Grodd, groddare, groddast

Grodd, groddare, groddast


Mycket av det vi groddar, alltså frön, bönor, gryn och nötter, är grymt nyttiga i sig, och då kan man ju lätt fråga sig varför man ska ta omvägen via groddning innan man äter dem. Vad kan lite vatten göra för skillnad? Jo, ganska stor skillnad, hävdar förespråkarna. När ett frö börjar gro frigörs enzymer, menar de, som gör att kroppen lättare kan ta upp näringsämnena som finns i fröet. Det blir alltså inte nyttigare i sig, men du kan lättare dra nytta av det nyttiga.

De lättsmälta groddarna är också snälla mot magen och innehåller massor av vitaminer, bland annat C-, A- och flera B-vitaminer, är rika på mineraler som järn och kalcium och är basiskt, vilket skulle kunna hjälpa till att sänka pH-värdet i kroppen, om man är ute efter det. Puh, allt det där i en liten grodd.  

Men vad är egentligen en grodd? Groddar är växternas embryon, kan man säga. Det är det första som tittar ut från fröet när det sätts i jorden och får tillgång till vatten. När fröet gror får det som en svans och börjar se ut som ett grodyngel. Då är det klart! Du behöver inte vänta tills svansen är lång, den innehåller mest vatten. Groddarna kan du sedan lägga på mackan, frukostgröten, i salladen, mixa ner i smoothien eller slänga ner i woken.

Du behöver ju inte heller lägga en förmögenhet på färdiga groddar i affären, det är bättre och billigare att grodda själv. Du kan välja att göra det i en speciell groddburk eller i en stor glasburk med glest tyg som du sätter fast med en gummisnodd som lock.

Grodda så här:

Lägg några matskedar frön i en burk. Ta inte för mycket, fröna sväller när de läggs i blöt. Testa med ett par matskedar första gången och se hur mycket det blir. Täck med vatten och låt stå blötlagda över natten.

På morgonen sköljer du av fröna med kallt vatten och lägger dem i en stor glasburk och sätter på ett lock av poröst tyg. Ställ burken i cirka 45 graders vinkel så att vatten kan rinna ut och luft komma in i burken. Testa att ställa burken i ett diskställ. Skölj fröna morgon och kväll tills det har vuxit ut en groddsvans. Då är de klara att äta. Det tar oftast mellan 3 och 6 dagar men kan ta längre tid beroende på vilka frön du använder.

Bra groddfrön

Frön är lättare att grodda än till exempel bönor. Vill du grodda bönor, börja med mungbönor som brukar vara lättgroddade. Annars är frön och säd enklare, till exempel chiafrön, alfalfa, råris, solrosfrön, sesamfrön, gröna linser och krasse.

Vill du veta mer om hur och vad du kan grodda, och vad du sedan kan göra av din skörd är boken Groddar, skott och mikrogrönt av Lina Wallentinson en bra handbok. Den ges ut av Bonnier Fakta och kostar cirka 185 kronor.

 

Renée Voltaire har massor av groddningsprodukter och färdigblandade groddblandningar med olika frön. Vi fastnade för det här kitet med en groddningsburk och två fräscha groddblandningar,Fresh fennel och Protein Mix. Burken har en ställning så att du inte behöver ställa den i diskstället när du groddar. Groddkitet blir ditt för 379 kronor.

 

Groddningsburk från Grön Gåva som rymmer 8 dl och har en porslinsskål under burken för att fånga upp vattnet som droppar ut. Burken kostar 165 kronor.

 

Växtjätten Plantagen har ett par egna groddmixar, en med mer neutral smak och en med namnet pikant, vilket hintar om en kraftigare smak. De är ekologiska och kostar 40 kronor.

 

Det går också att grodda i groddskålar, bland annat den här från Bergs som har två våningar och kostar 115 kronor på rawfoodshop.se.

 

Budgetgroddar kan du odla i de här små burkarna som rymmer 0,5 liter styck och har underrede i keramik. De kostar ynka 99 kronor på Clas Ohlson.

 

Om du odlar groddar i groddskålar ska du inte skölja dem, utan spruta dem med vatten, och varför inte göra det med stil? Den här blomsprutan med texten Let it grow blir din för 195 kronor på kaffeladan.se.

 

Broccolifrön blir broccoligroddar som är sprängfyllda med nyttigheter och som enligt viss forskning kan förebygga cancer. Fröna kommer i en portionspåse som kostar 18 kronor på ravarubutiken.se. De finns också i större förpackning a` 500 gram för 345 kronor.

 

 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nyårslöften värda att hålla

Så här uppfyller du ditt nyårslöfte – på riktigt!

Läs mer

Julgodis med energibonus

Det finns inget som låter så tråkigt som nyttigt julgodis – så vi kallar det...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så påverkas löparna av pandemin: hälsa och välmående i fokus

En enkät genomförd bland löpare i USA visar att användandet av teknologi kopplat till löpning...

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
När du ska springa – och inte springa

Känner du dig trött i det gråa höstvädret? En löptur kan göra susen.

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer