Träna din kondition – tänk bättre

Träna din kondition – tänk bättre


Fysisk träning kan gynna den mentala prestationsförmågan för den som till exempel tävlar i schack, mahjong eller e-sport. Detta visar ett vetenskapligt experiment som Asics har genomfört.

Vetenskapen har tidigare visat att kognitiva funktioner kan förbättras genom träning – något som inte minst psykiatrikern och författaren Anders Hansen har skrivit mycket om. 

I ett vetenskapligt experiment som Asics har genomfört tillsammans med Brendon Stubbs, professor och forskare inom rörelse och mental hälsa, ser man att fysisk träning också minst kan gynna de som tävlar i sporter där den mentala prestationsförmågan är avgörande – som till exempel schack, mahjong eller e-sport.

I experimentet lät man 77 spelare från 21 länder genomföra ett fyra månader långt, fysiskt träningsprogram från maj till september 2022, utvecklat av löparcoachen Andrew Kastor. Programmet innehöll konditionsträning och styrketräning på medelnivå, och innebar en träningsmängd på 150 minuter per vecka.

Under den fyra månader långa träningsperioden mätte man hur deltagarnas kognitiva prestationsförmågor förbättrades baserat på hur de presterade inom sina grenar, genom kognitiva tester och via frågeformulär om välbefinnandet. 

Stor effekt på prestationsförmågan

Resultatet? När det gällde prestationsförmågan inom sina respektive grenar såg man att deltagarnas kognitiva funktion i genomsnitt stärktes med 10 procent, där problemlösningsförmågan förbättrades med 9 procent, korttidsminnet ökade med 12 procent och bearbetningshastigheten och vakenheten förbättrades med 10 procent. 

Dessutom förbättrades flera värden kopplat till välbefinnandet. Deltagarnas självförtroende ökade i snitt med 44 procent, koncentrationen förbättrades med 33 procent och ångestnivåerna sjönk med 43 procent. 

Som ett resultat av detta förbättrades deltagarnas internationella spelrankingar med i snitt 75 procent. 

– Vi vet att träning är bra för vår mentala och fysiska hälsa men effekten på våra kognitiva funktioner har det inte forskats lika mycket på. Vi ville undersöka effekterna av träning på personer som är beroende av sina kognitiva förmågor. Våra resultat visar betydande förbättringar vad gäller deras kognitiva funktioner, inklusive koncentrationsnivåer och problemlösningsförmåga, säger Brendon Stubbs angående resultaten från experimentet.

Han menar att träningen både stimulerar celltillväxten i hjärnan och gör att blodflödet till hippocampus och prefrontala cortex ökar. Dessa mekanismer gör att förmågor som minne, informationsbearbetning och problemlösning förbättras. 

– Om fysisk träning kan öka den mentala prestationsförmågan avsevärt hos dessa idrottare, föreställ dig då vad det kan göra för oss andra. Allt ifrån att öka fokus när du studerar inför en tentamen eller höja vakenheten inför en arbetsprestation. Träning kan verkligen förbättra hjärnans kraft.

Studiens huvudtränare, Andrew Kastor, som utvecklade träningsprogrammet för deltagarna blev också han imponerad av resultaten. 

– Många av deltagarna kunde inte jogga längre än en minut i början av studien, så deras träningsprogram behövde vara ganska måttliga. Då kanske det låter mycket med 150 minuter träning i veckan, men det kunde vara fem pass om vardera 30 minuter, säger Andrew Kastor. 

Experimentet filmades och finns nu att se på Prime Video: Mind Games – The Experiment. Du kan se en trailer för dokumentären här.



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt...

Läs mer

Tio minuter träning gör skillnad

En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning...

Läs mer

Aktiva barn får färre förkylningar

En glad nyhet i vabruari: En ny studie visar att fysisk aktivitet kan kopplas till...

Läs mer

Tre äggstra bra nyheter

En ny studie visar att ägg kan gynna muskeluppbyggnaden – men vilken del av ägget...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kondition – en sociodemografisk fråga

En ny svensk studie visar att bland annat sociodemografiska faktorer påverkar vem som har låg...

Läs mer
Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen

En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna...

Läs mer
Så kan löpning förebygga demens

Konditionsträning som löpning är den kanske viktigaste nyckeln för att minska risken för demens och minnesproblem.

Läs mer