Ta det med en nypa salt

Ta det med en nypa salt


Uttrycket att ta det med en nypa salt verkar i allra högsta grad gälla forskningen om just salt. De senaste åren har forskningen om saltkonsumtionen pekat år vitt skilda håll. Medan vissa forskningsrapporter säger att vi ska äta mindre salt säger andra att det inte spelar någon roll om vi äter mycket av favoritkryddan som ger djup åt smakerna. Annika Rosengren, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sanningen ligger någonstans där emellan.

– De som säger att det inte spelar någon roll hur mycket salt vi äter har fel. Men de som menar att alla bör sänka sitt saltintag till mindre än en tesked om dagen har också fel, säger Annika Rosengren.

Som när det gäller det mesta med vår hälsa beror det från individ till individ hur mycket salt vi behöver och hur mycket som är för mycket. I Sverige äter vi i snitt ett par teskedar salt om dagen och det finns de som klarar detta utan att få högt blodtryck, medan andra är saltkänsliga. På gruppnivå skulle vi behöva minska på intaget, enligt Annika Rosengren. Gjorde vi det skulle många som i dag har högt blodtryck bli av med detta.

– För vissa med högt blodtryck kan mängden salt vara skillnaden mellan att behöva äta medicin eller inte, säger Annika Rosengren.

Men hur ska man kunna veta hur mycket salt man äter? Ja, Annika Rosengren håller med om att det inte är helt enkelt. Det salt du själv har på maten eller det salt du ser, som när du saltar dina fredagspopcorn, står nämligen för en liten del av allt salt du faktiskt äter. Den största delen, cirka 70–75 procent, är dolt salt som finns i bland annat färdigmat, bröd och ost, och som du alltså har svårt att kontrollera. Så det bästa du kan göra för att minska ditt saltintag är att laga mat från grunden och inte basera din kost på ostmackor.

– Du kan också se till att äta mycket kaliumrik mat som grönsaker. Dels så äter du då mindre av saltrik mat eftersom grönsaker inte innehåller salt. Dels har kalium en skyddande effekt på hjärtat, då det neutraliserar den skada som saltet ger, säger Annika Rosengren.

Mellanmjölkens saltland

I Sverige äter vi i snitt två teskedar salt om dagen per person. Det gör att Sverige hamnar någonstans i mitten bland världens länder när det gäller saltkonsumtion. Till exempel i Kina och Japan äter man mycket mer salt, och mycket kommer från sojan.

Livsviktigt och livsfarligt

Salt behövs i kroppen för att kunna reglera blodtrycket, syra- basbalansen i kroppen och ämnesomsättningen. Det går nästan inte att få i sig för lite salt, så förmodligen behöver du inte få i dig extra salt om du har svettats mycket. Däremot kan du behöva dricka extra om du har ätit mycket salt för att späda ut natriumhalten. Det sköter kroppen själv genom att du blir törstig.

Rivigt!

Rivsalt från Scandinavian Home. Rivjärn, ställ i ek och Himalayasalt kostar tillsammans 269 kronor. Du kan också köpa olika typer av refillsalt och till och med rivlakrits att krydda med.

Självsaltande

Saltsten att steka, grilla, grava och laga mat i ugnen med och som saltar maten åt dig när du lagar. Saltstenen är helt enkelt ett block av Himalayasalt och släpper lagom mycket sälta åt gången. Den kostar 399 kronor på coolstuff.se.

Bred saltpalett

Salt från Mill & Mortar finns i många olika smaker, till exempel tång, rökt, citrus och rödvin. Du får betala 45 kronor för 80 gram salt.

Mat för hyn

Känn dig som en huvudrätt och skrubba dig med en saltskrubb med doft av svartpeppar och koriander från L:a bruket. Skrubben innehåller olja från bland annat tistel och tagetes och gör din hud otroligt mjuk. Skrubben kostar 319 kronor.

Silkeslent

Kroppsskrubb med himalayasalt från Rituals. Den är berikad med väldoftande oljor som mjukar upp huden när saltet skrubbar bort döda hudceller. Huden blir verkligen silkeslen och doften stannar kvar länge. Skrubben blir din för 195 kronor.

Äggigt

Salt med äggsmak? Ja, det svarta saltet kala namak har en smak som påminner och ägg och är därför perfekt i veganska omeletter. Burken från René Voltaire kostar 49 kronor.

Salta snyggt

Har man nu investerat i dyrt flingsalt vill man ju servera det i en snygg skål och med en liten sked så att inte folk sitter och petar med sina fingrar i saltet. One saltkar i grå granit, inklusive träsked, från Muuto kostar 249 kronor.

Piffar ägget

Äggmellis när du vill med den här äggboxen som inte bara håller ditt ägg helt utan också innehåller ett litet saltkar – supersmart! Äggboxen kostar inte mer än 59 kronor på smartasaker.se.

 

 

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Håll farten uppe! Träningen som gör dig snabbare
  • Test! 21 nya löparskor
  • Dags för nystart. 2021 – nu kör vi!
  • 20 svar på frågor som du inte ställt
  • Ont i höften? Slipp vanligt höftproblem
  • Lura döden!Därför är löpning en föryngringskur
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Gröt och kaffe i ett

Gröt och kaffe i ett


Recept av Dietistens Val: Coffee-oats är frukostgröt och kaffe i ett – en absolut vardagsfavorit som går lätt att förbereda kvällen innan och som sätter guldkant på frukosten.

Ingredienser för 4 portioner
4 dl havregryn
4 msk chiafrön
4 msk solrosfrön
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl starkt kaffe
4 dl havredryck

Serveringsförslag: Banan, rostade hasselnötter, yoghurt eller kvarg.

Gör så här:
Blanda havregryn, chiafrön, solrosfrön, vaniljpulver, kaffe och havredryck. Låt stå i kylen minst en timme eller över natten.

Servera förslagsvis med skivad banan, hasselnötter och en klick yoghurt eller kvarg.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

  • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

  • 22 timmars speltid
  • Superb säker passform
  • Kraftfullt ljud
  • Långvarig komfort
  • Touch control
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
  • 10 m trådlös räckvidd
  • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

När du ska springa – och inte springa

När du ska springa – och inte springa


Vissa dagar går löpningen lekande lätt, andra dagar känns det som en utmaning att bara knyta skorna. Det finns dagar när man bör kuta, men också dagar när det är klokt att låta bli. Vi hjälper dig att välja klokt.

SOVIT DÅLIGT?
SPRING: Man brukar ofta känna sig piggare efter en kort löptur. Intensiteten behöver inte vara särskilt hög, och ta gärna gångpauser. Oavsett om du har haft någon enstaka dålig natt, eller har mer permanent sömnbrist, så kommer du troligen känna dig piggare efter löppasset.

Visste du att…

… sömnbrist gör dig mer mottaglig för förkylningsvirus? Sover du mindre än fem timmar per natt är risken för att bli förkyld av ett virus 45 procent. Sover du mer än sju timmar per natt är risken under 20 procent. Detta enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sleep (2015).

DU HÅLLER PÅ ATT BLI FÖRKYLD
SPRING IBLAND: En regel för löpning generellt i samband med en vanlig förkylning är att om förkylningen sitter ovanför halsen, snuva och täppt näsa alltså, så är det okej att springa på en lågintensiv nivå, särskilt om det gör att du känner dig piggare. Om du har feber, eller om förkylningen sitter i halsen, eller ännu värre – i lungorna – så är det läge att vila.

När det gäller träning och sjukdom gäller det att alltid vara på den säkra sidan, vilket förstås är extra viktigt när det gäller Covid-19. Efter som symptomen är snarlika en vanlig förkylning innebär det att den som är sjuk, även med milda symtom, ska stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Det betyder förstås att man inte heller ska delta i gemensamma idrottsaktiviteter, varken inne eller ute. Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring träning och hälsa här.

DU ÄR STRESSAD
SPRING: Löpning minskar vanligtvis stressens negativa effekter på hälsan och brukar dessutom göra kommande stressiga dagar lättare. Men undvik hårda pass med höga målsättningar. De kan annars bli ytterligare en psykisk och fysik stressfaktor

DU ÄR SLITEN FRÅN TIDIGARE PASS
SPRING IBLAND: Ett lugnt löppass kan lindra träningsvärk och påskynda återhämtningen. Men om du har väldigt intensiv träningsvärk kan det bero på muskelinflammation och då bör du avstå från att springa tills smärtan lägger sig. Samma sak gäller om smärtan inte mildras under uppvärmningen i början av ett löppass.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Len bovetegröt med björnbär

Len bovetegröt med björnbär


Recept av Dietistens Val: Helgens frysrensning gav utdelning i form av en hel låda björnbär från i somras. Att göra gröt på bovete är en bra variation till havregröten tycker vi – 100 procent fullkorn dessutom, och gott!

För 4 portioner:
2 dl helt bovete
4 dl havredryck
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
2 krm salt

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Koka upp 2 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Lägg bovetet i en sil och slå över det kokheta vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp havredryck med 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt bovete, kardemumma, kanel, vanilj, och salt och låt koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Havregrynsgröt Deluxe

Havregrynsgröt Deluxe


Recept av Dietistens Val: Här kommer ett tips till alla som av någon anledning inte tycker om havregrynsgröt (hur nu det nu kan vara möjligt?). Genom att mixa havregrynen till ett fint mjöl så förvandlas gröten till en len kräm som passar även den mest grötskeptiska, det har vi bevis på! Fortfarande 100 procent fullkorn och ett väldigt bra val till frukost.

För 2 portioner:
2 dl havregryn
4 dl havredryck
Kardemumma och salt

Serveringsförslag: Massor med björnbär eller blåbär. I annat fall rivet äpple med kanel eller skivad banan med jordnötssmör.

Gör så här: Mixa havregryn till ett mjöl. Vispa ihop havremjölet med havredryck och 1 dl vatten i en kastrull. Pudra ner lite salt och kardemumma och låt puttra på svag värme tills gröten har en lagom len konsistens.

Servera gröten förslagsvis med bär, mer havredryck och kanske lite hackade nötter.

Psst! Gillade du det här? Ta då en större burk och mixa en hel liter havregryn så har du basen klar!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chiafrutti

Chiafrutti


Recept av Dietistens Val: Vem mer älskar när frullen står klar i kylen när man vaknar? Här kommer en favorit på vår frukostprepp – chiafrutti med honung och vanilj som du sedan toppar med de frukter och bär som du gillar mest!

För 4 portioner:
4 dl naturell yoghurt (eller växtbaserat alternativ)
3 dl mjölk eller havredryck
1,5 dl chiafrön
3 msk solrosfrön
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Serveringsförslag: Massa björnbär! I annat fall rivet äpple med kanel, blåbär eller skivad banan med jordnötssmör

Gör så här:
Vispa ihop yoghurt med mjölk/havredryck, chiafrön, solrosfrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller över natten. Toppa med det du gillar!

Våra toppingfavoriter just nu är:
– Tinad mango och passionsfrukt
– Blåbär och kardemumma
– Hallon och tahinihonun
– Rivet äpple med jordnötssmör

PS! Följ gärna @dietistensval på Instagram för mer inspiration och recept!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in