Blogg

Mitt 99:e RW Blogginlägg


Provsmakar livets heroin, Mmm och om du nånsin vill ha en idiot. Mmm lägg din hand i min (Håkan H)

– Näst sista inlägget på ett tag. Skall förklara några saker för er.

– Träningen har gått segt denna vecka. Trots jag som idrottslärare är ledig jämt (12 veckor lov per år) känner jag mig trött och seg. Dessutom skulle jag testa mig på formkontrollsintervallen vid Gammlias 3.7 km spår. Gick segt och fick ont i knät som faan i utförsbackarna. Tid 12.29 ( hade 11.31 ifjol och 10.26 för 7 år sen). Blev tvungen att cykla och köra lätt crosstrainer mån-fre.

– Styrkemässigt dock ok i både ben och mage.

– Vi långlediga lärare (12 veckor per år) har tid att lyssna på podcasts och musik. Veckans Alex & Sigge var skön. När Sigge gick ut åk 9 så skulle dom ha avslutningslunch. Där var lärarna från låg och mellanstadiet inbjudna också. Och Sigge tyckte väldigt illa om en av lärarna han haft i åk 4-6. Sigge tog med sig sina tolv (12) sparade mjölktänder han haft i en burk sen den tiden. Tänderna var av blandad kvalitet, levrat blod och lite hål i några. Han bad de elever i åk 8 som skulle servera maten, att lägga alla 12 mjölktänderna i den taskiga lärarens potatismos?! När läraren tog en tugga av moset så stannade hon upp och spottade ut två tänder plus lite mosrester. Sigge såg hur hon petade i resten av moset och plockade ut tand efter tand. Till slut reste hon sig upp och gick hem! Fruktansvärd hämnd. Inte ens jag skulle komma på en sån idé.

– En av mina bästa kompisar Richard Larsson har varit i Spanien med några kompisar. Där gick dom hela dagarna omkring i sina speedos. Han var glad åt min speedo-bild från 1988. Även morronjoggarna genomfördes i speedos. Undrar vad Lise-Lotte hade på sig?  Även Musse Hasselvall menar att speedos är helt rätt fortfarande. Och Musse har ju varit modell åt Frank Dandy underwear.


– Jag får många inbjudningar på Facebook att spela Candy Crush med kompisar och bekanta. Jag har ingen lust att ladda hem och spela detta. Jag kör Sudoku och schack ibland. Det räcker. Lemmy vill inte heller spela CC.

– Jag skall till Göteborg i september och föreläsa om hur jag lade/lagt upp fysträningen under åren med Umeå IK/Tyresö FF. Deltagare är alla allsvenska tränare och tränare från eliettan samt ledare för de olika landslagen. Det känns roligt och som ett litet erkännande. Det var Karolina Westberg och Victoria Sandell (tidigare Svensson) som ringde. Båda jobbar åt Sv Fotbollsförbundet. Och det hade framkommit önksemål att höra hur jag lagt upp träningen under hela året. Jag satt och summerade alla år från 1997 tills idag och såg hur utvecklingen sett ut. Mina influenser genom åren har varit Ajax upplägg, lite vad dom gjort på academierna i Frankrike, Arsenals herrar samt egna erfarenheter. Nu har jag fixat en skitsnygg presentation på Keynote/powerpoint.

– Peppe hörde av sig med nya bilder (han har varit med 37 ggr i bloggen) Nu springer han varje dag, kör yin-yoga och har gjort några gig (det heter så) med Ebbot. Det är lite coolt tycker jag. Kolla nere i högra hörnet. Där sitter Peppe-mannen.

– Malins knä är bättre men hon har inte sprungit på 15 dar. Dock kan hon köra intervaller på crosstrainer. Så jag hoppas hon inte tappar så mycket. Det är SM 10000 m bana den 2 aug här i Umeå. Hon och Acche bjöd på glass-wienerbröd i torsdags för att hedra sin far.

– När man skall hjälpa folk med träning så säger vissa ibland : ”Jag har inte tid” eller ”min partner vill att jag skall tillbringa mer tid med honom/henne” !?                   

Lyssna nu: Veckan består av 168 timmar 

– du sover 56 timmar (7 x 8 tim)

– du jobbar 40 timmar  (5 x 8 tim)

– du äter  14 timmar ( 7 x 2 tim)

– du är på toa 7 timmar  (7 x 1 tim tandborstning, dusch, göra ettan och tvåan, föna håret, sminka mm)

– 168 – 117 = 51 timmar över (när du inte sover, jobbar, äter eller är på toa)

Om du tränar 2 x 45 min/vecka (vilket räcker för att märka en förbättring) så har du alltså fortfarande 49,5 timme över till familj, tv, städning, barnens aktiviteter och vänner.  

– Sommarpratarna i P1 har varit av blandad kvalitet. Fredrik Wikingsson är fortfarande helt överlägsen, tätt följd av Jason Diakite. Värvet hade Dennis Lyxsen i veckan, vilket var mycket hörvärt.

– Kommande vecka skall jag se om näringsdrycken jag köpte av Tina Lovesan (Fitline/Bioline) ger mig ett lyft. Knät har vilat och skall testas på Ed Eystone och lite backe.

– Mina adepter tränar bra. Fina rapporter av Per och Hasse bland annat. Malin Bolte fortsätter träna som tusan. Peter Svensson blev småskadad och lipade några dar. Men nu är han på g igen. Team Nordmark-Micke är i Lappland och springer vilse. Lidingöloppet är målet för åtta av dom. Vilket gläder mig. Lidingöloppet är ett härligt lopp. OM man har förberett sig och OM man prickat formen.

– Jag har lyssnat mycket på musik denna vecka. När jag suttit och filat med träningsprogram och föreläsningarna så passar det utmärkt i mitt musikrum.

– Omstart för Umeå IK:s spelare efter 14 dagars ledighet. Bra nivå på tester och lite gladare miner efter våromgångens förluster. Men hösten blir tuff eftersom alla laghar förstärkt med bra spelare. Lilla trollkonstnären Malin Diaz gick till Eskilstuna. Hon kommer nog att lyfta deras offensiv en del. Caroline Seger flyttade igår till Paris St Germain. Hon har tränat enligt mitt upplägg under sommaren. Hoppas hon kommer trivas i Paris. Jag skall åka och hälsa på henne när det passar.

– Danne Blom har börjat sälja läsk och åka rullskidor. Nina Fagerholm kör mycket afterwork mellan träningspassen. Zandra Buud har varit på fotokurs och testat alla utegym i Stockholm. Lars Södergård slipar formen med att vara hare åt Runners store-Bergstedt. Mina Springtime kolleger dricker Rosé och badar. Hasse Lodin är på Gotland och springer i hårband. Yderberg har släktträff i Halmstad med devisen ”dom som inte tränar på dagen får ej dricka öl på kvällen”!  Hasse Eriksson leter nya golfklubbor för att slippa bli tvåa hela tiden. 

– Dr Eriksssons fru Maria har blivit hängiven löpare. Hon tränar på att härda sitt psyke. Ingen musik i lurarna, aldrig ställa in ett pass och våga bli trött. Hon har fått massor av skitsnygga träningskläder av sin man. Anders njuter varje sekund. På bilden nedan äter hon kött på ett superseriöst sätt. Med haklapp! Till vänster sitter Malin Ewerlöf och tittar på.

– Testa detta kombipass: Tröskel 2×10 min (10 sek långsammar på km än ditt milpers) jogga 2 min som vila. Avsluta med 5 x 200 m i hög fart. Med 1 min vila. Ni som är killar kan gärna köra passet i bar överkropp och splitshorts.

– Eller detta kombipass: 4 x 1 min backe (distansfart för muskeltonusen) + 2 x 1000 m plant underlag lite snabbare än milfart + 4 x 30 sek backe (hårt)

– Minns ni de fantastiska Patti Boyd bilderna jag la ut ifjol ? Hon var ju gift med både Eric Clapton och George Harrison. Jag träffade henne ifol på Storsjöyran, där hon hade en utställning. Hon är skitsnygg fortfarande.

– En fin spellista till ” En bra låt är alltid en bra låt”  Kolla in min spotifylänk (hur fan gör man ?)  http://open.spotify.com/user/larskoog/playlist/4NMEtExjnghWHywDVgofSA

– Bäst just nu enligt broder Anders: Ny frisyr som gjort hans sambo galen av kärlek

– Bäst just nu enligt LG: Dexter och fina sommarklänningar


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 98:e RW Blogginlägg


– ”Det känns som ett par timmar, kan vara månader som går. Varför ökar tiden farten, ju mindre av den man har kvar”! (Kent)

– Jag är alltså i slutfasen av mitt bloggande och tar ett uppehåll efter mitt 100:e inlägg. Jag har bloggat en gång per vecka och lägger ned ca 2 timmar per gång. Det betyder 2 tim x 100 inlägg = 200 timmar . Det är fem 40 timmarsveckor. Det har varit roligt och jag har fått många trevliga läsare och kunnat dela med mig om både musik, träning och lite svammel.

– Mitt 83:e inlägg har haft 9260 visningar

– Jag hoppas att Lars Södergård jobbar vidare både med blogg och löpning (31.36 på SM milen igår såg jag)  Han har bott i Umeå och tillbringat många veckor hos en släkting på Morkullevägen 14. Jag har bott på både Morkullevägen 16 och 18. Men Lars är så ung att jag ej minns honom från den tiden. Nu har han varit på träningsläger hos David Nilsson (sub 30 på SM milen)

– Cool bild på Mattias från sin svensexa när han ”surfade” 4-5 m upp i luften. Han skrek så att han var hes i tre dar efteråt.

– Tyresös assisterande tränare Leffe tränar för fullt mot Lidingölopp och maror. Men orutinerad och känsliga bröstvårtor har han.

– Tiden går verkligen. På bild ett är jag 30 år och har sprungit på 29.57 på 10000m (71 kg) På den andra bilden är jag 56 år och har jag sprungit/hasat 10 ggr i slalombacken (82 kg)

– Denna vecka har det blivit mycket joggande i slalombacken+ crosstrainer och styrka samt en Ed Eystone på 1530 m (3.55 min/km) Nu är det mycket focus på att försöka vara cool i glasögon, bar överkropp, samt vara solbränd och blank av svett. Det funkar sådär. Men då öppnar jag min hemsida www.ödmjuk.nu och allt känns lättare.

– Peppe Lindholm har slutat skicka konstiga nakenbilder åt mig. Nu trummar han åt Kicki Danielsson samt springer 11 km per dag. Han har varit med i bloggen 37 gånger.

– Minns ni när jag hade en massa snygga skivomslag i bloggen. Jag älskar min vinylsamling och få hålla i konvolutet samt läsa texterna i mitt musikrum.

– Jag gillar ju också starka snygga kvinnor. Som gillar att träna, kan bli lite svett och har massa olika gåvor. Här är några som funnits med under åren.

– Jag pratade i förra inlägget hur jag gjorde innan jag skulle träna en adept. När programmen skrivs så är det lättast att hitta rätt mot en måltid på 5-10 km. När det blir Lidingölopp och maraton så kan det ju komma in parametrar som energi, vätskebrist och för hård utgångsfart. På 5-10 km är den risken mindre. Jag vill ju också att mina adepter skall ha en del snabbare löpning i sina program och inte bara mala på i långsamt distanstempo.

Här nedan är ett program till en erfaren löpare med flera års träning bakom sig. Jag kallar programmet Kenya-Tuff. Tre nyckelpass som måste genomföras. Sen fyller man på med lugna distanspass 2-4 st i olika längd. OBS inget för en otränad eller relativ nybörjare.

– Jag kommer också hjälpa Mikael Nordmark (Team Nordmark) med träningen fram till Lidingöloppet. Sonen Hugo tycke pappa springer för sakta. Hoppas han får tid och motivation att fixa detta. Hasse Lodin är riktigt på gång med strukturerad träning. Och Patrik Yderberg har hittat motivationen igen.

– Fotbolls VM har bara finalen kvar. Jag tror Tyskland vinner med 1-0 (Müller). Det har varit en underbar tid med 64 matcher varav jag sett kanske 52-54 st. Som jag sa: löpstarka, vältränade spelare, variation i taktiken (Hollands 5 backslinje, 3 mittbackar) . Grymma målvakter och Chames Rodriges som ny kelgris. Skönt att Liverpool lyckades sälja Suarez efter ytteligare en bitattack. Han är världens bästa forward i perioder. Men faaan vad mycket konstigheter också….

– Mina olika serier jag följt under bloggtiden: Sons of Anarchy, Homeland, Breaking Bad, Orange is the new black, Dexter, Suits, Bron, The Killing, The modern family, True Detective och Luther.

– Dotter Malin ramlade och slog knät i tvättstugan förra fredagen. Hon kan bara köra lite crosstrainer och promenera i slalombacken. Men efter 9 dagars rehab skall hin testa och jogga imorgon.

– Om jag ser bra ut naken-frågan ?  Den har varit med 12 ggr. Varav svaret nej kommit 4 ggr , svaret nästan 5 ggr och svaret ja kommit 3 ggr. Vissa tycker jag är omogen, vissa tycker jag är rolig och vissa bryr sig inte. Iden kommer från Jonas Coltings bok ”Jag vill bara se bra ut naken”:

– Naprapat-Hasse skall göra ett bildspel till Mattias och Linns bröllop. Han är grym på sånt + mycket mer såsom crossfit, tjejer, perenna-växter, göra korv stroganoff, dra en kondom mellan nåshålet och svalget samt headbanga och skjuta luftpistol samtidigt.

Här är vi i Portugal med Tobias Karlsson som dansade och lyfte kvinnor på raka armar hela dagarna.

– Tack till Erik Niva, Mats Olsson och Värvet (massa gånger på bloggen)

– Bäst just nu enligt broder Anders: Marsfjällen och Ultra trail-lopp

– Bäst just nu enligt LG: Sol och vila vid havet samt röda Polly Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 97:e RW Blogginlägg


– ” Just a perfect day. Drink sangria in the park. And then later, when it gets dark, we go home ” (Lou Reed)


– Jag har fått massor av bra förslag hur jag skall avrunda min blogg vid det 100:e inlägget. Signaturen Pär M tyckte jag skulle lägga ut öppna frågor som jag kunde svara på. Signaturen Lennart hade haft en liknande blogg men la ned för att han började upprepa sig. Det blir en summering i sista inlägget om de två åren jag bloggat här. 

– Zandra Buud (som ligger bakom min numrering delvis) Tyckte jag skulle summera och se framåt. Stammisarna Danne Blohm och Nina Fagerholm gillar min blogg och vill inte jag skall sluta. Tack snälla!  Nina har förresten Stockholms mest vältränade axlar. Stina från Fjugesta tyckte jag skulle ge lite tips hur jag tränar/testar mina adepter. Det kommer längre ner.

– Sommarpratarna har dragit igång med blandad kvalitet. Men Timbuktu (Jason Diakite), Dregen och framförallt Fredrik Wikingsson har imponerat. Fredriks sommarprat var ett nytänk och så snyggt gjort. Avslutningen om definitionen av världens vackraste ljud (enligt hans 90 åriga farmor) var magnifik. Lyssna !!!

– Träningsmässigt snurrar det på. Några pass 3 x 10 min tröskel, crosstrainer, styrka och idag 10 ggr i Bräntbergets slalombacke är ok. Fartmässigt går det för sakta. Men jag känner mig muskulärt stark. Vill helst känna mig konditions-stark och lätt och pigg och och..

– Malin har gjort några bra pass denna vecka. 10 km löpband på 36.00 och 8 x 1000 m 3.18-3.30. Hon skulle tävla på 15 km i Lövångersloppet igår. Men föll i tvättstugan kvällen innan och gjorde illa sitt knä. Hon fick kasta in handduken efter uppvärmningen. Det går nog snart över. Hon laddar för SM 10000 m bana i Umeå den 2 aug.

– Min son Mattias blev kidnappad för sin svensexa igår av nio kompisar. Segway runt Djurgården i Stålmannen dräkt, Iron Man surfning på vattenstrålar och stugliv med grill, forboll, kubb och utgång i Uppsala ? stod på programmet.

Här var han liten och söt. Och en bild på Malin, Mattias och mig från 1989. Klädmodet och frisyren diskuterar vi sen.

– Fotbolls VM har bara fyra matcher kvar. Som jag skrev tidigare så är det vältränae spelare, fantastiska målvakter och till slut Brasilien, Arbentina, Tyskland och Holland kvar. Jag har tippat oerhört rätt på VM tipset. Enda plumpen är att Spanien åkte tidigt. Det kan bli Tyskland – Holland nu med tanke på Silvas avstängning och skadorna på Neymar och Di Maria.

– Här kommer arbetsgången när jag skall hjälpa en adept med träningen.

1. Jag frågar vilken målsättning hen har (tidsmål, viktmål mm)

2. Jag frågar hur länge det är kvar tills målet skall nås, tävling etc (är det ett maraton vill jag ha 6 månader på mig)

3. Jag frågar hur mycket tid till förfogande personen har (kan hen inte träna minst 2 ggr/vecka så får det vara. Två pass är minimum för att kunna styra och uppnå vettiga mål tycker jag)

4. Jag frågar om dagsform (tid på 5-10-21 km till exempel, hur långt hen sprungit som längst, om ev skadehistorik mm)

Sen gör jag iordning träningsprogram i 4-veckors block som bygger på stegring och återkoppling. De ggr jag träffar adepten ofta personligen brukar jag kolla upp lite styrkeförhållanden. ex:

framsida-baksida, balans-styrka i fotled-knäled, bålstyrka och rörlighet

Då kan man lättare justera och komplettera med styrketräning, skoval och vad man bör prioritera.

– I dagsläget har jag 5 löpare som har Lidingöloppet som mål, 2 st millöpare, 1 maratonlöpare, 2 traillöpare och några som tränar allmänt och vill bli bättre. 

– Umeå IK har sommaruppehåll i 13 dagar. Dom får bygga lite syreupptagning, styrka och vila förstås. Hösten blir tuff och allsvenskans mittenskikt är jämnt.

– Jag kommer göra några resor med Springtime i höst/vinter. Diskuterar med VD:n Patrik Yderberg (som jag hjälper med träningen inför bland annat Chicago Maraton) Vi får se vad det blir. Men New York/Miami var ju kanonbra och Thailand vid jul är en fin Training Camp.

– IFK Umeås löpare är ett skönt gäng. Där Hasse Nilsson (han med världens minsta splitshorts ni vet) är chefen. Bröderna Berglund , där Tony med megatalangen men sköra kroppen står för ordning och reda. Och Nicke som äter kebab/pizza  och hallonkräm i sin kostcirkel står för freestylingen. Micke Grahn är en härlig kille som älskar livskvalitet i husbilen med bluesmusik och god mat. Han är extremt karaktärsfast med sin träning trots problem med diabetes. Dom har stöttat mycket genom åren. Även Mats Lundin har blivit snällare. han var tidigare lite missunsam och vass i kommentarerna. Men har börjat ge cred på gamla dar.

Lite nostalgibilder  på mig själv från 1984-1990

– Här får ni den enda Spotify-lista ni behöver LG top (26 låtar för alla lägen)

– vet inte hur man gör. Det skulle bli en snygg länk. Jonas Lund ! Hjälp mig!

– Bäst just nu enligt broder Anders: Marsfjällen 

– Bäst just nu enligt LG: Tina Lovesans näringsdryckerLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 96:e RW Blogginlägg


– Cause all of me loves all of you (John Legend)


– Denna vecka har jag jobbat på Umeå IK:s talangskola. Där 166 flickor mellan 10-15 år drillats i fotboll, fys, kost, teambuildning, mental träningm matcher mm. Underbara flickor och ett bra ledarteam. Fin goodwill för klubben också. Jag blev intervjuad i radio västerbotten (älskar mikrofoner) där förklarade jag att ”- det har inte varit nån 1-2-3 ost eller under hökens alla vingar. Utan ordentlig träning med tydliga instruktionspunkter. Tjejer vill ha sånt om ni inte trodde det.

– Prinsen har förlovat sig med Sofia ! Broder Anders följde presskonferensen noggrant. Sofia sa ” han har sånt varmt hjärta och det sa klick!”  Prinsen sa ” hon får mig att känna mig varm och hemma. Det sa bara klick”!  Kärlek är vackert….

– I torsdags gjorde jag Magnetröntgen på mitt taskiga brosklösa knä. Hoppas dom kan putsa till det så att jag kan springa 4 dar i veckan istället för 2. 

– Träningsmässigt har det varit det vanliga: 20 x 45-15, backe, crosstrainer, styrka och Ed Eystone-testen (1550 m – 3.56 min/km)  Inte br, men inte uselt.

– Värvet intervjun med Marcus Birro var hörvärd. Kristoffer Triumf har lysande intervjuteknik. Noterbart är att Birro inte har några vänner han umgås med ?!

– Alex Schulmans dotter vill inte att Alex läser sagor för henne längre. – ” Din röst låter elak, pappa”! sa hon. Tungt som tusan måste det vara. Dessutom hade han 1000 kommentarer om sitt utseende på en kommentars tråd på ett nätforum. Det var bara elaka kommentarer dessutom.

– Nästa 7 dagars period skall jag träna dubbla pass. Först lätt jogg + några styrkeövningar före frukost /totalt 50 min) sedan ytterligare ett pass på em (cykel-löpning-cross) Vi får se vad som händer med min kropp efter detta.

– Orienteraren Jonas Leandersson blev tvåa i Trosa stadslopp med en snittfart på 2.56 min/km (milen på 29.20) 

– Glöm inte Mo farahs benövning. Försök göra den 2-3 ggr/vecka

– Malin slog sitt 11:e personliga rekord i tisdags. Personliga rekordens kväll på 3000 m bana. Hon skulle hänga på så länge hon orkade och hade 3.18 på första km, 3.21 på andra men tröttnade lite och gick imål på 10.13. Mycket bra igen och pers med 10 sek. Idag sprang hon 10 km löpband på 36.00. Stenhård i psyket är hon.

– Min son Mattias har varit i Spanien och tränat ägarna till resturangkedjan Vapiano. Fem härliga dagar har han haft.

– Eftersom jag älskar coola grejer så köpte jag mig en Wilfa kaffebryggare. Marknades bästa och snyggaste. Fantastiskt kaffe och en fröjd att titta på. Moget ? Nja…

– Jag funderar starkt på vad jag gör med mitt 100:e inlägg och vad jag skall göra efteråt. Det känns som jag upprepar mig mycket. Och jag börjar bli gammal och sliten. Min pappa (83 år) påminde mig om ”- Nu har äldst-pojken min bara 9 år till pension”!  Tack pappa!

– Bäst just nu enligt broder Anders: Lappland Ultra

– Bäst just nu enligt LG: Fotbolls VM och min vinylsamlingLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 95:e RW Blogginlägg


– ”Den där pojkan jag aldrig kände / Som gick på gator jag aldrig såg/ och tänkte tankar jag aldrig tänkte/ Under ett tunt och flygigt hår” (Kent)


– 
Alex Schulman är bra på många sätt. Men han var irriterad att alla journalister gav Håkan Hellström fem plus på Ullevi ?!  Varför ingen vågade såga Håkan mm. Jag fattar inte riktigt. Konserten var tre timmar lång med alla låtar som folk gillar. Det var nästan 70000 på Ullevi och han bjöd på sig själv med mellansnack och gästartister. Vad är problemet? Jag har sett Håkan 11 ggr live och det har varit mycket bra konserter varje tillfälle. Han sjunger bättre för varje år och uppträder ödmjukt. Fortsätt fundera Alex Schulman….

– Fotbolls VM är underbart på alla sätt. (Utom matcherna som börjar 00.00) En hel del skrällar så här långt. Jag lider med Spanien och England faktiskt. Spanien borde kanske skola in några yngre spelare, men skall ha stor respekt för deras 3 titlar och tiki-taka spel. England har föryngrat under Roy Hodgsons korta era och har nåt på gång men…

– Om man tar del av de olika landslagens förberedelser inför VM så ser man att många lag har lagt mycket fokus på fysiken. Dom löper som tusan i 90 min (trots värmen) De flesta spelarna är väldigt vältränade.

– Malin sprang sitt 10:e lopp denna säsong. Och satte sitt 10:e pers!  Ett banlopp i Skellefteå på 5000 m och hon sprang imål på 17.35 !  Efter 5 ganska jämna kilometerpasseringar. Hennes träningspass på bana de sista 10 dagarna pekade mot 17.45-50, men 17.35 var bättre. En stege 2000 m (7.00) + 1500m (5.03) + 1000 m (3.16) samt In and outs 3000 m (10.37) fick henne att lyfta ännu mer. Nu springer hon 3000 m på personliga rekordens kväll på måndag. Jag tror på 10.10 men kanske……

– Min egen träningsvecka har varit bättre än den förra. Ett pass löpning i slalombacken, ett pass 45-15, crosstrainer, roddmaskin och styrka. Igår tänkte jag testa Ed Eystone -testen igen (spring så långt du hinner på 6 min) Förr i tiden hann man ju över 2000 m. Men ifjol hade jag 1720 m som 55 åring. (ca 3..30 fart) Igår inledda jag med 1480 m (4.02 min/km)!! Uselt och surt. Jag körde några 45-15 och hade tänkt åka hem och bryta ihop. Men Dr Eriksson dök upp och gav mig hopp. Då körde jag en test till och hann 1520 m (3.58 min/km) Då kändes det lite bättre.

– Duschade, tog på mig mina svart Lee-jeans, min gråa Tiger of Sweden tröja, min nya grå-blå Neuw jeansjacka och mina grå Vagabond ökenkängor. Då kändes det bättre. Champagne och jordgubbar samt grillat och några öl hos Rogga höjde humöret ännu mer. Lite vinylspelande, boule (jag är i den åldern) och fotboll gjorde kvällen bra.

– Satsade 50:- på Costa Rica seger mot Italien (vann 400:-) satte 50:- på att Luis Suarez blir första målskytt mot England (vann 370:-) Skall köpa nåt fint för vinsten.

– Har läst en tredjedel ur Jan Gradvalls nya bok ”Nyponbuskar…”. Han skriver otroligt bra. Så här beskrev han hur det är att komma in på skivaffären Peckings i London ” Att höra reggae i MP3 format från en dator är som att äta djupfryst pizza från Lidl. Men att höra reggae strömma ut från högtalarna inne på Peckings är som att äta stenugnsbakad pizza i en gränd i Neapel”!

Jag stötte på Jan Gradvall i tisdags när jag hälsade på sonen och sambon Linn i Stockholm. Men jag vågade inte stanna honom och säga nåt. Under armen hade jag 42 vinylskivor jag fått av min kompis Per Dahne. Det hade varit ett fint diskussionsämne med Gradvall. Men som sagt, jag är 56 år och har lite hyfs trots allt.

– sön-tors skall jag jobba på Umeå IK.s talangskola med 165 talangfulla flickor. Bra program med teknikträning, fys, teori, gruppövningar mm. Flera A-lagsspelare deltar samt nästan hela det lovande F17 laget.

– Erik Niva (Sveriges i särklass bästa sportkrönikör) skrev en fantastisk text om Uruguay och lagkaptenen Diego Lugano. När Uruguay förlorade playoff matchen mot Australien 2005 och missade VM i Tyskland, så mötte Diego Luganos pappa honom på flygplatsen. Inte för att trösta, utan för att uppfostra honom. Innan dom åkte hem så skjutsade pappan honom in till staden Montevideo och lät Diego gå runt och se hur folk mådde efter förlusten. Det var begravningstämining i hela stan, med barn som gick med nedböjda huvuden till skolan, bussarna körde runt med radion avstängd.Total tystnad. Då förstod Diego vad fotbollen betyder för landet. (läs hela texten i AB)

– En säsong av Killing med Joel Kinnaman finns på Netflix!  Och dessutom har vi just sett klart säsong 2 av ”Orange is the new black”. Till min glädje upptäckte jag 8 nya avsnitt av Beaking Bad också. Tur att vi lärare har sommarlov.

– Peppe springer på och lägger ut bilder på Instagram i bar överkropp. Szalkai ligger lite lågt men var på midsommarfest hos Midnattslopps-generalen Göran Quarfordt såg jag. Många av Tyresöspelarna har fått nya klubbar (jag har skrivit sommarprogram åt 5-6 stycken) Hans Eriksson (Sveriges bästa SO-lärare ni vet) köper nya golfklubbor och jobbar med fysen. Mina Springtime/Runners/Womans Health kolleger tränar och är flitiga på sociala medier. Allt är som vanligt.

– Lisa Klinga (ytterback i Tyresö) tyckar att jag är cool. Det är bra för min hemsida www.ödmjuk.nu

– Team Nordmark (Micke och Hugo) har fått in över 100000:- i sin insamling. Jag skickade igår en tröja till lilla Hugo som en inspiration. ”Hugo är en hjälte” Kram LG Skoog

– Många av mina adepter är inne i Lidingöloppsträning nu. Jag har skrivit om loppet i förra numret och kommande nummer av RW. Även dotter Malin skall testa 30 km. Jag minns de flesta av mina 16-17 lopp.(Cedric Schwartsler har hittat tider och placeringar till alla under 2 tim) Jag pendlada mellan 1.43 och 1.54 på mina 16-17 lopp. De gånger jag förberett mig med backträning, trösklar i terräng och långpass i erräng sprang jag under 1.50 tim. De gånger jag kom från en bansäsong utan specialträning blev det 1.50-1.54 tim.

– Lars Södergård tyckte vi skulle gå ihop och göra en gemensam nakenkalender för att öka läsartrafiken. Och en föreläsningsturne i splitshorts. Jag är på !!

– Vi åkte och tittade på Mattias och Linns lägenhet i Hammarby Sjöstad (inflytt i nov) Det blir kanonfint och allt är nytt. Bra förening med gym, biorum, utlåningscyklar, bilpool mm. Linn har stenkoll på allt. Det har inte Mattias. Jag och Lena passade på att fira vår 32 åriga bröllpsdag också på Gute källaren tillsammans med Mattias och Linn.

– Träffade även Musse Hasselvall (han bor 50 meter från Mattias) Han var nyklippt och fräsch, samt håller på att jobba sig in i politiken. Skön kille vars avskedsfras är ”Ta inga fångar”-

– Bäst just nu enligt Broder Anders: traillöpning och bätre axel

– Bäst just nu enligt LG: High Fidelity-Per Dahne samt Van MorrisonLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 94:e RW Blogginlägg


”Finkultur speglar hur vi vill vara. Populärkultur speglar hur vi egentligen är” (Jan Gradvall)


– Asics-utmanarna är klara och presterade mycket bra, med flera pers. Nu har jag ett gäng Lidingöloppslöpare som dragit igång sin träning. Lite annat upplägg än maraton men många komponenter är lika. Vi får se hur det går. Hasse Lodin pinnar på och körde bland annat 12 x 200 m på 39 sek i snitt. Patrik Yderberg tränar inför Chicago Maraton och är på g.

– Fotbolls VM är underbart. Upp till 3 matcher per dag kan man se. En del skrällar redan (Stora siffror i Spanien-Holland, Costa Rica med massor av hjärta, ett enat Colombia är pigga som tusan.) Dock lite olika förutsättningar i ekonomi mellan länderna. Irans landslag har så dålig ekonomi att spelarna inte ens får byta tröjor med motståndarna efter matcherna.

– Lars Södergård är populärare än mig! Hans mest visade inlägg har 9330 visningar. Mitt mest visade har 8554 visningar. Grattis Lars ! Jag undrar om jag skall lotta ut priser eller ha träningsprogram eller nakenbilder för att öka visningarna.  Men han leder med 766 visningar. Jag ger mig, du är i bättre form än mig, du är yngre och fräschare och har bättre milpers. Respekt Lars!

