Löpares skador: Lårets baksida

Löpares skador: Lårets baksida


Baklårsmusklerna hjälper dig att böja dina knän, att sträcka ut och skjuta ifrån i uppförsbackarna och lägga in spurten in över mållinjen. Baklårsmusklerna gör helt enkelt det mesta av arbetet när du springer så när de är stela eller svaga kommer du inte att kunna ignorera faktum.Ju tidigare du reagerar på smärtorna desto större är möjligheten att minska risken för ett ofrivilligt uppehåll i löpträningen. 

I motsats till vad man kanske kan tro löper människor med mycket flexibla muskler större risk att drabbas av skador i baklårsmusklerna Om du å andra sidan tillhör dem som knappt kan nudda sina tår är läget tyvärr inte bättre. Ett stillasittande jobb är ytterligare en riskfaktor, liksom muskulär obalans; många löpare har nämligen starkare framlår än baklår, vilket ökar risken för skador i baklårsmusklerna.

Kan du fortsätta löpträna?
Om smärtan är intensiv, uppkommer plötsligt och ger en rodnad på huden kan du ha sträckt baklårsmuskeln, vilket i värsta fall kan tvinga dig till flera månaders uppehåll från löpträningen.

Om det däremot är en mindre allvarlig överbelastningsskada brukar man kunna fortsätta löpträna, men med försiktighet och en stor portion tålamod eftersom det kan ta tid innan man blir helt smärtfri. Spring i en lugn och jämn takt och undvik intervaller och backträning. Cykling, simning och vattenlöpning är andra bra alternativ.

Rehabilitering
Stärk dina baklår med knäböj – med eller utan skivstång beroende på hur stark du är. Placera skivstången över axlarna, lyft ena foten och knäböj på ett ben. Sätt ner den andra foten i golvet när du reser dig till upprätt position. 

En annan bra övning är ”draken”: Stå på ett ben, böj dig framåt med rak rygg och sträck händerna mot golvet. Håll det ben du står på rakt, och sträck ut ditt andra ben bakom dig.

Förhindra ett återfall
Stärk baklåren och höfterna genom denna övning: Ligg på rygg med fötterna mot en pilatesboll. Lyft höfterna från golvet, och lyft sedan en fot mot taket. Återgå till utgångspositionen och upprepa sedan övningen med det andra benet.

Ett annat tips är att bära kompressionstights som främjar blodflödet efter löppasset.

Tips från eliten
När elitlöparen David Torrence kände att baklårsmusklerna blev stela och ömma tog han en dags uppehåll från löpträningen och gick till en kiropraktor. ”Jag tog det sedan väldigt lugnt på träningen och kylde baklårsmusklerna fyra gånger om dagen. Inom en vecka hade jag redan blivit mycket bättre”, säger Torrence.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Odd nyheim

Hej🏃skadat baksida låret 11/2-14 och hsr fortfarande ont,såpass mycket att jag inte alls kan löpa längre.skadan har liksom vandrat runt på olika ställen i baksidan. Har gått på sjukgymnastik och rehab träning utan resultat. Ska påbörja det igen,men denna gång ska jag vänta med löpträning iaf 3-4mnd. Min fråga då är: kan jag PW och köra rullskidor under uppbygnadsträningen?? Har ni några riktig effekt fulla övningar för baksida lår?? Va e bäst att springa i terräng eller asfalt när jag kan börja återgå till löpningen?? E snart 52år men drömmar om att kunna springa maran på 2.45 och halvan på 1.15-17
Mvh odd


Jenny Sunding

Hej Odd! Vad tråkigt att höra om din segdragna skada. Du bör dubbelkolla med din sjukgymnast eftersom hen vet bäst vad det är för skada du har och hur du ska träna för att bygga upp utan att förvärra. Terränglöpning är skonsamt för kroppen tack vare det mjukare underlaget, men det ojämna underlaget ställer också högre krav på balans och stabilitet så att du inte skadar dig genom att kliva snett etcetera.
Lycka till och hoppas att du snart kan springa igen! Mvh Jenny, webbredaktörLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sju av tio friidrottare skadas – varje säsong

Sjuttio procent av alla friidrottare drabbas av överbelastningsskador enligt ny svensk avhandling.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Koll på håll!

Det är ett välkänt löparproblem – du har bra fart, är nere på PB-tider och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Den viktiga vilan

Är vilodagar bättre än att stretcha? Ska jag sova mer eller bara dricka återhämtningsdrycker? Hur...

Läs mer
Tips och råd om förkylning och löpning

Kan man springa bort en förkylning? Om du bara är lite snorig, ja. Om du har ont i halsen och/...

Läs mer
Träna upp dina svagheter för att förebygga skador

De flesta äldre löpare har koll på sina svaga punkter – läxor som ofta gjorts den hårda vägen. För även om generna...

Läs mer
Spring bort din smärta!

Tidigare skulle smärta tas på största allvar och det gällde att vila från löpningen när kroppen sa ifrån. Men senare...

Läs mer