Hur viktig är säsongsvilan egentligen?

Hur viktig är säsongsvilan egentligen?


Läsarfråga: Jag har tränat bra hela året, sprungit några millopp och sprang nu halvmaran på personbästa för någon vecka sedan. Med tanke på att min form är så bra känner jag inte riktigt för att vila nu under lågsäsong, utan skulle hellre träna vidare och satsa på maran nästa år. Tänker jag fel när jag vill köra på direkt utan att vila?
/Martin

Anders Szalkai svarar: Min erfarenhet är att kroppen behöver en lugn period, för att du sen ska kunna ta nästa steg. Både när det gäller att gå från en distans till en annan – som i ditt fall – och när det gäller att utveckla kapaciteten på en viss sträcka.

Så även om du nu vill köra på blir mitt råd att under tre till fem veckor faktiskt lägga in planerad säsongsvila. Vilan behöver inte innebära att du inte tränar alls, men träningen ska vara klart lättare än vad den brukar vara. Du måste verkligen uppleva en skillnad, och det gäller att ha tilltro till vilan och inte ”fuska” in extra pass eller träna hårda pass. Kör lätta alternativpass och/eller håll igång löpmusklerna med ett till max två korta lugna löppass i veckan.

Om du har svårt att verkligen springa lugnt på löppassen, kan du någon gång i veckan tillåta dig att lägga in en sekvens på 2-5 minuter med något snabbare löpning i det annars lugna passet. Vad gäller distansen så tycker jag att du ska utgå från hur långt du brukar springa på en vanlig distansrunda och halvera sträckan.

De här löppassen kommer att underhålla dina löpmuskler utan att slita på kroppen. Och även om vilan gör att du tappar något i kondition kommer din kropp sedan att vara så mottaglig för träningen att du på bara någon vecka är tillbaka där du var före vilan. Jag är övertygad om att du bara några veckor senare kommer att vara i bättre form än du var före vilan, och då kan du verkligen jobba vidare mot maran.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

COACH J.S

Jag säger tvärtemot!…….Den viktiga tillräckliga vilan skall finnas inbyggd som en egen ”träningsfaktor” året runt! Se till att ha minst en dags helvila per vecka året runt. Under ”lågsäsong” kan man istället nöja sig med ett kvalitepass istället för normala två per vecka eller t.ex bara köra 1-2 tröskelpass i veckan…….på detta metodiska sätt sker en kontinuerlig utveckling året runt som uppfyller träningslärans krav tillräcklig belastning-tillräcklig vila. ”Kenyantränaren”Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer
Vässa din fart i vår – fyra enkla knep!

För att bli bättre måste du hela tiden utmana dig själv i din träning. Här är fyra enkla sätt att...

Läs mer
Så fixar du ett hemmaträningsläger i påsk

Är du tvungen att stanna hemma i påsk? Misströsta inte – kör ett eget träningsläger på hemmaplan!

Läs mer
Nybörjarguide! | Spring ännu längre!

Nu är det dags för sista steget i vår nybörjarguide – att springa ännu längre!

Läs mer