– Sista tiden har varit hektisk med med betyg, skolavslutningar, arrangemang av brännbollsturneringar, fotbollsfinaler, bal för åk 9 samt avslutning med Asics. Träningen har gått uselt, knät spökar (skall göra magnetröntgen den 26/6), huvudvärken har ökat igen, jag är lönnfet, håret har blivit tunnare, jag gör färre pushups och situps än i vintras. Min hemsida www.tryggimigsjälv.com har fått virus och funkar inte. www.ödmjuk.nu likaså. Men jag börjar om imorgon.

– Dock fick jag ihop 2 backpass, 3 x 1 tim crosstrainer och lite styrka. Håret är som det är. Lönnfetan kan man fixa om man har karaktär. Och pushups-situpsen kör jag igång med snart.

– Malin laddar för 5000 m bana på tisdag. Veckans nyckelpass har varit: 

1) 2000m – 1500 m- 1000 m med 4 min vila (7.00-5.04-3.16) mycket bra

2) In and outs i 3000 m ( spring fort på raksträckorna och flyt i kurvorna osv i 3000 m) hennes tid var 10.37 helt ensam ! (3.32 i snitt med bara 1500 snabbt) sen körde hon en supertusing 400-300-200-100 m på totaltid 3.03. Hon gör nog 17.50 på tisdag.

– Det blev en liten debatt över TV4 reklamen på deras VM team. Killarna hade kavajer och skjorta och tjejerna (Anna Brohlin, Tílde de Paula) hade en sommarklänning. Kritiken gick ut på att ”tjejerna exponeras med klänning och killarna får stå med kavaj ??? Vad skulle dom ha haft på sig då? Tvärtom ? Byxor ?  Nu var det så att tjejerna fick välja vad dom ville ha. Och valde detta. Patrik Ekwall måste bära den skrynkliga Brothers-kavajen (istället för sina egna Armani-kavajer). Jag kör med solbrillor och väst en vanlig vardag jag.

– Vi lärare har det grymt bra. Nu är det sommarlov i 8 veckor. Sen har vi jullov, sportlov och påsklov. Och i huvudsak kanonbra elever. Men kolla vad kul vi hade på vår studiedag.

– Mattias gav mig en utmaning. 10 km rodd under 40 min + 5 km rodd under 19 min och 90 kg i bänkpress. Kanske borde testa ?  På tisdag skall vi åka och hälsa på honom och sambon Linn inför brölloppet och deras flytt till Hammarby sjöstad. Då får brorsan Anders besök, Per Dahne på High Fidelty samt kanske en fika med mina Springtimekolleger. Tyvärr är Caroline Seger och Annica Svensson med landslaget på turne. Skönt att dom slog Skottland förresten. Såg riktigt bra ut. Vi behöver damlandslaget i VM.

– Prova förresten att köra ”In and outs” nån gång. Jag kör två olika varianter för långlöpare. 

1) Spring på bana ex 3000 m. efter en rejäl uppvärmning så springer du snabbt på raksträckorna(100 m) och flyter i kurvorna. Inte joggar utan slå av farten och ”glid” i kurvorna. Mentalt skall du tänka att det enda jobbiga är de 15 raksträckorna. Jag får vila i kurvorna.

2. Spring en bestämd runda på terrängspår eller väg ca 3-4 km. Spring snabbt 20 sek och flyt i 30 sek. Upprepa detta hela rundan och anteckna tiden. Gör om detta var 4.e vecka.

Jag använde detta när jag var aktiv. Den tid jag hade på 3000 m under testet, kunde jag understiga med 20-30 sek på tävling några dagar senare. Gjorde jag ex 9.00 på testet så hade jag runt 8.30 på tävling några dagar senare.

– Mats Erixsson (löparlegend från Mölndal 27.56 på 10000 m) körde en sån test då och då på 5000 m. När jag var med honom I Portugal vintern 1987 så gjorde han 14.29 på 5000 m In and outs. jag hade 8.42 då på 3000 m. Nån vecka senare gjorde han 2.13 i Chicago maraton tror jag. Nu tränar han bland annat Sveriges nya hopp Mikael Ekvall.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Trail och skivbolaget käfTen

– Bäst just nu enligt LG: mitt musikrum och att det bara kan gå uppåt nu.


Antal kommentarer: 1

Lars Södergård

Vi satsar på en gemensam nakenkalender, då kommer våra läsarskaror öka kraftigt. Eller så kan vi lämna RW och starta en gemensam blogg, vi kan nog göra ett fullt koncept och åka ut på föreläsningsturnéer om löpning där vi avslutar med lättklädd posering i moderiktiga splitshorts.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*