Satsa på blomkål!

Satsa på blomkål!


Tillhör du de som lyckas öppna kylskåpet och se ett blomkålshuvud och tänka ”JA! Ett blomkålshuvud!”? Grattis. Många av oss har aldrig känt så, utan tittar mest på det och undrar när man köpte den där – och varför. Kanske köpte du den för att du har fått veta att blomkål är effektiv mot inflammationer – för det pekar all forskning på. Nästa fråga blir naturligtvis vad man ska hitta på att laga av det. Där kan vi hjälpa till! Du får fem förslag på goda rätter där blomkålen spelar huvudrollen.

Thaisallad – Bryt upp blomkålshuvudet i buketter som du rostar i ugnen på 225 grader med lite salt och sesamolja i 10 minuter. Vispa ihop 1 msk tamari, ¼ tsk vitpeppar och en tsk var av limesaft, sriracha eller sambal oelek och sesamolja. Blanda den avsvalnade blomkålen i dressing och servera dem på en bädd av blandade salladsblad. Toppa med hackade jordnötter, koriander och basilika.

Kryddig curry – Vispa ihop 1 dl ketchup, 2 tsk riven ingefära, ½ dl var av sriracha, hackad koriander och majonnäs, 1 msk risvinäger, 2 tsk var av currypulver och spiskummin, ½ tsk cayennepeppar och 1 tsk salt. Ringla lite solrosolja över blomkålsbuketter på en plåt och rosta i 10 minuter på 225 grader, de ska bli gyllenbruna. Blanda med currysåsen. Servera med lite ris.

Blomkålsmos (att byta ut ditt vanliga potatismos mot) – Koka buketterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spara lite av kokvattnet. Purea i en matberedare eller med en potatisstomp (fysiskt jobbigare) och tillsätt lika delar kokvatten och olivolja tills moset är slätt och krämigt. Krydda med salt och peppar och andra kryddor om du vill.

Blomkålsris – Riv sönder blomkålen i en matberedare genom att pulsera tills det liknar riskorn. Koka blomkålsriset i grönsaksbuljong med salt och peppar i ungefär 3–5 minuter, tills det är mjukt. Häll av och servera riset till dina favorittillbehör.

Blomkålsstek med harissa – Blanchera tumstjocka skivor av blomkål i kokande saltat vatten i cirka 4 minuter. Lyft ur dem och lägg dem på en plåt. Pensla båda sidorna med solrosolja och harissa (chilipasta som finns i din mataffär). Grilla i ugn eller på grill cirka 1 minut per sida, eller tills de har fått färg.

Psst! Den där snygga blomkålen på bilden heter romanesco och är en korsning av broccoli och blomkål.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer