Kycklingspett med hummus och gurksallad

Kycklingspett med hummus och gurksallad


Zahav’s Hummus

I Israel är hummus en stapelvara dygnet runt, det funkar som mellanmål med lite bröd eller kex, som frukost tillsammans med ett hårdkokt ägg eller som här, som tillbehör till middagen.

Receptet resulterar i cirka en liter (så om du inte ska göra det till stapelvara hemma hos dig kan du göra en mindre sats.)

  • Saften från 1 ½ stor citron
  • 2 rivna vitlöksklyftor (eller mer)
  • 2 tsk salt
  • 2 dl tahini (sesampasta)
  • 7 ½ dl kikärter, avrunna (spara vattnet de låg i)
  • 3 tsk spiskummin (eller mer)
  • Paprikapulver, hackad persilja och olivolja till servering.

Lägg citronsaft, vitlök och lite salt i en mixer eller matberedare och mixa kort. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt tahini, resten av saltet och spiskummin. Mixa tills det blir en tjock pasta. Tillsätt 1–2 dl iskallt vatten, lite i taget tills det blir en slät sås. Häll ner de avrunna kikärterna i tahinimixen och mixa tills det är helt slätt. Stanna mixern och skrapa ner det som fastnar på kanterna några gånger. Häll i lite av kikärtsvattnet om det behövs för att göra den lösare. Smaka och tillsätt mer salt, citron eller spiskummin om du vill.  

När du serverar, pudra hummusen med paprikapulver och ringla över olivolja. Strössla över lite hackad persilja.

Lårfiléspett med lökmarinad

Det här receptet går fort och lätt att göra. Du kan dessutom göra dem kvällen innan middagen eller på morgonen och låta dem stå i kylen.

4 portioner

  • Cirka 1 kg benfria kycklinglår, skurna i 3 cm stora bitar
  • Träspett som legat i vattenbad
  • Lökmarinad:
  • 3 dl gul lök, grovhackad
  • 2 ½ dl grovhackad persilja
  • Saften från 2 citroner
  • ½ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk salt

Mixa alla ingredienser i en mixer tills det är som en tjock milkshake. Tillsätt lite vatten om det behövs för att göra den lösare. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll ner marinaden. Massera in den i köttet och lägg i kylen i ett par timmar upp till ett par dagar.

Trä upp kycklingen på spett och grilla dem på en het grill eller i ugnen med grillaggregatet på i cirka 8 minuter, tills de är genomstekta och har fått en fin yta.

Israelisk gurksallad

Du kan, om du vill, äta den till frukost med lite smulad fetaost och en bit bröd.

4–6 portioner

  • 7 ½ dl hackade tomater
  • 7 ½ dl hackad gurka
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk salt

Blanda alla ingredienser i en stor skål och servera.

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer