Fredagstipset! Tröskelintervallerna som ger bra fart i benen

Fredagstipset! Tröskelintervallerna som ger bra fart i benen


TRÖSKELFEMMOR

UPPLÄGG
– Efter en uppvärmning springer jag 6×5 minuter i tröskelfart, med en minuts joggvila mellan varje intervall. Jag försöker hitta en relativt platt och lättsprungen sträcka, så att jag kan hålla farten uppe utan att slita.

LÄS MER: Så hittar du ditt tröskeltempo

PASSETS SYFTE 
– Passets syfte är att träna på att tåla tävlingsfart. När passet är slut har man sprungit 30 minuter i tröskelfart, trots att man ”bara har sprungit sex intervaller”. Att aldrig stå stilla/gå under vilan gör också att man får träna på att återhämta sig springandes.

VARFÖR GILLAR DU DET?
– Jag tycker att det är psykiskt mycket lättare att springa 6×5 minuter, än att springa 30 minuter i tävlingsfart. Minuten med joggvila gör dessutom mycket för orken, den gör att man kan köra varje intervall snabbare än om man hade sprungit 30 minuter i sträck. Det här passet sätter fart på benen på ett så härligt sätt. Man kan springa snabbt men kontrollerat, och veta att det aldrig är mer än några minuter tills nästa vila. Jag brukar känna mig oförskämt stark efter passet. Dessutom är det kul att springa om folk och känna deras undrande blickar: ”Kör hon intervaller eller distans?”

NÄR OCH HUR OFTA TRÄNAR DU DET?
– Nu var det ett tag sedan jag körde det här passet, men jag har det alltid som en ”back up-plan” om jag behöver långa intervaller. Jag tycker att passet fungerar både under uppbyggnadsperiod, som ett bra alternativ till tröskelpass, och inför tävling. Eftersom benen ofta känns pigga efter passet kan det ge en härlig boost om man vill känna på fart inför en tävling.

– Sammanfattningsvis är det ett ganska lättsmält pass som man inte behöver gå och gruva sig för i dagar, men ändå ger mycket för både kropp och knopp.

LÄS MER
Några av de senaste inläggen i Fridas blogg:
Kosttillskott
Att åskåda ett maraton
Löpning och andra drogerLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Höstens bästa löppass

Bekvämt och kul – och du blir snabbare på kuppen! Progressiv distanslöpning är perfekt höstträning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fyra skäl att älska höstlöpning!

Runt hörnet väntar den perfekta årstiden för löpning. Så här maxar du hösten!

Läs mer

Fem nyckelpass för dig som ska springa en halvmara

Halvmaran är tillräckligt lång för att vara en rolig utmaning. Här är fem nyckelpass för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tre utvecklande träningspass!

Här är tre träningsstrategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer
Springa trail i fjällen? Här är några smarta tips på vägen

Fjällöpning är ett fantastiskt sätt att kombinera riktigt bra träning med en häftig naturupplevelse. Här är några bra tips på...

Läs mer
Testa vattenlöpning i sommar!

Vattenlöpning är ett skonsamt och svalkande alternativ till löpning. Här hittar du tips på hur du kan lägga upp effektiva...

Läs mer