Delikatess i miniatyr
Det lilla nystanet som vil brukar kalla brysselkål är inget att fnysa åt. De innehåller massor av C-vitamin och glukosinolater som skyddar kålen mot insekter och dig mot cancer. När brysselkålen är i säsong är den sötare än annars eftersom den producerar sockerarter som skydd mot frost på vintern. Det är nu du kan få den lite bittra kålen att bli en ljuvlig delikatess.
Recept av Mark Bittman
Brysselkål med salvia
Håll dig mätt länge med den här fiberrika rätten.
6–8 portioner
Smält 4 msk smör i en kastrull på medelvärme. När det har smält, häll ner 500 gram tärnade och urkärnade äpplen och 500 gram rensade och kvartade brysselkål. Rör om och låt stå under lock i cirka 10 minuter, tills äpplena börjar kännas mjuka. Ta av locket och tillsätt 1 msk hackad salvia. Höj värmen och fräs under omrörning tills brysselkålen får fin färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra och garnera med parmesan.
Kålröra med jordnötter
Jordnötter innehåller nyttigt protein och bra fetter.
8 portioner
Blanda 1 ½ dl majonnäs, ½ dl limesaft, 1–2 msk fisksås och 2 tsk socker. Blanda med 700 g rensad brysselkål, 1 dl skivad purjolök, 1 ½ dl hackade jordnötter och ½ dl hackad koriander. Garnera med lite purjolök.
Brysselkål med vitlök och valnötter
Nötterna är packade med nyttiga fetter och kålen håller dig mätt länge.
4 portioner
Sätt ugnen på 200 grader. Värm ½ dl olivolja i en stekpanna. Lägg ner 500 g halverade brysselkål med snittytan nedåt i stekpannan och tillsätt sedan 5 skalade och lätt krossade vitlöksklyftor, salta och peppra. Stek i cirka 7 minuter, tills kålen börjar få fin gyllenbrun färg på undersidan. Rosta dem sedan i ugnen i cirka 10 minuter, rör om en gång. Ta ut kålen ur ugnen och salta och peppra och rör sedan ner 1 msk balsamvinäger och toppa med 1 ½ dl hackade valnötter. Servera varm.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in