Proffsens bästa tips – så når du dina mål och håller motivationen uppe

Proffsens bästa tips – så når du dina mål och håller motivationen uppe


Petra Kindlund
Petra Kindlund har en andraplats på Lidingöloppet i bagaget, och har sprungit maran på 2.56. Hon är även grundare av Runacademy, som erbjuder löpargrupper och online-träning:

– Många är jättemotiverade direkt efter nyår, och går från att inte träna alls till att köra fem stenhårda pass i veckan. Då är risken stor att man blir skadad eller tröttnar efter enbart några veckor. Istället hade det varit mer realistiskt med tre pass i veckan, där man varvar hårda pass och några lättare återhämtningspass. Då blir det lättare för kroppen att ta till sig träningen, och man ökar chanserna att vilja fortsätta med träningen så att det blir en vana.

Sandra Eriksson
Sandra Eriksson är finländsk hinderlöpare med flera EM, VM och ett OS på meritlistan (samt RW-krönikör och bloggare):

– Jag har alltid älskat att planera och skriva listor på saker som jag ska bli bättre på, samtidigt som jag sällan följer mina planer mer än ett par dagar. Så mitt bästa tips är att inte haka upp sig på vad som har varit ifall man råkar bryta sitt löfte eller sin vana någon dag. Det går ju ändå inte att göra det ogjort.

Tänk inte heller så mycket på vad du ska göra i morgon, nästa vecka eller nästa månad. Tänk istället ’vad kan jag göra just nu?’. Gör det bästa möjliga av den situation du för tillfället befinner dig i. För vi lever trots allt bara just nu.

Lisa Nauclér
Lisa Nauclér har flera JSM-medaljer på 800 meter och 1 500 meter och har även sprungit för det svenska landslaget, och är en av grundarna till löpargruppen Runday:

– Det viktigaste är att sätta upp ett mål som du själv tycker känns lustfyllt, så att du inte väljer ett mål av slentrian eller på grund av vad någon annan tycker. När målet känns riktigt roligt så blir resan så mycket lättare! Sätt upp några milstolpar på vägen och se till att vägen mot målet, även om den innebär mycket träning, känns inspirerande. När du väl har satt upp ditt mål är det en bra idé att skriva ner det. Sätt sedan upp det någonstans där du ser det så att du ofta blir påmind om ditt mål.

Mustafa ”Musse” Mohamed
Mustafa ”Musse” Mohamed, är en av Sveriges mest meriterade löpare (läs mer om ”Musse” i senaste numret av RW):

– Jag brukar sätta upp ett tydligt mål framför mig. Det är inget diffust mål, utan snarare att jag ska springa en sträcka på den här tiden ett visst datum. När jag tänker på mitt mål ska det kännas positivt och åtråvärt. Det måste också vara ett realistiskt mål, som jag kan nå efter mina förutsättningar.

Sedan brukar jag sätta upp delmål och mäta min prestation någon gång i månaden för att följa upp hur det går. Är jag på rätt väg? Bör jag ändra träningsmängden? Är målet för tufft – bör det revideras – eller behöver jag rent av en ännu tuffare målbild? En idé kan vara att sätta upp veckoplaner, så att man kan bocka av och se att man har genomfört det man har tänkt sig.

Det är lätt att bli för ambitiös och gå ut för hårt från början. Då är det bättre att trappa upp träningen successivt, låta kroppen vänja sig, så att man inte skadar sig eller tröttnar. Kom också ihåg att vägen till målet inte är spikrak. Man måste acceptera att den kan vara krokig – och att man har mycket att lära sig av sina motgångar.

Emelie Forsberg
Emelie Forsberg, en av världens bästa traillöpare:

– Skaffa en rutin! Rutiner är det bästa som finns. Vill du springa dagligen så gör en plan. Gå till exempel och lägg dig en halvtimme tidigare, och stick ut och spring en halvtimme tidigare på morgonen istället. Många kan kanske tjäna en timme eller så om man prioriterar bort lite tevetittande och Facebook-scrollande.

Får man bara in en rutin så tror jag att man till slut verkligen bara uppskattar träningen, och till slut ser man det inte längre som en uppoffring. För mig funkar detta bra. Inför träningsveckor planerar jag träningen och får snabbt in en rutin, till exempel 3-4 timmar löpning på morgonen och 1-1,5 timme på eftermiddagen.
 


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer
Vässa din fart i vår – fyra enkla knep!

För att bli bättre måste du hela tiden utmana dig själv i din träning. Här är fyra enkla sätt att...

Läs mer
Så fixar du ett hemmaträningsläger i påsk

Är du tvungen att stanna hemma i påsk? Misströsta inte – kör ett eget träningsläger på hemmaplan!

Läs mer
Nybörjarguide! | Spring ännu längre!

Nu är det dags för sista steget i vår nybörjarguide – att springa ännu längre!

Läs mer