Sveriges största löparklubb – bara för barn

Sveriges största löparklubb – bara för barn


I Stockholm har Utbildningsförvaltningen ett projekt som heter Spring i benen, där målet är att öka den fysiska aktiviteten hos stadens skolelever. I projektet har man därför startat Stockholms löparklubb som vid uppstarten redan har 1 980 löpsugna barn med från skolor runt om i Stockholm.

Det är i samband med en satsning för att öka den fysiska aktiviteten i stadens grundskolor som löparklubben startat. Rudolf Carneholm, som har drivit projektet, har länge jobbat med löpning i olika form på tidigare skolor i egenskap av lärare i idrott och hälsa.

Löpning är den mest demokratiska rörelseformen. Alla kan vara med utifrån sina förutsättningar. I löparklubben vi startar nu så är det elever från förskoleklass till gymnasium som deltar, liksom från grundsärskolan. Vi finns i hela staden, på cirka 20 skolor, och fler skolor vill komma med, säger Rudolf Carneholm.

Passen under vårterminen kommer att ledas ute på skolorna av coacher från Runacademy. Varje grupp, som består av max 30 elever, får tre besök av coacherna. Vissa skolor har bara en grupp medan andra skolor har tio grupper anmälda. De coachledda passen är varannan vecka och mellan passen ska eleverna köra träningspass själva med hjälp av personal från skolan.

För att hålla igång så kommer en utmaning att genomföras varje vecka under sex veckors tid. Utmaningen kan t ex vara att få så mycket personal från skolan som möjligt att springa på en rast. Skolan som lyckas bäst den veckan får sedan ett pris, som t ex kan vara 50 bollar eller 100 hopprep.

– Tanken är även att vi ska genomföra ett större gemensamt evenemang i maj på Stockholms stadion. Då ska så många som möjligt av alla de 1 980 eleverna samlas och springa tillsammans. Det blir en kraft och gemenskap när alla kommer från sina skolor från olika områden i stan och springer tillsammans i samma löparklubb, med likadana tröjor, säger Rudolf Carneholm.

– Utmaningen nu är att klubben ska fortsätta leva. Jag kommer att jobba hårt för det nu när jag äntligen, efter många års tankar och driv, har kommit så här långt. Stockholms löparklubb ska bli en hjälp för barnen att hitta en form av rörelse som är lättillgänglig och fantastisk. Här kan alla vara med och ha glädje av det, både om man tidigare är aktiv inom idrott eller om man kanske ännu inte hittat till föreningsliv och aktiviteter.

Bilderna kommer från premiärpassen på Hägerstenshamnens skola.


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vässa din 1000-metersfart!

Vill du ta dig an vår 1 000-metersutmaning #RWtempochallenge? Här får du bästa tipsen –...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Varvetprogram med Musse, Hanna och Szacke!

Nu startar Göteborgsvarvs-programmet där coacherna Musse, Szacke & Hanna vill inspirera alla Varvetlöpare att klara...

Läs mer

Antar du månadens utmaning? #rwtempochallenge

Målet för maj månads utmaning #rwtempochallenge är att du ska bli snabbare. Häng på!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så fixar du milen!

Tränar du för milen? Då har du coach LG Skoogs bästa träningstips och nyckelpass här!

Läs mer
Häng med Ewerlöf & Szalkai mot Lidingöloppet – nya inspirerande träningsprogram!

Inför 2021 års upplaga av TCS Lidingöloppet har Malin Ewerlöf och Anders Szalkai skapat helt nya träningsprogram för både den...

Läs mer
Missa inte #RWlöparbingo – det är inte för sent att hänga på!

Under april kör vi vår nya, roliga månadsutmaning: #RWlöparbingo!

Läs mer
Fem unika löpbandspass – med videoinstruktioner!

I samarbete med MyMOWO erbjuder Runner´s World fem kompletta intervallpass på löpband tillsammans med Anders Szalkai.

Läs mer