Musse om träningen med Mo Farah och Varvetladdningen

Musse om träningen med Mo Farah och Varvetladdningen


Musse är tvåfaldig Varvetsegrare, då han var först över mållinjen på Slottskogsvallen både 2002 och 2004. Nu är han precis hemkommen från ett långt träningsläger i Falgstaff USA och slipar de sista detaljerna inför 2017 års lopp på hemmaplan. I år är siktet dock inte instället mot segern i loppet, men Musse hoppas kunna vara med och fightas om SM guldet över halvmaratondistansen som delas vid 2017 års lopp. 

Hur är läget inför Varvet Musse?
– Träningen har gått riktigt bra, men jag fick en liten törn i självförtroendet på ett 10000 meterslopp i USA som avslutade träningslägret jag var på. Troligen gick loppet lite för fort i början och sen var jag kanske inte helt optimalt förberedd eftersom jag först dagarna innan fick besked om att jag fick en plats i loppet. Så jag bröt tyvärr där. Men inför Varvet får jag tänka på all bra träning jag gjort och plocka med mig det mentalt.

Rapporterna från lägret har varit positiva, hur var det att träna med Mo Farah?
– Vi har varit på många läger tillsammans tidigare innan hans genombrott, men det är klart att det är skillnad nu träningsmässigt när han blivit så otroligt bra. Samtidigt är det kul att se att han är samma person som tidigare med ödmjuk inställning till sin omgivning. Det kul och inspirerande att ta del av hur han tränar och få träna med honom.

Tar du till dig något i hans träning och vad skiljer från den träning du kör?
– Det jag främst ser, är att han verkligen har med allt i sin träning hela tiden. Vi är vana att man kör uppbyggnad under en viss period och sen fart träning en annan period. Mo har båda delarna under hela träningsperioden. Han kör 400 meterslopp i vinterträningen på 53-55 sekunder och sen även långpass under tävlingssäsongen på över 3 mil. Ett typiskt pass han körde där han både får med uthållighet och snabbhet var 3 serier med 4-3-2-1 varv på banan. ( 3 x 1600-1200-800-400 meter)
Det blir över 10 km intervall, och på dom längsta håller han strax över 2.40 min/km i fart (65 på varje varv) sen blir det snabbare ju kortare intervall sträcka. Avslutningen på 55 sekunder på 400 meters intervallerna är otroligt snabbt. (2.17 min/km)

Intressant. Är detta någonting du kommer jobba mer med nu i din träning, mer av både fart och uthållighet i de olika delarna av säsongen?
– Ja, jag vet att jag behöver jobba med mer fart. Så jag har kommit in på det mer och mer att ha fart även i grundträningen. Då slipper jag startsträckan inför säsongen där jag måste jobba upp farten.

Över till stundande Varvet. Hur ser din träning ut sista veckan innan loppet?
– Sista tuffa passet kör jag på söndagen (6 dagar kvar till Varvet), sen har jag även ett lättare fartpass på onsdagen innan loppet. Söndagens tuffa pass blir i en utmaning som heter ”Musse Hack i Häl” som tidningen GP gör. Jag utmanas av 4 motionärer som ska möta mig på en halvmaradistansen. Dom får ett försprång och kör sträckan i stafettform. Det skulle bli för tufft om jag kör hela sträckan för fullt så nära Varvet. Så jag gör om det till ett bra träningspass där jag kör första 5 km som uppvärmning, sen 10 km på runt 31 minuter och därefter 1 km lugnt innan jag kör på 5 km till i samma fart som jag höll på 10 km delen.
– Onsdagspasset blir bara runt 10 minuter, eller 3 km, i något snabbare fart än min halvmarafart och det kompletterar jag med några 1 minuters intervaller. I övrigt blir det bara lugn jogg för att hålla igång.

Tror du en motionär skulle kunna ha ett liknande upplägg?
– Jag tycker man kan köra ett lite tuffare pass med 1 vecka kvar till loppet, men så långt som jag kommer köra tycker jag inte man som motionär ska göra. Man ska givetvis anpassa till sin egen nivå. Sen tycker jag man kan ha ett liknade pass som jag har på onsdagen med 10 minuter i lite snabbare än halvmara fart och sedan några kortare intervaller. Det passet tycker jag ska komma på tisdagen innan loppet. Det kan bli lite för nära Varvet om man kör det på onsdagen. Viktigt att det inte känns pressat, utan totalen på passet ska nog inte bli mer än runt hälften av de man brukar ha i volym vid fartpass.

Vad är den tuffaste utmaningen på Varvet tycker du?
– Kanske inte för mig själv men för många av löparna handlar det om att våga hålla igen i början. Även om det är mycket löpare, springer nog många lite för fort i början. Det är bättre att ha den kraften sparad till senare i loppet. För min del, handlar det inte om öppningsfarten för jag brukar inte starta så hårt, utan jag brukar följa min plan. Tuffaste utmaningen för mig brukar vara sista 3 km. Där gäller det ha lite sparad kraft. Efter avenyn upp mot Vasaplatsen går det lite uppför och det är tufft i det läget av loppet.

Hur tror du loppet för herrarna kommer gestalta sig?
– Mitt fokus ligger på SM klassen. Bäste svensk vinner SM guldet, och det är det jag siktar på. Jag kommer inte ha något med segerstriden i loppet att göra som när jag vann 2002 och 2004. Det är på en helt annan nivå nu i täten. Så det kommer bli ett lopp i loppet om SM guldet. Någon av SM löparna kommer säkert gå med i hård öppningsfart, man jag ska köra på min fartplan. Det ska verkligen bli spännande och kul att springa Varvet igen.

RW tackar för pratstunden och önskar Musse lycka till på Varvet. Ett lopp vi givetvis kommer följas både här på webben men också i våra sociala kanaler som Instagram och Facebook

Bilder: Maurten sportdryck & Per Skoog


Musse fyller på med vätska och energi efter ett av sina hårda pass i Flagstaff


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så tränar du bäst på snö – tänk på det här!

Med rätt utrustning och smart träning går det finfint att springa under vintern – och...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tipsen som gör långpassen mer effektiva

Dags för helg – dags för långpass! Här är tre smarta tips på hur du...

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 3 | Korta intervaller

Favoritpassen som inte lämnar minsta utrymme för tristess – eller blåfrusna kroppsdelar.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 2 | Tröskelpass och långa intervaller

Här hittar du coach LG Skoogs bästa tröskelpass och långa intervaller.

Läs mer