Lättare, snabbare och friskare löpare – med ett enda enkelt knep!

Lättare, snabbare och friskare löpare – med ett enda enkelt knep!


Många börjar springa för att hantera vardagspressen och stressen. Det är ett klokt beslut, efter en löptur känner de flesta sig redo att ta nya tag på jobbet, i tvättstugan, med barnen och allt övrigt som dygnets vakna timmar ska räcka till; endorfinerna som frigörs under löpturen löser det mesta.

Men att bara associera löpningen till ett inre motstånd, vardagsstress och frustration är inte direkt motiverande. Att passa på att lägga in ett löppass när du är glad och hyfsat pigg ger dig extra energi i träningen; det brukar bli ett bra löppass, vilket i sin tur ökar motivationen inför nästa. Peppa dig själv. Du kanske är trött och stressad, men inte desto mindre stark, envis och målmedveten som ger dig ut och springer. Tillåt dig vara extra nöjd med dig själv.

Gladlynthet är inte ett personlighetsdrag, inte heller ett tillstånd kopplat enbart till dagsformen. Gladlynthet, eller åtminstone ett lättsamt sinne, är ett tillstånd som du kan träna upp, enligt Christine Carter, sociolog och författare till flera träningsböcker.

GLADA LÖPARE SKADAR SIG MER SÄLLAN
Kroppen reagerar vanligen på stress med att spänna sig, vilket ökar risken för träningsskador. Om du tvärtom känner dig glad eller till freds minskas stressens effekter, vilket i sin tur gör dig mindre skadebenägen.

GLADA LÖPARE SPRINGER SNABBARE
En studie publicerad i European Journal of Applied Physiology visar att löpare som under ett lopp fick beröm gjorde bättre ifrån sig än de som inte fick beröm. Klappa dig själv på axeln, även när benen känns tunga. Du springer! Om du ger mindre plats åt negativa och mer åt positiva tankar känner du dig inte bara gladare, du får också lättare att koncentrera dig på löpningen.

GLADA LÖPARE HAR HÖGRE SMÄRTTRÖSKEL
Mer gladlynta människor har högre halter av signalsubstansen dopamin i blodet. Genom att stimulera hjärnans belöningssystem gör dopaminet dig mindre känslig för smärta och ansträngning, och då blir det lättare att springa.

GLADA LÖPARE ÄR FRISKARE
Människor som är lite lättare till sinnet blir inte lika ofta sjuka som mer tungsinta personer. Och om de blir sjuka återhämtar de sig ofta snabbare.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer