Run Your World – Szalkais favoritpass på Stadion

Run Your World – Szalkais favoritpass på Stadion


En löparbana bjuder ofta in till riktigt konkreta pass. Distansen är exakt och utifrån det får man svart på vitt hur fort man springer. De allra flesta arenor har 400 meter som ovalens längd, och just den sträckan är grunden till ett av mina absoluta favoritpass. Att få köra det passet just på Stackolms Stadion är något att längta till, även om passet kan vara riktigt tufft att genomföra.

Givetvis ska du ha värmt upp bra innan passet startas på löparbanan. Passet är en så kallad intervallstege består av 3-2-1 varv, vilket i sträcka blir 1200 m-800 m-400 m. Denna stege, eller intervallserie, upprepas 2-4 gånger beroende på vilken grund löparen har sedan tidigare. Varje serie ger 2,4 km, så beroende på antal serier kan du samla ihop 4 800-9 600 meter i bra intervallfart!
Vilan mellan varje intervall är 1 minuts stående vila, men efter sista intervallen i serien är det serievila som gäller och den är dubbel mot inne i intervallstegen, det vill säga 2 minuter. Den längre serievilan ska göra att du som kör passet ska vara både fysiskt och mentalt redo att starta om.

Upplägget på fart och intensitet kan variera lite beroende på syftet, men är det att du ska komma i form och vill utveckla din fart skulle du som känner till dina tävlingstider utgå från miltävlingstempo på 1 200 meter, 5 km tävlingstempo på 800 metersintervallerna och sedan ditt snabbaste 1 km-tempo på avslutande 400-metersintervallen.

Är du i en fas i din träning där det är långt till tävlingsperioden kan farterna justeras till att det är ditt halvmaratempo som gäller på 1200 meter, tävlingsmiltempo på 800 meter och 5 km-tävlingstempot på 400 meter. Då skulle vilan kunna justeras från ståvila till att du joggar lugnt 200 meter mellan varje intervall, och sedan joggar lugnt 400 meter mellan serierna. Då får du mer volym till passet och det kommer också göra att farten inte kan stressas till att bli för hög på passet.

Det fina med passet är fartvariationerna, som triggar din löpkapacitet på lite olika sätt, och mentalt är det så skönt att det blir kortare och kortare under seriens gång. På 400-metersintervallen, om det är det formgivande upplägget som körs, ska man våga trycka på och bli riktigt trött för efter den är det en härligt långt vila.

Vill du testa passet är det bara att hitta din närmaste 400-metersbana, och är du i Stockholm står unika Stadion oftast öppen och redo med sina inbjudande löparbanor.
Och vill du kolla in mer om Run Yor World hittar du mer info längre ner i artikeln.

Med Run Your World vill Saucony inspirera till en aktiv livsstil och ge alla en unik möjlighet att upptäcka nya städer runt om i världen. Övriga profiler som ger sina bästa tips i RunYorWorld med Stockholm i fokus är bloggaren Sandra Beijer, modeprofilen Linn Eklund, och triathleten Åsa Lundström. I guiden hittar du även tips till storstäder som Berlin, Paris och Wien på sajten. Inom kort kommer också cityguider till bland annat Helsingfors, Köpenhamn, London och Toronto att presenteras.

I vår tidigare artikel om RunYourWorld hittar du allt om den nya Cityguiden

Här kommer du direkt till tipsen i ”Stockholm”

Här är Szalkai´s favoritställen

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer