Delikatess i miniatyr

Delikatess i miniatyr


Det lilla nystanet som vil brukar kalla brysselkål är inget att fnysa åt. De innehåller massor av C-vitamin och glukosinolater som skyddar kålen mot insekter och dig mot cancer. När brysselkålen är i säsong är den sötare än annars eftersom den producerar sockerarter som skydd mot frost på vintern. Det är nu du kan få den lite bittra kålen att bli en ljuvlig delikatess.

Recept av Mark Bittman

Brysselkål med salvia

Håll dig mätt länge med den här fiberrika rätten.

6–8 portioner

Smält 4 msk smör i en kastrull på medelvärme. När det har smält, häll ner 500 gram tärnade och urkärnade äpplen och 500 gram rensade och kvartade brysselkål. Rör om och låt stå under lock i cirka 10 minuter, tills äpplena börjar kännas mjuka. Ta av locket och tillsätt 1 msk hackad salvia. Höj värmen och fräs under omrörning tills brysselkålen får fin färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra och garnera med parmesan.

Kålröra med jordnötter

Jordnötter innehåller nyttigt protein och bra fetter.

8 portioner

Blanda 1 ½ dl majonnäs, ½ dl limesaft, 1–2 msk fisksås och 2 tsk socker. Blanda med 700 g rensad brysselkål, 1 dl skivad purjolök, 1 ½ dl hackade jordnötter och ½ dl hackad koriander. Garnera med lite purjolök.

Brysselkål med vitlök och valnötter

Nötterna är packade med nyttiga fetter och kålen håller dig mätt länge.

4 portioner

Sätt ugnen på 200 grader. Värm ½ dl olivolja i en stekpanna. Lägg ner 500 g halverade brysselkål med snittytan nedåt i stekpannan och tillsätt sedan 5 skalade och lätt krossade vitlöksklyftor, salta och peppra. Stek i cirka 7 minuter, tills kålen börjar få fin gyllenbrun färg på undersidan. Rosta dem sedan i ugnen i cirka 10 minuter, rör om en gång. Ta ut kålen ur ugnen och salta och peppra och rör sedan ner 1 msk balsamvinäger och toppa med 1 ½ dl hackade valnötter. Servera varm.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer