Obstacle race: Så tar du dig över hindren

Obstacle race: Så tar du dig över hindren


De kom först krypande och förra året exploderade de i antal – hinderbaneloppen, eller obstacle race som de heter på engelska. Du känner säkert någon som krigade sig genom Toughest, Tough Viking eller något liknande lopp förra året, lopp där löpning varvas med mer eller mindre svåra hinder att ta sig över eller förbi. I år spås inte mindre än 1 500 000 personer krypa under taggtråd, klättra i stegar, forcera elhinder eller ta sig över väggar i obstacle races världen över.

Det där med väggar ja. Hur ska man bära sig åt när man ser den över två meter höga väggen närma sig? Vi gick en match mot väggen på Bosön utanför Stockholm och fick tips på hur den lättast passeras av hinderbaneproffset Konstantin Avramidis.

1. Ha fart in.
Vägra inte som en häst och börja inte trippa de sista stegen före väggen. Farten kommer att hjälpa dig upp, så se till att ha med dig fart in mot väggen.

2. Riktningen är uppåt.
Om du tittar rakt fram, in i väggen, är det just där du kommer att hamna. Titta och sträva uppåt direkt – det är dit du vill komma. Händerna söker kanten på väggen och ena foten tar spjärn en bit upp på väggen.

3. Få fast ankaret.
Nu går det undan. I och med att du tar spjärn med foten mot väggen och kraften fortfarande tar dig uppåt ska du snabbt få upp ditt ena ben på väggens överkant – ditt ankare. Det är alltså det andra benet än det som tog spjärn. Se till att du har låg tyngdpunkt och håller dig nära hindret hela tiden. Det är smidigare och lättare att ta sig över då, dessutom är det inte lika långt ner till marken då.

4. Landa i rätt riktning.
Benet som inte är ankare ska nu ta vägen under ankarbenet för att komma till andra sidan väggen. Om du bara hoppar rakt ner nu kommer du att landa med sidan eller ansiktet mot väggen, men du vill ju komma med ryggen mot väggen för att snabbt komma vidare.

Samtidigt som du hoppar ner, skjut ifrån mot väggen, med ena handen för att parera nerhoppet och så att du landar framåt. Du ska dessutom inte landa i ett tungt jämfotahopp. Försök landa med ena foten framför den andra, och med den bakre foten en millisekund före den främre. Då kommer du att genast att kunna springa vidare till nästa hinder.

Det är inte enkelt. Att ta sig över en vägg är inget du kan lära dig genom att läsa en beskrivning. Ta med dig beskrivningen och bilderna ut till en hinderbana, eller en lämplig vägg eller mur och testa. Tekniken måste övas in, och den kommer inte att sitta vid första försöket. Du kommer att vägra som en häst och du kommer att springa rätt in i väggen innan du kommer över första gången. Men ge inte upp!

Det gör ont. Långa tajts, och långärmad tröja är ett måste. Men trots det kommer du att få blåmärken och skrapsår innan du får upp snitsen på hindren.

Behöver du lite inspiration? Surfa in på obstacletraining.se och kolla på filmerna på när Konstantin tar sig an hinderbanor. Utmärkt inspiration som får dig att vilja kunna krossa vilken vägg som helst. Där kommer du också att kunna hålla koll på när det drar igång Obstacle training-pass i Stockholmsområdet.

TUFFA LOPP ATT TA SIG AN I ÅR:

Tough Viking
Göteborg 26 april: 7,5 kilometer
Stockholm 10 maj: 7 kilometer
Stockholm 30 augusti: 15 kilometer.

Toughest
Malmö 3 maj
Umeå 17 maj
Köpenhamn 27 september
Göteborg 18 oktober
Cirka 8 kilometer.

Superior Race
Norrköping 17 maj
Stockholm 8 juni
10 kilometer.

Tough Race
Borlänge 2 augusti
8 kilometer.

Har du tips på fler lopp? Kommentera gärna nedan!


Antal kommentarer: 4

Petter Näsström

http://obstacle.nu skriver jag om obstacle race och träning i allmänhet m.m. Bland annat har jag gjort en intervju med just Konstantin Avramidis. Kika gärna in där.
MVH: Petter


Sabina

Tough Mudder, men det är utomlands!


Sofie

Berzerk, Helsingborg 23 juli


Anonym

Action runLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så toppar du formen – på tre veckor!

Så här fixar du formen inför säsongens viktigaste lopp – och ser till att du...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så gör du ett eget träningsläger i påsk

Är du ledig i påsk? Passa på att köra ett eget träningsläger på hemmaplan! Så här gör du.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer
Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer
Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer
Lördag 5 februari firar vi Löpningens dag!

Bakom initiativet till Löpningens dag, som firas den första lördagen i februari varje år, står Ingmarie Nilsson.

Läs mer