Hunden – löparens bästa vän

Hunden – löparens bästa vän


Hashtagga din bild #jagochminlöparhund. OBS: Glöm inte att tagga @runnersworldswe! (För att vi ska kunna se dina bilder behöver du ha ett öppet konto.)

I #10-2010 skrev vi även om hur du börjar löpträna med din hund, vilka raser som lämpar sig för olika typer av löpning och hur du kan hantera din hundskräck – ett urval ur den artikeln hittar du här!

Så börjar du löpträna med din hund
Spring inte med en valp, då de kan drabbas av ledskador om skelettet inte vuxit färdigt – det tar ungefär 9 månader för en liten hund och 16 månader för en stor. Om hunden är överviktig eller i dålig kondition så börja med promenader – precis som du själv hade gjort.

Öka distansen successivt; börja till exempel med tre löppass per vecka om 15-20 minuter vardera, och öka med fem minuter per pass och vecka. Om din hund verkar utmattad efter ett löppass så kan den behöva en eller två dagars vila från löpningen.

Vem springer bäst?
Det är inte en lätt fråga att besvara – olika raser passar helt enkelt för olika typer av löpning. Hundtränaren Liz Devitt hjälper dig att välja rätt fyrbent löpkompis utifrån hur du föredrar att springa.

 • Du springer helst: Löppass över 15 kilometer i jämnt tempo.
  Välj en: Medelstor, relativt lätt hund med välutvecklad bakdelsmuskulatur, t ex weimaraner,  vorsteh, ungersk vizsla, jack russel-terrier.
 • Du springer helst: Korta löppass under 10 kilometer i hög fart.
  Välj en: Muskulös men relativt smäcker hund, som gillar att sprinta hellre än att lufsa, t ex vinthund, pitbull, engelsk setter, beagle, labrador eller golden retriever.
 • Du springer helst: Tempopass i 4.30-fart eller snabbare.
  Välj en: Medelstor, smal men muskulös hund med sinne för löpning, t ex ungersk vizsla, vorsteh, weimaraner, vinthund eller whippet.
 • Du springer helst: Långa, långsamma löppass.
  Välj en: Satt, medelstor hund som klarar långa distanser om du springer i ett lugnt tempo, t ex labrador, golden retriever, pudel, dalmatiner eller rottweiler.
 • Du springer helst: När det är riktigt varmt.
  Välj en: Hundras med långa nosar, kort, slät päls och smal kroppsbyggnad, t ex rhodesian ridgeback, ungersk vizsla, airedaleterrier eller foxterrier.
 • Du springer helst: När det är riktigt kallt.
  Välj en: Hund med satt kroppsbyggnad och tjock päls, t ex schäfer, schweizisk bergshund, siberian husky.
 • Du springer helst: I tekniskt svårsprungen terräng.
  Välj en: Jakt- eller vallhund som har säkra tassar och snabb reaktionsförmåga, t ex vorsteh, ungersk vizsla, weimaraner, border collie eller belgisk vallhund.
 • Du springer helst: Bland människor och andra hundar.
  Välj en: Ras med milt temperament, sociala egenskaper och som är angelägen att lyda, t ex golden retriever, labrador, pudel, border collie.


Hantera hundskräcken
På löppasset möter du plötsligt en ilsket morrande hund. Vad som händer sedan beror på hur du reagerar. Så här ska du göra:

Röstläge: Lägg rösten i ett djupt, bestämt tonläge för att signalera att du är lugn.

Kroppsspråk: Stå avspänt, men upprätt för att signalera auktoritet utan att utmana hunden. Backa långsamt och lugnt bakåt och åt sidan, utan att vända ditt ansikte ifrån hunden.

Ögonkontakt: Undvik direkt ögonkontakt. Titta förbi hunden, eller vid sidan av den, samtidigt som du håller koll på den i ögonvrån.

Skydda dig: Om hunden ändå attackerar så kan du använda en försvarsspray (laglig) som färgar, svider och förblindar hunden tillfälligt. Har du inte det kan det funka att spruta vatten på den – om du har en vattenflaska med dig. Båda metoderna är ofarliga för hunden. Men spring inte eller skrik med hög, gäll röst – det triggar bara igång jakt- och attackinstinkten.


Antal kommentarer: 4

Charlotte

Jag springer med min ridgeback. Han bestämmer oftast vilken runda(envis, egensinnig, rolig), elljusspår går bort.lite folk & koppeltvång. Antingen vill han visa upp sig eller kolla på folk, asfalt utmed cykelbanor eller trailrunning. Distanser 7km – 13km passar oss i dagsläge. Lyder bäst utan koppel, lite jag visar matte vägen. Världens snabbaste långdistans Rhodesian ridgeback, kanske ngt för långdistansare. hundar gillar vanligen inte att springa i värme, i så fall för att vara till lags. Se till att springa nära vatten isf. De kan inte svettas.


hundägaren

En sibirisk husky ska aldrig springa om det är varmare än +10 grader ute, det är inte heller en lägenhetshund utan en hund som bör bo utomhus med andra hundar. Att Rekomendera en basset som springsällskap tycker jag är märkligt…


Jimmie

funderar på vad man ska satsa på för utrustning när man ska ut och springa med min springer spaniel


Petra Lindström

Springer med en treårig dvärgschnauzer 5-10km, hon fungerar i de flesta miljöer och underlag, en liten musklös och uthållig hund, min löparglädje har ökat sedan hon kom in i familjen och även min havanais hänger glatt med på femkilometerspassen, tio är lite i överkant för honom.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så toppar du formen – på tre veckor!

Så här fixar du formen inför säsongens viktigaste lopp – och ser till att du...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så gör du ett eget träningsläger i påsk

Är du ledig i påsk? Passa på att köra ett eget träningsläger på hemmaplan! Så här gör du.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer
Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer
Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer
Lördag 5 februari firar vi Löpningens dag!

Bakom initiativet till Löpningens dag, som firas den första lördagen i februari varje år, står Ingmarie Nilsson.

Läs mer