Makalösa matcha!
Matcha görs av teblad som har vuxit i skuggan –en ogästvänlig miljö som tvingar plantan att producera höga doser av ämnen som av en händelse också är bra för vår hälsa. Att leva i mörker ger också bladen en högre koncentration av klorofyll, vilket ger den kraftigt gröna färgen. Framför allt är det antioxidanden EGCG och aminosyran L-teanin som förekommer i höga halter, så mycket som 137 gånger mer än i vanligt grönt te, visar studier. EGCG har visat sig kunna hjälpa till att förebygga cancer, underlätta viktnedgång och boosta hjärt- och hjärnhälsa. L-teanin har en blodtryckssänkande och lugnande effekt.
Och det är inte slut där! I kombination med koffein kan L-teanin också öka ditt fokus och göra dig mer alert utan den där stissiga känslan som vissa av oss får av kaffe. Matcha-fans kallar känslan ett mjukt surr i kroppen.
Matchapulver är hela teblad som är malda till ett fint pulver. När du dricker matcha-te får du helt enkelt i dig hela bladen och i och med det alla nyttigheter som finns i dem.
Med så här många hälsofördelar är det ingen överraskning att matchapulver nu finns överallt, i nudelrätter, på tryfflar, i kryddblandningar – och såklart i te. Den umamirika smaken är intensiv, smörig och lite lik spenat, så den fungerar till mycket.
Nu är det din tur att börja experimentera! Se till att förpackningen innehåller 100 procent matcha så att du slipper tillsatser som till exempel sötningsmedel.
Bara fantasin sätter gränser för hur du kan använda det gröna pulvret. Här är 5 smarriga förslag!
Grönt te-ris
Blanda 1 msk matchapulver med en nypa salt i en liten skål. Tillsätt 1 ½ dl hett vatten och vispa tills det har löst sig. Ta fram en större skål och blanda ner 1 hackad salladslök och 2 tsk svarta sesamfrön med 1 ½ dl vitt ris i mitten av skålen. Servera genom att hälla matcha runt riset.
Matchavinägrett
Häll 1 msk vatten och 1 msk matchapulver i en skål med lock och skaka. Tillsätt 1 msk olivolja, 1 msk citronsaft, 1 pressad vitlökslöklyfta, 1 tsk hackad schalottenlök, 1 tsk tahini, 1 tsk honung och en nypa salt – skaka tills det är ordentligt blandat.
Chiapudding med matcha
Blanda 2 ½ dl mandelmjölk med vaniljsmak med 1 dl chiafrön och 1 tsk matchapulver i en burk. Sätt på locket och skaka i cirka en minut. Ställ i kylen över natten. Toppa puddingen med kokosflingor på morgonen och ät till frukost.
Svart kryddblandning med matcha
Blanda 1 tsk matchapulver, ½ tsk svartpeppar, ½ tsk salt, ½ tsk mald ingefära, ½ tsk mald timjan tillsammans med aningens cajennpeppar i en burk med lufttätt lock. Du kan spara kryddblandningen i upp till 6 månader i burken.
Matcha-is
Häll 1 tsk matchapulver i 1 dl kallt vatten. Vispa häftigt i ett par minuter för att få bort alla klumpar. Häll sedan i ytterligare 1 dl vatten och blanda. Häll matchavattnet i en isbehållare och låt stå tills alla bubblor är borta. Frys in.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in