Sveriges största löparklubb – bara för barn

Sveriges största löparklubb – bara för barn


I Stockholm har Utbildningsförvaltningen ett projekt som heter Spring i benen, där målet är att öka den fysiska aktiviteten hos stadens skolelever. I projektet har man därför startat Stockholms löparklubb som vid uppstarten redan har 1 980 löpsugna barn med från skolor runt om i Stockholm.

Det är i samband med en satsning för att öka den fysiska aktiviteten i stadens grundskolor som löparklubben startat. Rudolf Carneholm, som har drivit projektet, har länge jobbat med löpning i olika form på tidigare skolor i egenskap av lärare i idrott och hälsa.

Löpning är den mest demokratiska rörelseformen. Alla kan vara med utifrån sina förutsättningar. I löparklubben vi startar nu så är det elever från förskoleklass till gymnasium som deltar, liksom från grundsärskolan. Vi finns i hela staden, på cirka 20 skolor, och fler skolor vill komma med, säger Rudolf Carneholm.

Passen under vårterminen kommer att ledas ute på skolorna av coacher från Runacademy. Varje grupp, som består av max 30 elever, får tre besök av coacherna. Vissa skolor har bara en grupp medan andra skolor har tio grupper anmälda. De coachledda passen är varannan vecka och mellan passen ska eleverna köra träningspass själva med hjälp av personal från skolan.

För att hålla igång så kommer en utmaning att genomföras varje vecka under sex veckors tid. Utmaningen kan t ex vara att få så mycket personal från skolan som möjligt att springa på en rast. Skolan som lyckas bäst den veckan får sedan ett pris, som t ex kan vara 50 bollar eller 100 hopprep.

– Tanken är även att vi ska genomföra ett större gemensamt evenemang i maj på Stockholms stadion. Då ska så många som möjligt av alla de 1 980 eleverna samlas och springa tillsammans. Det blir en kraft och gemenskap när alla kommer från sina skolor från olika områden i stan och springer tillsammans i samma löparklubb, med likadana tröjor, säger Rudolf Carneholm.

– Utmaningen nu är att klubben ska fortsätta leva. Jag kommer att jobba hårt för det nu när jag äntligen, efter många års tankar och driv, har kommit så här långt. Stockholms löparklubb ska bli en hjälp för barnen att hitta en form av rörelse som är lättillgänglig och fantastisk. Här kan alla vara med och ha glädje av det, både om man tidigare är aktiv inom idrott eller om man kanske ännu inte hittat till föreningsliv och aktiviteter.

Bilderna kommer från premiärpassen på Hägerstenshamnens skola.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Häng på #rwjulchallenge – vinn en löparhelg i Järvsö!

Med 24 dagar kvar till jul är det nu dags för årets sista #rwchallenge: Spring...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer
Nedräkning mot Kullamannen

Den 5 november går starten för Kullamannen Trail – med RW:s chefredaktör Anders Szalkai på startlinjen.

Läs mer
Antar du läsarnas egna månadsutmaning?

Vad vill ni ha för utmaning i november? Det frågade vi medlemmarna i vår Facebook-grupp RW Runstreak 2021. Här är...

Läs mer
Är du i form för vinterns löpträning?

Här är fyra enkla sätt att stämma av formen inför vinterns löpträning – och ett strålande 2022!

Läs mer