Så laddar du smartast för loppet

Så laddar du smartast för loppet


När det väl börjar dra ihop sig för ditt stora lopp är det svårt att motstå lusten att köra några extra kilometer eller intervaller. Gör du det under de där sista veckorna före start så går du miste om de fördelar en väl avvägd formtoppning kan ge. Lyckas du i stället balansera belastningen som din vanliga träning innebär med mer vila kan du åtnjuta vissa fysiska anpassningar – som kan göra underverk för din form.

Om du gör en formtoppning på rätt sätt blir till exempel dina benmuskler mätbart större och starkare. En studie genomförd på Taylor University, USA, visade att responsen från en gen som styr muskeltillväxten fyrdubblades efter träningen under formtoppningsfasen hos de undersökta löparna. Andra effekter är ett ökat antal syretransporterande röda blodceller och en minskning av stresshormoner i blodet, vilket kan ge en förbättring av tävlingstiderna med 2–4 procent.

Men för att hitta rätt balans mellan vila och träningsbelastning måste du först fundera på hur lång din formtoppningsfas ska vara och med hur mycket du ska dra ner på träningsbelastningen när det gäller distans, träningsfrekvens och intensitet. Hittar du rätt mix är chansen stor att du verkligen kan dra nytta av allt hårt arbete du lagt ner när det är dags för start.

Träningsfrekvens

Att dra ner på träningsbelastningen innebär inte att du ska tillbringa varannan dag på soffan. Sikta på att träna ungefär lika ofta och hårt som du brukar, men kör kortare pass än normalt.

Om du till exempel brukar köra 10 x 400 meter på bana så dra ner till 8 x 400 meter två veckor före start, och 6 x 400 meter veckan före loppet.

 

Träningsintensitet

Det här är svårare än det låter, men du bör försöka hålla uppe tempot på dina löppass även under formtoppningsfasen – och det gäller särskilt dina hårdare pass. Att fortsätta springa intervaller, även om du kör färre per pass, är viktigt för att inte tappa i kapacitet under formtoppningen.

 

Träningsvolym

En metastudie av 27 olika formtoppningsupplägg kom fram till slutsatsen att den mest framgångsrika metoden är att dra ner på träningsvolymen till 40–60 procent av din normala veckodos. Ju fler kilometer du springer, desto mer ska du dra ner. Formtoppar du under flera veckor så minskar du volymen med till exempel 80 procent den första veckan och 60 procent den andra och sista veckan före start.

 

Längd på formtoppningen

Löpare brukar generellt formtoppa en till tre veckor före ett lopp. Vilken längd som är rätt för just dig beror på hur mycket du har tränat. Ju mer sliten du är desto mer tid behöver du för att återhämta dig. Experimentera med olika långa upplägg. När du känner att du studsar uppför trapporna dagarna före start – då har du hittat rätt!

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så tränar du bäst på snö – tänk på det här!

Med rätt utrustning och smart träning går det finfint att springa under vintern – och...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tipsen som gör långpassen mer effektiva

Dags för helg – dags för långpass! Här är tre smarta tips på hur du...

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 3 | Korta intervaller

Favoritpassen som inte lämnar minsta utrymme för tristess – eller blåfrusna kroppsdelar.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 2 | Tröskelpass och långa intervaller

Här hittar du coach LG Skoogs bästa tröskelpass och långa intervaller.

Läs mer