Myter om styrketräning för löpare – del 3
Styrketräning ger stela och ömma muskler.
Många löpare klagar på att de får träningsvärk när de tränar styrka och att det påverkar löpträningen negativt. Men det är oftast ett övergående problem. Medan kroppen är van att hantera den belastning som långa löppass innebär, så belastar styrketräningen musklerna och lederna på ett nytt och ovant sätt. Ganska snart vänjer sig kroppen även vid styrketräningens belastning och efterhand lär du dig att dosera löpträningen och styrketräningen så att de istället samverkar – så att du blir en bättre och tåligare löpare.
Om du efter en inledande period fortfarande upplever att du blir stel och öm efter dina styrketräningspass går du sannolikt för snabbt fram. Antingen har du ökat belastningen i de enskilda övningarna för snabbt, eller så har du inte lyckats balansera styrketräningen mot din löpträning. Kroppen har helt enkelt inte fått tid till tillräcklig återhämtning.
Styrketräning kan ge skador.
En del löpare och tränare undviker styrketräning för att de anser att det ökar risken för skador. Naturligtvis ger styrketräning en extra belastning på leder, muskler och stödjande vävnad. Men anledningen till att man blir skadad är främst att man utför styrkeövningarna tekniskt slarvigt – ibland rent av felaktigt – eller att man ökar belastningen för snabbt.
När du påbörjar ett styrkeprogram är det viktigt att först fokusera på att utföra övningarna tekniskt rätt. Börja med enkla basövningar, låg belastning och relativt många upprepningar. Belastningsökningen får sedan aldrig ske på bekostnad av det tekniska utförandet. Syftet med styrketräning för löpare är förbättrad löpstyrka, löpteknik och minskad risk för överbelastningsskador – inte en ökad muskelvolym.
Läs också: Löpning och styrketräning – vi slår hål på myterna en gång för alla!
Läs också: Myterna om löpning och styrketräning del 2