Tio knep för dig som vill få till träningen!

Tio knep för dig som vill få till träningen!


För att lyckas göra träningen till en del av vardagen året runt krävs det därför inte bara motivation – man behöver också skapa goda förutsättningar och underlätta för sig själv att få till träningen. Här är tio beprövade knep!

#1: Prioritera din träning
Planera in det antal träningspass du har bestämt dig för att genomföra varje vecka. Skriv in passen i din veckokalender – och prioritera dem! De här passen ska inte vara förhandlingsbara.

#2: Belöna dig själv
Pricka av dina pass i din kalender, så att du kan följa din utveckling. Belöna sedan dig själv när du uppnår vissa delmål. Det är ett bra stöd när den första entusiasmen har börjat falna. Unna dig nya träningskläder, ett par nya skor, en extra god middag … du bestämmer själv!

#3: Transportera dig
Vi vet att det ibland känns snudd på omänskligt att försöka få in ett träningspass i en redan knökfull vardag. Men det finns sätt att få in träning på tid du annars lägger på annat – som att transportera dig till jobb eller skola. Är det för långt? Ställ bilen en bit ifrån jobbet och spring sista sträckan, eller hoppa av bussen tidigare. Bor du för nära jobbet för att det ska kännas lönt? Ta en omväg! Om du kan få till ett par transportlöpningar i veckan så spar du både tid och pengar. Och du kommer dessutom att må bättre än om du sitter i en bilkö eller trängs på bussen.

#4: Morgonträna
Tryter energin framåt eftermiddagen och kvällen så att du ofta ställer in din planerade träning? Du kanske ska lägga den först på dagen istället? Spring före frukost någon dag i veckan – det är ett fenomenalt sätt att börja dagen på. Och du kommer att vara sjukt nöjd hela dagen eftersom du redan har klarat av träningen!

#5: Träna när barnen tränar
Som förälder är det lätt att man prioriterar sina barns aktiviteter framför sina egna – och det är inget fel i det. Men istället för att alltid sitta och frysa rumpan av dig i ishallen medan din guldklimp tränar slagskott kanske du ska passa på att träna själv någon gång då och då? Åk ombytt med barnen så att du hinner maximera träningstiden under deras träningstid!

#6: Skryt på internet
Lägg ut dina träningsplaner i sociala medier, ring och maila dina vänner och släktingar. Ju fler som känner till vad du siktar på, desto svårare blir det att backa ur din målsättning. Och i bästa fall får du extra mycket pepp och stöd tillbaka!

#7: Håll dig motiverad
Identifiera dina motivationssänkare. Är det kallt väder, tidiga morgnar eller att inte ha något mål att träna mot? När du väl har listat ut vad som får dig att avstå träningen är det lättare att komma på lösningar som höjer din motivation istället. Välj sedan ett mål som får dig att ge dig ut på ett löppass i dag. Du behöver inte träna för ett lopp, även om det är ett populärt mål för många. Det kan lika gärna handla om att kunna hänga på täten i din träningsgrupp, eller att må bättre.

#8: Träna med andra
Gå ut på sociala medier som Instagram, Facebook eller Twitter – det är snabba sätt att hitta andra löpare. Men även populära träningsforum som Funbeat och Jogg – och förstås alla löparklubbar och andra mer eller mindre lösa grupperingar – är bra ställen att hitta löparkompisar med olika kapacitet samlas. Många gymkedjor arrangerar också löpträning utomhus för sina medlemmar. Eller starta en egen träningsgrupp bland grannarna, på jobbet eller med vännerna. Tillsammans kommer ni att motivera varandra.

#9: Organisera dig
Ta fram alla dina löparkläder och skor. Sortera ut sådant du inte längre använder och lägg de kläder som det inte är säsong för i en egen hög. Skaffa sedan lådor eller gör en specifik plats i din garderob för alla löparkläder. Sortera olika typer av funktionsplagg för sig. Organisera även övrig löparutrustning i en eller flera lådor i anslutning till dina löparkläder: vätskebälten, pulsklocka och pulsband, kepsar, armvärmare, solglasögon med mera. När du väl har fått allt inom räckhåll behöver du inte lägga tid och energi på att leta efter kläder och prylar när du ska ut och springa.

#10: Skippa elektroniken
Fundera över om alla de prylar du släpar med på löppasset verkligen är nödvändiga. Skulle du kunna springa utan musik i öronen? Måste du verkligen ha mobilen med dig? Kan du hålla farten utan pulsmätare eller gps-klocka? För en del löpare blir hanteringen av alla tillbehör en onödig energitjuv, och i värsta fall blir gps-klockans siffror en motivationssänkare. Bestäm dig för att åtminstone testa att springa något av dina pass utan tekniska pryttlar. Du kommer förmodligen bli förundrad över fågelsången och känna dig befriad. Välj sedan rätt tillfällen att ta hjälp av tekniken – och spring fri och ouppkopplad när du kan. Det är bra för både kropp och psyke, och det gör dig till en mer lyhörd löpare.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så väljer du rätt intervallvila

Utgå från de här tipsen när du planerar din vila mellan intervallerna.

Läs mer

Fyra skäl att älska höstlöpning!

Runt hörnet väntar den perfekta årstiden för löpning. Så här maxar du hösten!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kom igång! Fem punkter att bocka av innan du börjar löpträna

Vill du komma igång med löpning? Så här skapar du en bra träningsrutin.

Läs mer
Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer
Nybörjare? Så här lätt kommer du igång med löpning!

Fyra enkla steg för dig som vill komma igång med löpning.

Läs mer
Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en matig och grön sallad till.

Läs mer