Toppa formen med pannkakor

Toppa formen med pannkakor


Det finns knappast något godare än pannkakor med frasiga kanter toppade med sylt och grädde eller blåbär och lönnsirap. Och även om det såklart är ok att äta ibland finns nyttigare, men lika goda, alternativ till din frukost, mellanmål eller brunch. Om du trixar lite med ingredienserna kan du få upp proteininnehållet och näringsvärdet och kan njuta av pannkakorna som perfekt träningsmat.

TIPS! Många av de alternativa pannkakorna har svårare att hålla ihop bra när man steker dem är vanliga pannkakor. Gör därför snarare plättar än stora pannkakor.

TIPS! Ett enkelt sätt att boosta dina vanliga pannkakors näringsvärde är att öka mängden ägg. Ett eller två extra ägg gör ingen stor skillnad i smaken, men på näringsvärdet.

Bananpannkaka: Superenkelt och supergott. Vispa ihop 2 mosade bananer med 4 ägg och en nypa vaniljpulver och lite kanel. Stek plättstora pannkakor och servera med färska bär och lite turkisk yoghurt. Gärna blåbär eller rivet syrligt äpple, för pannkakorna blir söta av bananerna så att det krävs något syrligt.

Bovetepannkakor: Pannkakor som smakar just som pannkakor, men är glutenfria. Byt ut vetemjölet mot bovetemjöl. Vispa ihop en del mjöl med två delar mjölk och lite salt tills smeten är helt slät. Sedan har du i ett mer ägg än antalet deciliter mjöl. Vispa ordentligt och stek pannkakor som du kan servera med frukt eller bär. De går också bra att rulla ihop som crêpes fyllda med keso och bär.

Havrepannkakor: Ett enkelt sätt att få upp näringshalten i pannkakor är att byta ut det klassiska vetemjölet mot andra sädesslag. Mixa havregryn till ett mjöl och vispa ihop med lika mycket mjölk som mjöl och lite salt. Sedan vispar du ner dubbelt så många ägg som deciliter mjöl. Havre är ett bra sätt att få i sig lösliga fibrer som är toppen för magen.

Proteinpannkakor: Vill du boosta proteinet i pannkakorna kan du göra plättar på ägg och keso. Till en vanlig burk keso på 250 gram är 2 ägg lagom. Blanda i några matskedar mjöl för att binda ihop smeten lite och lite salt. Stek små plättar och servera med frukt och bär. 

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer