Löparakademin ska höja betyg i förorten

Löparakademin ska höja betyg i förorten


Det idrottsliga slutmålet är att springa ett tiokilometerslopp – men viktigare än så är att deltagarna får verktyg för att klara gymnasiestudierna bättre och i förlängningen bli högskolebehöriga.

– I Skärholmen och Rinkeby-Kista stadsdel finns det skolor där drygt hälften av eleverna som går ut årskurs 9 saknar gymnasiebehörighet. Bristfällig utbildning, ohälsa och arbetslöshet går hand i hand och här ser vi att utmaningarna är särskilt stora, säger David Lillo, grundare och verksamhetsledare för Löparakademin.

I Löparakademins särskilt utvecklade tioveckorsprogram får tjejer och killar i årskurs 9 lära sig att sätta upp och närma sig personliga mål.

Med långdistanslöpning och mentorskap som främsta redskap får deltagarna under tio veckors tid komma i form men också lära sig en metod för att sätta upp och närma sig personliga målsättningar.

I workshopserien ingår även utbildningsövningar om gymnasie- och högskolestudier samt karriärmöjligheter. Programmen avslutas med ett 10 km långt lopp.

2012 är målsättningen att Löparakademins tioveckorsprogram ska engagera över 100 ungdomar för att 2013 växa och expandera till andra städer. I mars startar även program i Skärholmens stadsdel och fler tioveckorsprogram kommer att bedrivas under sommaren med Löparakademins eget lopp, Kistaloppet, som slutmål.

Ledare i Löparakademin är unga vuxna som är uppväxta i förorterna där verksamheten bedrivs. Även studenter från GIH är engagerade som ledare. 

– Det behövs fler meningsfulla och inspirerande aktiviteter för ungdomar i de här områdena. Många gör ingenting efter skolan och saknar kunskap om hur gymnasiet och högskolan fungerar. Vi som är ledare förstår hur deltagarna tänker och kan ge dem råd och vägledning, sånt som vi själva inte fick i den åldern, säger Mogos Senay, ledare i Löparakademin och uppväxt i Husby. 

Utöver ungdomsverksamheten arrangerar Löparakademin även Skärholmsloppet den 19 maj och Kistaloppet den 8 september. Nästa vecka startar även inspirationsföreläsningarna i Think Big Lectures som är öppna för allmänheten. Tidigare bedrevs ungdomsverksamheten under namnet Husby Marathon Programme.

Löparakademins hemsidaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Coachens bästa tips inför långloppet

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Här får du coach LG Skoogs...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Redo för maraton!

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Grattis till en inspirerande utmaning! Här...

Läs mer

Löparens bästa lifehacks

Med dessa 21 tips och tricks blir livet som löpare enklare, snabbare – och hälsosammare!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gluten och löpning – så funkar det

Emma Lindblom förklarar hur du tar reda på om gluten kan vara ett problem för...

Läs mer
Prioritet protein!

Protein är viktigt för kroppens förmåga att bygga upp sig efter träningen – men det gäller att prioritera rätt för...

Läs mer
En starkare höst!

Efter en lång säsong kan det vara svårt att hålla löpmotivationen uppe. Här tipsar coach LG Skoog om hur du...

Läs mer
Fem grymma höstpass du måste testa

Att hösten är här innebär inte att du måste sluta springa fort. Här är fem fartfyllda pass du borde testa.

Läs mer