Löparmat: Frukt- och valnötslimpa
– Det här är ett bra grundrecept, men man kan förstås använda de frön, nötter, mandlar och torkad frukt som man har hemma eller tycker om. Jag brukar skiva brödet och frysa in, så kan man lätt ta upp och rosta eller ta med i väskan så att det tinar under dagen.
Frukt- och valnötslimpa
2 limpor
1 liter filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl sirap (mörk eller ljus)
3 dl valnötter
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 dl riven kokos
1 dl russin
1 dl torkade fikon
2 dl torkade dadlar
5 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa två avlånga formar. Blanda fil, bikarbonat och sirap. Rör ned grovhackade valnötter, frön, kokos och torkad frukt. Tillsätt de olika mjölsorterna och blanda.
Grädda i 90 minuter, lägg bakplåtspapper över om ytan blir mörk. Stjälp sedan upp brödet och låt det ”vila” till det svalnar innan du skär upp brödet, annars kan det bli smuligt.
Emma tipsar!
– Om du delar en limpa i 10 skivor får du ungefär 50 gram kolhydrater och 7 gram protein per skiva. Kompletterar du med 2 deciliter mjölk så har du ett bra återhämtningsmål.