Gluten – ingen skillnad för prestationen

Gluten – ingen skillnad för prestationen


Det går trender i allt, i synnerhet när det gäller vad vi stoppar i oss. Just nu är det gluten som är på tapeten. Det diskuteras om detta protein, som finns i vete, råg och korn, är roten till många sjukdomar. I USA är den glutenfria trenden gigantisk och den är på stark uppgång även i Sverige.

Och visst är gluten skadligt för dig som har celiaki, det vill säga glutenintolerans. Det är en kronisk sjukdom som orsakas av att gluten skapar en inflammation i tunntarmens slemhinna och skadar tarmluddet. Det i sin tur försvårar förmågan att ta upp vitaminer och mineraler, vilket leder till näringsbrist och en försämrad idrottslig prestationsförmåga.

Men det finns ingen forskning som ger belägg för att utesluta gluten ur kosten om du inte har sjukdomen celiaki. Du kommer inte att få en inflammerad tarm av gluten och du kommer inte att bli glutenintolerant av att äta mycket gluten.

Att utesluta gluten innebär inte heller att du presterar bättre inom din idrott – om du har en välfungerande tarm. Det menar en av de ledande forskarna inom idrottsnutrition och idrottsfysiologi, Trent Stellingwerff på Canada Sport Institiute Pacific.

Han har forskat i om det finns något samband mellan gluten i kosten och prestationsförmågan. Han har dessutom en tävlingsbakgrund inom löpning och är numera tränare åt Hillary Stellingwerff, en av Kanadas bästa medeldistanslöpare, tillika hans fru.

Grunden till att man utförde studien var att många idrottare som inte har glutenintolerans eller mag- och tarmbesvär ändå väljer en glutenfri kost, i förhoppning om att prestera bättre. Trent och hans kollegor ville undersöka om det finns något vetenskapligt belägg för detta.

– I vår studie såg vi inte någon ökad inflammation eller påverkan på prestationsförmågan, vare sig personerna gick på högglutendiet eller glutenfri diet, säger han.

I studien ingick en grupp cyklister som fick äta glutenfri och glutentät kost under olika perioder. Ingen av deltagarna hade vare sig medicinskt diagnostiserad celiaki eller IBS. De fick heller inte veta vilken typ av kost som serverades – det handlade alltså om en så kallad randomiserad, dubbelblind cross over-studie.

De olika perioderna skildes åt av en ”washout” period för att säkerställa att de olika testperioderna inte påverkade varandra. Varje dag fick deltagarna svara på frågor om hur de mådde och i slutet av perioden (7 dagar) utförde cyklisterna ett testlopp då det också togs blodprov.

Forskarna såg att varken prestationsförmåga, mag- och tarmproblem, inflammation eller välmående skiljde sig åt mellan grupperna – oavsett vilken kost de åt under dessa perioder.
Om du inte har celiaki men ändå väljer att utesluta gluten för att du upplever att du mår bättre så är det förstås inget fel med det – generellt sett presterar du bättre om du mår bra.

Men tänk på att glutenfri kost kan försvåra tillvaron för dig som reser mycket utomlands och tävlar och inte har möjlighet att laga din egen mat. Det kan nämligen vara svårt att hitta bra, glutenfria alternativ i vissa länder.

Ett tips är att i förväg kontrollera om det finns glutenfria alternativ att tillgå eller att ta med glutenfria produkter hemifrån. Väljer du en glutenfri kost kan du absolut prestera optimalt, men du bör vara påläst så att du inte får närings- eller energibrist.

Källa: No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes, 2015. Lis, Stellingwerff et al. Medicine & Science in Sports & Exercise.

Exploring the Popularity, Experiences, and Beliefs Surrounding Gluten-Free Diets in Nonceliac Athletes. Lis & Stellingwerff et al. 2015. IJSNEM


Om du misstänker celiaki:
Om du tror att du har celiaki, det vill säga är glutenintolerant, ska du gå till vårdcentralen och bli utredd. Att försöka ställa din egen diagnos är ingen höjdare, då det finns risk att du missar något allvarligt eller ställer fel diagnos.

Vanliga symptom på glutenintolerans är magsmärtor, uppsvälld buk, viktnedgång, trötthet, diarré, förstoppning, kräkningar och nedstämdhet. Glutenintolerans kan utvecklas stegvis och du kan ha en mildare form som kan vara svår att diagnostisera. Du bör inte ändra till glutenfri kost innan diagnosen fastställs, eftersom man då kan missa att upptäcka intoleransen.

Diagnostiseras du med celiaki, som är en livslång sjukdom, bör kosten förändras omedelbart. Detta gör du genom att byta ut alla produkter som innehåller gluten (vete, råg och korn). Har du celiaki bör du även läsa innehållsförteckningen för att säkerställa att födoämnet är fritt från gluten. Källa: celiaki.se

Om Emma Lindblom:
Emma Lindbloms beslut att gå till fredagsträningen på friidrotten när hon var tio år formade hennes liv. Under elva år tränade, tävlade och läste hon Exercise Science and Nutrition i USA. Hon har även gått IOKs idrottsnutritionsutbildning. Nu hjälper Emma våra landslag att äta rätt, och här skriver hon om kost och prestation.


Antal kommentarer: 2

Mr Big

Test perioden (7 dagar)???
Seriöst?


Johan

Jag tycker ämnet är mycket intressant och hade faktiskt höga förhoppningar när jag läste ingressen. Dock är där två saker som jag tyvärr saknar i studien. Långtidsverkan på kroppen (studien inriktar sig bara på direkteffekt) samt effekt på återhämtning. Alla diskussioner i ämnet som jag haft rör just dessa två punkter. Finns det någon studie som berört detta?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Mellandagarnas mumsigaste mellanmål

Snabba och goda bollar – perfekta som mellanmål före eller efter ditt löppass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Järnbrist ger sämre prestation hos löpare

Järnbrist är vanligare än man tror – och det kan påverka din prestationsförmåga negativt.

Läs mer

Julens godaste mellanmål och partysnack i ett!

Snabba och goda bollar – perfekta på glöggfesten eller som mellanmål före eller efter ditt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så behåller du vätskenivåerna i värmen!

Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen. Så här...

Läs mer
Så behåller du vätskenivåerna i sommar!

I sommarvärmen svettas vi mer. Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen om den...

Läs mer
Hur mycket protein behöver en löpare egentligen?

RW:s dietist Emma Lindblom reder ut ämnet.

Läs mer
Hur mycket frukt och grönsaker behöver man på en dag? Dietisten visar!

500 gram har man ju hört innan - men hur mycket är det i verkligheten? RW:s dietist Emma Lindblom visar...

Läs mer