Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen
En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna se att syresättningen i underbenet i stället minskar.
Man kan förstås ha många skäl för att använda kompressionsstrumpor när man tränar löpning. Många gillar hur de känns, andra har medicinska skäl – eller tycker bara att de är snygga. Och det är förstås tillräckligt goda anledningar.
Men i marknadsföringen påstås det ofta att kompressionsstrumpor kan förbättra blodcirkulationen och minska risken för både muskelskada och träningsvärk. Nu visar en ny studie att det är svårt att bevisa en positiv effekt av kompressionsstrumpor i samband med löpträning. Det här skriver Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, där studien har utförts, i ett pressmeddelande.
– Det har gjorts ett fåtal studier tidigare på effekten av kompressionsstrumpor, men resultaten har varit motsägelsefulla. Vår studie är den första där syresättningen och trycket inuti muskeln har mätts före, under och efter löpning, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som har skrivit avhandlingen.

I studien fick 20 erfarna löpare springa en mil på löpband vid två tillfällen, en gång med kompressionsstrumpor och en gång utan. Under löpningen registrerades trycket inuti muskeln på framsidan av underbenet genom en kateter, och den lokala syresättningen i muskeln mättes via sensorer på huden.
När studiepersonerna tog på sig kompressionsstrumporna noterades en tydlig ökning av trycket i muskeln i underbenet, och under löpningen på bandet var trycket i muskeln i genomsnitt 22 mmHg högre med kompressionsstrumpor. Däremot var syresättningen i underbenet i genomsnitt 11 procent lägre – jämfört med när löparna sprang utan kompressionsstrumpor.

I studien mätte forskarna även myoglobin och kreatinkinas i blodet, som är två olika markörer för muskelskada.
– Vi tog blodprov både före och efter löpturen, och kunde inte se någon minskning av dessa muskelskademarkörer vid användning av kompressionsstrumpor. Detta fynd tillsammans med den minskade syresättningen i muskulaturen stärker tidigare teorier att kompressionsstrumpor inte ger någon prestationshöjande effekt hos friska personer, säger Sophia Halldin Lindorsson.

Antal kommentarer: 3
Tanja
Då har jag kanske fått förklaringen till varför jag upplevde det jobbigt att springa med kompressionstrumpor. Jag blev så trött i benen.
Micke
Som jag har uppfattat det tidigare så gör kompressionsstrumpor mest nytta EFTER löpningen då kompressionen hjälper till att hålla ett högre blodflöde i musklerna vilket hjälper bortsköljningen av slaggprodukter. Detta sköter sig själv under själva löpningen då musklerna är i arbete, men efteråt när musklerna är i vila avtar blodgenomströmningen & då ska kompressionen kicka in istället. Kan inte se att man testat detta, lr finns det data runt det också?
Viss bekräftelse av ovanstående får man ifs genom att kompressionen inte gör mätbar skillnad när musklerna är aktiva, vilket då stämmer.
Daniel
Vore intressant precis som Micke påpekar om dom kunder göra en studie på eventuell effekt eller inte efter en löprunda.
I dag är det extra intressant eftersom jag sitter med svullna vader och fötter efter PRT 24H.