Löpartalangen Suldans genombrott
Suldan Hassan, Ullevi FK, 3000 meter

Löpartalangen Suldans genombrott


Är det här Sveriges framtida svar på Mo Farah? Så skrev Runner´s World 2017 om löpartalangen Suldan Hassan från Ullevi. Nu har han stegrat den tidigare blygsamma träningsvolymen och under påskhelgen sprang han på den bästa svenska 5000 meters tiden på 11 år. Med 13:31 är han 7:a genom tiderna i Sverige och Runner´s World stämde av med Suldan efter loppet.

Sedan reportaget i Runner´s World januarinummer 2017 har det nu gått drygt två år, och även om Suldan fortsatt utvecklats kom det stora lyftet nu under långfredagen när han sänkte det personliga rekordet med nästan halvminuten på 5000 meter. Med tiden 13:31:35 vann han dessutom A-heatet vid tävlingen Mt SAC i Torrance utanför Los Angeles.

Stort grattis Suldan till ett fantastiskt lopp. Klassiska frågan, hur kändes det?
– Tack tack, det kändes jättebra och det var väldigt roligt att göra tiden redan så här i början av säsongen.

Hur var planen med det är loppet som kom under träningsläger på hög höjd i Flagstaff?
– Det är mitt första läger i USA, och jag har sedan ett år tillbaks ny tränare i Ulf Friberg. Han tyckte att det var bra med ett lopp redan nu eftersom jag haft en bra höst och vinter med längre träningskontinuitet än tidigare. Det skulle vara en bra avstäm redan nu. – Egentligen skulle jag börjat lägret med en tävling direkt, men vi beslöt att jag skulle träna 2-3 veckor först och sen köra en tävling, och så blev det.

Hade du förväntat dig detta jättelyft som det nu blev?
– Det var svårt att avgöra innan hur det skulle gå, eftersom jag tränat på ganska mycket visste jag inte hur kroppen skulle svara på tävling. Men på något av de sista intervall på bana innan loppet hade jag en riktig bra känsla, så jag visste att det skulle kunna gå bra, men kanske inte att det skulle gå så här fort. Jag tänkte nog mer 13:45 kanske.

Tänkte du på några tider och farter under loppet?
– Nej, jag gick in avslappnat och tänkte mer att tävla mot dom andra än att tänka tider. Så jag kollade bara passeringar två gånger under loppet, efter 3 km och sen med ett varv kvar. Det gjorde nog att jag sprang avslappnat och utan press.
– Jag har aldrig känt mig så pigg i ett snabbt 5000 meters lopp med 2 varv kvar. Tidigare har jag lidit mycket mer på slutet men nu var känslan bra så det var bara att köra på.

Ser träningen annorlunda ut nu med Ulf Friberg som tränare jämfört med när Runner´s World gjorde reportaget med dig?
– Ja, med Ulf har jag stegrat volymen och kör klart mer än tidigare. Det har varit en successiv ökning över tid, så från att varit en ”low milage” kille har jag närmat mig de andra i volym. Samtidigt har jag även ökat antalet kvalitativa pass från två till tre pass i veckan. De senaste veckorna har jag även börjat köra två tröskelpass på en dag vilket jag aldrig gjort tidigare.

Hur lägger du upp tröskelpassen när du kör två på en dag?
– På morgonen har jag inlett dagen med 3-4 gånger 2 km på löpband. Väldigt långsamt, kanske 3.25-3.35 minuter per kilometer i fart och sen på eftermiddagen har det varit 8 x 1000 meter eller 20 x 400 meter i något snabbare fart än på första passet men fortsatt inte så snabbt. På andra passet har jag har legat strax under 3.20 fart, men farterna utgår ju från att det är hög höjd också.

Hur är känslan på dessa passen ansträngnings mässigt?
– Jag får verkligen hålla igen, men det verkar som jag svarar väldigt bra på dessa passen. Så jag kommer starkt ur dessa träningsdagar. Det ska bli spännande att se vad det kan ge på lite längre sikt då jag bara haft detta under några veckor nu.

Suldan Hassan springer distans

Du sa att du hade bra känsla i sista passet inför loppet, kan du berätta vilket pass du körde då?
– Då körde vi 2000-1600-1200-800-600-400-400 meter och egentligen var tiderna inledningsvis inte så grymt snabba, men känslan var bra och sen var avslutningen med 58 och 56 sekunder på 400 meters intervallerna snabbare än någonsin. Så i början var det bra farter, men slutet gav verkligen ett bra självförtroende.

Grymt snabbt på slutet där. Är du en ”snabb löpare”, eller hur ser du på din egen talang där?
Innan körde jag ingen snabbhet alls, det är något Ulf fått mig att lägga in nu. Att vi spränger in kortare snabb löpning efter distanspassen. Så jag tror att jag alltid haft ok grundsnabbhet, men att det är något jag behöver träna på.

Hur ser du vidare på säsongen?
Jag kommer avsluta lägret med en tävling i San Fransisco den 2 maj på 5000 meter, det ska bli spännande, men sen är det stora målet U 23 EM i Sverige där jag vill vara med och tävla om medaljerna och förhoppningsvis utmana om guldet.

Vi ser fram mot att fortsatt följa talangen Suldan och här kan du läsa Herman Degselius intervju i Runner´s Worlds januarinummer 2017 med Suldan Hassan

FOTO: Deca Text & Bild


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Häng på #rwjulchallenge – vinn en löparhelg i Järvsö!

Med 24 dagar kvar till jul är det nu dags för årets sista #rwchallenge: Spring...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer
Nedräkning mot Kullamannen

Den 5 november går starten för Kullamannen Trail – med RW:s chefredaktör Anders Szalkai på startlinjen.

Läs mer
Antar du läsarnas egna månadsutmaning?

Vad vill ni ha för utmaning i november? Det frågade vi medlemmarna i vår Facebook-grupp RW Runstreak 2021. Här är...

Läs mer
Är du i form för vinterns löpträning?

Här är fyra enkla sätt att stämma av formen inför vinterns löpträning – och ett strålande 2022!

Läs mer