdan på FB. Så har jag kännt mig sen i tisdags.Huvudvärken har funnits varje dag och alla träningspass har fått avbrytas. Har gjort MR, datortomografi, kärlröntgen, 1000 undersökningar på neurologen, fixat nacken hos Micke J och i tisdags fick jag besöka Norrlandskliniken och nya teorier runt allt detta. Kanske kanske….

– Alex & Sigge har en underbar podkast varje vecka. Men igår var Alex ute och seglade.. Han tyckte inte att Henrik Schyffert levererade jättebra i föreställningen ”The 90 s- Ett försvarstal” ? Hur menar han då? Det är en av de bästa föreställningarna jag sett. Dom bytte snabbt ämne och hade kollat upp vad de vanligaste ”den sista måltiden” var för de dödsdömda fångarna i USA.s fängelser. Sigge hade en teori om att fångarna ville minnas ungdomen/barndomens måltider. För hamburgare och kycklingklubbor var de vanligaste valen. Inte lyxmat som man kanske kunde tro.

– När jag surfade runt och kollade olika löparbloggar för ett tag sen så reagerade jag på att många av bloggarna håller små kurser/workshops i löpteknik. Mot betalning lär dom motionärer att springa rätt. Vilket är jättebra och ligger rätt i tiden. Men faan vilka konstiga råd och instruktionspunkter en del hade! Är folk hur lättlurade som helst? Det finns ju olika teorier om hur man skall springa där vissa har mera sprintbetonad inlärning, vissa kör POSE metoden och de flesta lär ut mer tradionell löpteknik för distanser mellan kanske 5 km upp till maraton. Jag vill delge min filosofi (baserad på 14900 mil, 750 tävlingar och massor av coachuppdrag, kurser, böcker mm)

1. Löpteknik är individuell. Det finns inte en perfekt lösning. MEN några grundregler:

2. Hyfsad rak kropphållning 

3. Höftens läge är viktigt. Sitt inte i steget utan få fram höften. Annars belastar du låren och ländrygg mm

4. Använd armarnas pendelrörelse. Bär inte på armarna. Pendla inte tvärs över bröstkorgen utan pendla i löpriktningen

5. Testa olika sätt att sätta i fötterna. Men sätt inte i foten framför kroppen, utan träffa marken ganska rakt under kroppen så det inte blir en bromsrörelse/ett stäm. Ofta får du korta steget lite grann. Ju starkare du blir ju mer kan du löpa på fotbladet.

6. Avveckla steget aktivt när du vill springa lite fortare. Alltså tryck ifrån lite grann med fotbladet/vaden just när den bakre foten lämnar marken. När du springer lugna pass kan du slappna av och inte vara lika aktiv i fötterna.

– Min son Mattias är både klok, snygg och vältränad. Han har ett bra tankesätt som han märkt bland annat i sitt jobb som PT på SATS. Många människor lever bara för helgerna och har veckorna som en transportsträcka. Han tycker att man bör försöka leva och ha lite roligt på veckorna också och inte satsa allt till helgerna. Det behöver inte vara nåt märkvärdigt utan bara nåt att krydda tisdagskvällen med till exempel.

– Mitt Liverpool har börjat trevande (7 poäng på 6 matcher) Idag klippte Gerrard in en frispark  , men i 92:a min kvitterade Everton på ett skott från 30 m. Manchester United som köpt spelare för 104 miljarder nästan är ännu sämre. En sportkrönikör beskrev dom som ”En muskelbyggare som inte kört nån benträning.” Dom är framtunga (bra offensivt-taskiga defensivt)

– Våga träna på bana (som jag och Lars Södergård gillar) du lär dig att springa energisnålt med ett bra steg och det är lättare att hålla fart.Bra underlag med spänst och grepp. Kör med en kompis och filma varann med mobilen. Jättebra tips! (Coach eye är en utmärkt app om ni vill fördjupa er)

– Många av mina adepter springer Lidingöloppet idag. Peter Svensson 2.17 (öppnade tufft) Hifi delity ägaren Pär Dahne 2.27 , Per Kjellander Egmont 2.44 (öppnade tufft). Södergård låg 14.e vid 20 km men sen förvann han. Min dotter blev förkyld några dar efter DN halvmaran och hann ej återhämta sig. Nya mål för alla.

– Dottern är känd nu

– Jag funderar på framtiden. Sen 1985 har jag vartit fystränare för olika lag (IFK Holmsund 4 år, Björklöven 5 år, Umeå FC 14 år, Umeå IK 14+ 1 år , Tyresö 2 år + några av Umeås innebandylag) Nu funderar jag på att kliva av och behålla mitt idrottslärar/fotbollsprofil jobb 80%, Springtimes sportråd och coach/skribent i Runners World. Jag har också utökat mina adepter samt kört flera föreläsningar detta år. Vi får se. Men tänk om Liverpool ringer… Brendan! Jag har 070-5427313 ring när som helst. 

– Mats Olsson har släppt en deckare. Hårdkokt

– Sons of anarchy har dragit igång igen och imorgom kommer Homeland säsong 3 på Netflix. Hurra!

– Anna-Lena Petterson på Womans Health är rolig och tränar som tusan. Hon heter mypetterson på Instagram. Fräck, snygg, vältränad och skriver fyndigt.

– Brorsan Anders fixade Barkley Fall Classic förra helgen. Nu är han på roadtrip i USA med sambon Karolina. Äter skit och köpert öntiga trailskor.

– Om vi snackar tröskelträning så är tränargurun Jeff Daniels bäst.Han har en generell grudregel som utgår från ex din tid på 10 km. Sen anpassar du farten beroende om du springer bana, väg eller terräng. Säg att du gör milen på 40 min (4.00 min/km) då kör du tröskelintervaller på 3.50 på bana, 4.00 på väg och 4.10 i terräng ca. Jag brukar inte ha sån stor skillnad med mina adepter. Och ör inte tröskel i tuff terräng. Men Jeff har större meriter än mig. Så jag drar ner byxorna och bockar.

– Peppe har slutat skicka bilder. Han är fortfarande mager och har kosntigt skägg och konstiga mössor. Men springer varje dag

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Mempis- Nashville 6-0

– Bäst just nu enligt LG: Sirwans kebab och att mina elever gick till final i DMLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*