De sex bästa löparknepen!
Mellan 1978 till 2002 var det full fart på löpningen för LG Skoog. Snabbt gick det också – personbästat på 10 000 meter är 29.57 och halvmaran sprang han på 1.07. Bästa maratontiden på 2.30 är LG däremot inte riktigt nöjd med – han sprang alldeles för få långpass menar han själv.
Under dessa år samlade han förstås på sig en del erfarenheter och knep för att orka springa mil efter mil. Här berättar LG om hur du fixar träningen på bästa sätt:
- Kontinuitet
Det bästa knepet är kontinuitet – sluta aldrig att springa. Det finns folk som tränar jättemycket inför ett lopp och sen när semestern kommer så lägger de ner träningen. Då är det bättre att träna lagom men att aldrig ta en paus i träningen.
- Du blir bra på det du tränar
Ett annat knep är att du blir bra på det du tränar. Om du springer långt och långsamt blir du en fena på att springa just långt och långsamt. Därför föreslår jag att du lägger in fartpass för att förbättra löpsteget och formen – speciellt om du bara tränar tre gånger i veckan.
- Spring i terräng
Ett tredje tips är att försöka springa så ofta i terräng som möjligt. Dels eftersom det är skonsamt för kroppen, och dels då det ger bra effekt på balansmuskulaturen.
- Det ska vara roligt att springa
Att behålla glädjen är ett viktigt knep – löpningen ska inte vara något tvång, se till att behålla glädjen i träningen. Lyckas du med det så kommer resultaten på köpet.
- Supertusingar
Kör också supertusingar. Det är en form av intervaller som springs i en så kallad stege om 100 + 200 + 300 + 400 meter = 1 000 meter. Mellan intervallerna tar du 30 sekunder ståvila eller joggar lätt. Det är aldrig tråkigt och det funkar för alla. Sedan får du alltid en bra kilometertid när du summerar passet. Dessutom kommer du att känna dig snabbare när du kör detta pass eftersom du löper dessa intervaller i högre fart än du brukar löpträna.
- Löparprylarna
Och om motivationen tryter – passa på att uppdatera löpargarderoben eftersom nya löparprylar gör att du vill ut och testa dem. När min fru börjar sega till går jag iväg och handlar något nytt till henne och så är hon på banan igen efter tre till fyra pass. Och då har jag knutit an till punkt ett – sluta aldrig att springa!
Lycka till med träningen!
Vill du ha tips och hjälp med din löpträning? LG Skoog svarar i varje tidningsnummer på dina och andras frågor om löpträning.
LG Skoog har bland annat sprungit milen under 30 minuter, klarat Lidingöloppet på 1.43 och arbetar idag med våra resor på Springtime Travel Training Camps. Se gärna vår intervju med LG där han berättar mer om sin löparbakgrund och synen på träning.
OBS! Om du har frågor om skador ställer du dom istället till vår doktor Anders Eriksson här
[form code=39]
Antal kommentarer: 7
Carro
Hur många supertusingar är lagom att köra? Spelar ju förstås roll vem man är o hur tränad man är men ungefär hur många för olika personer? 🙂
Kent Edman
Hej. Hur menar du med supertusingarna?
Kör du först 100m, vila. 200m, vila, 300m, vila 400m, vila. Och sedan börjar man om? Hur många rekomenderar du?
Coach LG
Hej Carro och Kent: Man kör först 400 m och vilar 30 sek, sen 300 m och vilar 30 sek, sen 200 m och vilar 30 sek och slutligen 100 m och vilar 1 min. Upprepa 3-5 ggr. Farterna bör vara 80% på 400 m och ned till 90% kraftinsats på 100 m. Lägg ihop tidernapå 400-300-200-100=1000 m och s vilken tid du hade.
Kent Edman
Härligt. Tusen tack. Ska bli kul att prova denna intervall.
Marianne Wesslén
Hej och tack för förklaring på ”tusingar”. Som relativ ”nybörjare” och ensamlöpare läser jag om bra alternativ träning men förstår inte alltid benämningarna, hur man gör 🙂 Bra att det förklaras på ett bra vis så man kan lära sig och pröva alla variationer som kan adderas i träningen!
Mvh Marianne
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in