Snuva förkylningen i vinter – maratonexperten ger sina bästa tips
En nyckel till bra motståndskraft är givetvis att ha ett starkt immunförsvar. I träningssammanhang handlar det mycket om tajming gällande energiintag och vätska. Mitt tips är att se till att du alltid har något lättillgängligt mellanmål innehållande både lite snabba kolhydrater och protein att ta direkt efter avslutat pass, särskilt om det har varit lite tuffare.
Vintertid gäller det också att undvika att bli kall i samband med träningen. Se därför till att direkt efter avslutat pass få på dig en torr tröja – särskilt viktigt efter ett svettigt pass.
När det är riktigt kallt tycks förkylningsrisken öka gällande såväl gymträningen som utomhusträningen. När det gäller just gymträning tycker jag att du ska ha med dig dricka på passet, så att du både kan hålla en god vätskebalans och luftvägarna fuktiga. På gymmen är det ju ofta mycket folk i omlopp så det gäller också att vara noga med handhygienen. Du behöver inte överdriva, men ta gärna med en liten handduk som du kan torka dina händer med, och rengör handtagen på redskapen innan och efter användning.
När det gäller utomhusträningen kan kylan anstränga luftrören eftersom luften blir torrare och föroreningarna ökar när det är kallt. Då är det smart att skydda luftvägarna med en halsduk, buff eller sjal över munnen. Precis som inför inomhuspass på gymmet bör du vara noga med att dricka ordentligt före träningen för att undvika uttorkning av luftvägarna.
Utöver dessa försiktighetsåtgärder gäller givetvis de allmänna: att ha en god balans mellan vila, träning och livet i övrigt. Får du inte den återhämtning du behöver så sänks garden mot virusinfektioner och baciller.
Frågan gällande om man kan träna trots att man är förkyld är knepigare. Läkarvetenskapen avråder träning vid halsont, feber och djupare hosta. För egen del innebär sådana symptom total vila från träningen. Först när halsont och eventuell feber är över brukar jag börja igen, även om en viss snuva hänger kvar.
Om jag bara är lite förkyld brukar jag också träna – förutsatt att mitt allmäntillstånd är bra. Det viktiga är att lyssna på kroppen och att inte pressa den hårdare än den orkar. Kör därför försiktigt och spara alla tuffare pass tills du känner dig helt frisk. Den lätta träningen upprätthåller ändå träningsstatusen ganska bra och ger dessutom en skön mental tillfredsställelse. Men med det sagt vill jag åter betona att det gäller att lyssna på kroppen – riskera inte din hälsa för träningen.
/Anders Szalkai
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in