Mental träning


Det finns många olika knep för att förbereda psyket inför den utmaning som ett tufft lopp innebär. Prova därför gärna följande mentala träningspass för att hitta rätt fokus:

  1. Börja med att titta på hur banprofilen ser ut och att du har en inre bild av hur banan går.
  2. Lägg dig ner, blunda samt andas långsamt och lugnt.
  3. Skapa din tändande målbild av loppet. Bestäm dig först för hur nöjd, stark och lycklig du ser ut när du sträcker armarna mot skyn när du passerar målinjen.
  4. Dela sedan upp loppet i tre stora delmål utifrån kilometerpasseringar. Visulera och använd alla dina sinnen när du nu ”hör” startskottet. Du ser dig själv springa iväg i ditt eget tempo tillsammans med alla andra entusistiska löpare. Du hör hur du andas lugnt, känner hur lätt det går och vilket härligt stöd du har av publiken längs banan. 
  5. Se den första hälften av loppet som en skön och avspänd uppvärmning. Dela även i den här delen av tävlingen i några ännu kortare, jämnlånga delsträckor. Trigga dig själv med ord som ”lätt”, ”stark” och ”studsar”.
  6. När du sprungit hälften är det lättare att att se målet och att det inte är så långt kvar. Dags att börja räkna ner antalet återstående kilometrar.
  7. Känn hur du delar upp den sista sträckan av loppet i kortare, mer hanterbara, delar. Exempelvis hur de sista nio kilometrarna under ett halv- eller helmaratonlopp egentligen är tre korta 3-kilometerslopp. 
  8. Känn hur stark du är när du passerat en given punkt på väg mot målet. Det är nu som din mentala styrka blir det som verkligen gör skillnaden. 
  9. Se hur du närmar dig målet och svänger in mot upploppet där du ger det sista krafterna innan du sträcker upp armarna mot skyn och går i mål.
  10. Avsluta med att ta ett djupt andetag, slå upp ögonen och ta med dig alla positiva tankar, bilder och känslor som du har skapat till din kommande tävling. 

När loppet går av stapeln är det givetvis viktigt att du också lyssnar på kroppen, att du bestämmer ditt tempo, går om du behöver och dricker samt äter lagom mycket.

Lycka till i Göteborg, Stockholm eller någon den plats där din nästa stora utmaning finns. 

Artikeln är en omarbetad version från Runner’s World Nr 5 2009. Orginalet är skrivet av Michael Södermalm som är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom motivation, coaching och mental träning.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så toppar du formen – på tre veckor!

Så här fixar du formen inför säsongens viktigaste lopp – och ser till att du...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så gör du ett eget träningsläger i påsk

Är du ledig i påsk? Passa på att köra ett eget träningsläger på hemmaplan! Så här gör du.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer
Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer
Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer
Lördag 5 februari firar vi Löpningens dag!

Bakom initiativet till Löpningens dag, som firas den första lördagen i februari varje år, står Ingmarie Nilsson.

Läs mer