Grön, skön och hur nyttig som helst

Grön, skön och hur nyttig som helst


Krämig, perfekt mogen avokado kan vara bland det godaste som finns, och nyttigaste! Inte nog med att den i sig innehåller massor av bra näringsämnen, den får dig dessutom att ta upp näringsämnen från annan mat bättre. Dessutom håller du dig mätt längre om du lägger till avokado till din mat. Det är såklart fettet i avokadon som gör att du håller dig mätt. Fettet är av samma sort som i olivolja, fett som din kropp älskar och som kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för hjärnan.

Och det är inte nog med det! Äter du mycket avokado (och gärna mycket fet fisk och nötter) kommer du att få en mjukare och mindre torr hud och hår över tid. Du kan till och med mosa avokado och gno in den i håret som hårinpackning eller lägga moset i ansiktet som en ansiktsmask.

Förutom att äta den som den är, i sallader eller på macka, kan du använda avokado i de flesta delar av menyn – till frukost, som tilltugg och dessert för extra krämighet.

Frukost

Avokadosmoothie, cirka 2 till 3 stora smoothies

  • 1 stor och mogen avokado
  • 2 ½ dl tärnad honungsmelon (en stor klyfta)
  • Saft från ½ pressad lime
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ naturell yoghurt
  • 1 msk honung

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer tills den är krämig och fluffig.

Middag

Avokado- och mangosalsa

  • 1 mango, skalad och tärnad
  • 1 röd paprika, urkärnad och tärnad
  • 1 liten röd lök, hackad
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 avokado, urkärnad och tärnad

Blanda samman mango, lök och paprika i en skål. Häll i vinäger, olja, salt och socker. Vänd sist ner avokadon försiktigt så att den inte mosas. Supergott till exempelvis ugnsstekt lax.

Dessert

Avokado- och jordnötssmör-pudding (från Minimalist baker)

  • 1 ½ mogen avokado
  • 1 stor mogen banan
  • 1 dl kakao
  • 1 dl crunchy jordnötssmör + lite till topping
  • 1 dl lönnsirap eller honung

Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda tills det är jämt och krämigt. Häll i lite mjölk om den är för tjock. Fördela puddingen i sex skålar och lägg plast över. Pressa ner plasten på puddingen så att det inte bildas skinn på den. Kyl några timmar eller över natten i kylskåp. Servera med lite vispad grädde och en klick extra jordnötssmör.

Tips! Hur vet man om en avokado varken är stenhårt och träig eller kladdig och rutten? Jo, det finns ett sätt som gör att du inte behöver klämma sönder dem i affären. Du vet den där ploppen som är högst upp på avokadon. Hitta en avokado som du tycker känns bra. Pilla sedan bort ploppen – är det grönt under är den bra, är det brunt under är den rutten.

 

 


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nyårslöften värda att hålla

Så här uppfyller du ditt nyårslöfte – på riktigt!

Läs mer

Julgodis med energibonus

Det finns inget som låter så tråkigt som nyttigt julgodis – så vi kallar det...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så påverkas löparna av pandemin: hälsa och välmående i fokus

En enkät genomförd bland löpare i USA visar att användandet av teknologi kopplat till löpning...

Läs mer
Gröt och kaffe i ett

Sätt guldkant på frukosten med den här enkla och goda vardagsfavoriten!

Läs mer
När du ska springa – och inte springa

Känner du dig trött i det gråa höstvädret? En löptur kan göra susen.

Läs mer
Len bovetegröt med björnbär

Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten – dessutom 100 procent fullkorn!

Läs mer