Nyttigaste nöten

Nyttigaste nöten


Nötter hör till de mest energirika livsmedel vi har. Syftet med dem är ju att hamna i jorden och slå rot. Sedan ska deras energiinnehåll räcka till för att spräcka skalet, tränga ut i jorden, bilda rötter för att kunna ta upp näring, bilda små blad som sträcker sig upp ur jorden och kan ta emot solljuset. För detta krävs det mycket energi och näringsämnen som fett, protein, kolhydrater, vitaminer, mineraler och antioxidanter – vilka vi får i oss när vi äter nötterna.

Nötter är perfekta som mellanmål i farten, man kan lätt välja nötter när man är småsugen istället för godis och annan skräpmat. Dessutom mättar de väldigt bra per kalori och en måltid spetsad med lite hackade nötter gör att man står sig mycket längre.

Forskning visar också att 500 kcal i form av nötter att leda till viktminskning, om de ersätter samma energimängd i form av annan mat. Orsaken till det är att fettet i nötterna är särskilt gynnsamt för att hålla energiförbrukningen och fettförbränningen uppe. Och mellan fem och femton procent av nötternas kalorier tas inte upp alls i kroppen, de passerar rakt igenom mag-/tarmkanalen. Dessutom har de lågt gi, vilken bland annat innebär att de kan sänka det totala gi-värdet på en måltid. Nötter skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer.

Vilka ska man välja?
I princip är det alltid bättre med naturella nötter än rostade. Värmen från rostningen bryter ner näringsämnen som fettsyror, kolhydrater, aminosyror, vitaminer och antioxidanter. Men lite salt på nötterna är inget problem så länge man inte har högt blodtryck och/ eller överdriver mängden. Kroppen utsöndrar saltet och det gör ingen skada så länge man är frisk och äter normala mängder.

Så nyttiga är dina nötter
Pecannöt

Pecannöten är inte bara god i müsli, bakverk och nötblandningar, den är också vansinnigt nyttig. Det som speciellt utmärker den är dess höga antioxidantinnehåll, vilket faktiskt är det högsta bland alla nötter. Nötter med det bruna innerskalet kvar har generellt mycket antioxidanter. Dessutom är fetthalten i pecannöten väldigt hög, men eftersom det är bra fetter är det knappast någon nackdel.

Paranöt
Selen är ett grundämne kroppen använder för att producera antioxidanter, vilket skyddar oss mot för tidigt åldrande, cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige är det känt sedan länge att vi ofta får i oss för lite av denna vara, och därför är det populärt som kosttillskott. Den brasilianska paranöten är naturligt rik på selen och en handfull av dessa varje dag är lika effektivt som ett tillskott – men mycket godare.

Jordnöt
Detta är egentligen ingen nöt utan en baljväxt. Därför är inte fettkvaliteten lika bra som hos nötter och det är ett mer allergiframkallande livsmedel. För den som tål jordnötter har de dock en del bra egenskaper. Jordnöten är proteinrik och innehåller resveratrol, vilket är en antioxidant som tycks skydda mot bland annat Alzheimers sjukdom. Jordnötter är således mycket bättre än chips och ostbågar – även om riktiga nötter är det allra bästa.

Valnöt
En fantastisk nöt med mycket antioxidanter och en hög halt omega-3 i form av ALA. Den fettsyran byggs bland annat in i hjärnan och kan dessutom omvandlas till omega-3-fettsyran DHA, som annars finns i fisk. Valnöten är därför bra för hjärnan, och redan antikens greker rekommenderade valnötter till personer med dåligt minne och koncentrationssvårigheter. Kanske var det inte bara för att den ser ut som en hjärna?

Hasselnöt
Så länge det bruna innerskalet är kvar är hasselnöten en mycket antioxidantrik nöt. Innehållet av magnesium och kalium är dessutom högt och halten E-vitamin är på topp. Hasselnöten innehåller även betasitosterol, vilket har en kolesterolsänkande effekt.

Cashewnöt
Innehållet av antioxidanter är något lägre hos denna nöt, än hos de som har mer färg. Till dess fördelar hör dock ett högt innehåll av järn, folsyra och magnesium. Dessutom är de vansinnigt goda och hör till de mest prisvärda nötterna.

Mandel
Mandeln är egentligen en stenfrukt och ingen nöt, strikt botaniskt. Dess näringskvaliteter är dock i nivå med vanliga nötter. Dock tycks det vara något svårare för kroppen att absorbera fettet från mandlar vilket gör att det är lätt att hålla vikten även om man äter en hel del mandlar.

Macadamianöt

Här pratar vi inte om någon billig nöt. Macadamia produceras endast på ett fåtal platser på jorden och skörden är begränsad. Dessutom är deras skal extremt hårt och svårt att knäcka och sammantaget gör detta macadamianöten till den dyraste nöten på jorden. Det är dessutom den fetaste nöten, och den smakar helt ljuvligt. Den innehåller cirka 22 procent palmitoljesyra, vilket är en omega-7-fettsyra som är mycket sparsamt förekommande i andra nötter. Den har vissa kolesterolhöjande egenskaper vilket förklarar att just macadamianöten inte är den bästa för hjärt- och kärlhälsan. Observera att macadamianötter är giftiga för hundar!

Pistaschnöt

Denna gröna nöt är rik på antioxidanter, vilket avslöjas av färgen som kommer just från antioxidanterna. Den har goda hjärt- och kärlskyddande egenskaper och det är en personlig favorit i rostad form som snacks. Det faktum att pistaschnöten fortfarande har ytterskalet kvar, bromsar ättakten, vilket är positivt. Andra nyttigheter i pistaschnöten är isofl avoner som daidzein och genistein, vilka är kända för att skydda mot bland annat bröstcancer.

Kokosnöt
Kokosnöten (som egentligen är ett frö) är mycket speciell. Den innehåller 90 procent mättat fett, mer än något annat livsmedel. 70 procent av detta är korta och mellanlånga mättade fetter som – till skillnad från de långa mättade fetterna – inte sänker insulinkänsligheten och gör oss feta. De är inte heller farliga för hjärtat och lagras inte ens som vanligt fett i kroppen. En del av kokosfettet förbränns direkt i levern och avgår som värme. Därför är det lättare att hålla vikten när kokos är en fettkälla.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer