Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen

Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen


En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna se att syresättningen i underbenet i stället minskar.

Man kan förstås ha många skäl för att använda kompressionsstrumpor när man tränar löpning. Många gillar hur de känns, andra har medicinska skäl – eller tycker bara att de är snygga. Och det är förstås tillräckligt goda anledningar.

Men i marknadsföringen påstås det ofta att kompressionsstrumpor kan förbättra blodcirkulationen och minska risken för både muskelskada och träningsvärk. Nu visar en ny studie att det är svårt att bevisa en positiv effekt av kompressionsstrumpor i samband med löpträning. Det här skriver Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, där studien har utförts, i ett pressmeddelande.

– Det har gjorts ett fåtal studier tidigare på effekten av kompressionsstrumpor, men resultaten har varit motsägelsefulla. Vår studie är den första där syresättningen och trycket inuti muskeln har mätts före, under och efter löpning, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som har skrivit avhandlingen.

Sophia Halldin Lindorsson har skrivit avhandlingen om kompressionsstrumpor. Foto: Filippa Halldin

I studien fick 20 erfarna löpare springa en mil på löpband vid två tillfällen, en gång med kompressionsstrumpor och en gång utan. Under löpningen registrerades trycket inuti muskeln på framsidan av underbenet genom en kateter, och den lokala syresättningen i muskeln mättes via sensorer på huden.

När studiepersonerna tog på sig kompressionsstrumporna noterades en tydlig ökning av trycket i muskeln i underbenet, och under löpningen på bandet var trycket i muskeln i genomsnitt 22 mmHg högre med kompressionsstrumpor. Däremot var syresättningen i underbenet i genomsnitt 11 procent lägre – jämfört med när löparna sprang utan kompressionsstrumpor.

Löpare med och utan kompressionsstrumpor. Tryck och syremättnad mättes på framsidan av underbenet. Foto: Roy Tranberg. Illustration: Pontus Art Production.

I studien mätte forskarna även myoglobin och kreatinkinas i blodet, som är två olika markörer för muskelskada.

– Vi tog blodprov både före och efter löpturen, och kunde inte se någon minskning av dessa muskelskademarkörer vid användning av kompressionsstrumpor. Detta fynd tillsammans med den minskade syresättningen i muskulaturen stärker tidigare teorier att kompressionsstrumpor inte ger någon prestationshöjande effekt hos friska personer, säger Sophia Halldin Lindorsson.

Mätning av tryck inuti muskel. Foto: Roy Tranberg


Antal kommentarer: 3

Tanja

Då har jag kanske fått förklaringen till varför jag upplevde det jobbigt att springa med kompressionstrumpor. Jag blev så trött i benen.


Micke

Som jag har uppfattat det tidigare så gör kompressionsstrumpor mest nytta EFTER löpningen då kompressionen hjälper till att hålla ett högre blodflöde i musklerna vilket hjälper bortsköljningen av slaggprodukter. Detta sköter sig själv under själva löpningen då musklerna är i arbete, men efteråt när musklerna är i vila avtar blodgenomströmningen & då ska kompressionen kicka in istället. Kan inte se att man testat detta, lr finns det data runt det också?
Viss bekräftelse av ovanstående får man ifs genom att kompressionen inte gör mätbar skillnad när musklerna är aktiva, vilket då stämmer.


Daniel

Vore intressant precis som Micke påpekar om dom kunder göra en studie på eventuell effekt eller inte efter en löprunda.
I dag är det extra intressant eftersom jag sitter med svullna vader och fötter efter PRT 24H.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Kondition – en sociodemografisk fråga

En ny svensk studie visar att bland annat sociodemografiska faktorer påverkar vem som har låg...

Läs mer

Så kan löpning förebygga demens

Konditionsträning som löpning är den kanske viktigaste nyckeln för att minska risken för demens och...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset – snart blir det mörkt igen

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Tävla i värme? Så klarar du hettan bättre

Din löpkapacitet påverkas av värmen – men det går att minska effekterna av detta genom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så påverkas din prestation av värmen

Så här påverkas din prestationsförmåga som löpare av värme – grad för grad.

Läs mer
Svettigt? Ta det med en nypa salt

Att springa när det är varmt innebär att man svettas mer – vilket också betyder att man förlorar mer salt....

Läs mer
Varmt? Räkna med att springa långsammare

Värme är negativt ur ett prestationsperspektiv för oss löpare – och det krävs inte många plusgrader för att vår prestationsförmåga...

Läs mer