Träna pannbenet och höj din prestation

Träna pannbenet och höj din prestation


Mental uthållighet kräver träning och kontinuitet. Para ihop dessa träningstips från idrottspsykologen Dean Hebert med vilket träningsprogram som helst, så kan du höja din prestationsförmåga.

Välj ett prestationsrelaterat mål
Bestäm vad det är du vill uppnå i slutet av din träningsfas. Det kan vara ett särskilt tidsresultat på ett lopp, att klara av en ny distans eller att genomföra ditt första lopp utan att gå.

Identifiera dina svagheter
Har du en negativ inställning? Tvivlar du på din förmåga, eller tror du inte på dina målsättningar? Upprepar du misstag om och om igen, som att starta för snabbt eller att tappa fokus under långa lopp?

Sätt delmål
Det här är specifika, mätbara åtgärder som du genomför varje vecka för att nå ditt övergripande prestationsrelaterade mål. Det kan vara att genomföra ett intervallpass i veckan, att springa minst fyra gånger i veckan eller att genomföra långa pass utan att korta av dem.

Utveckla fokusverktyg
Detta handlar om ord och handlingar som eliminerar negativa tankar och oro, och istället bygger självförtroende och hjälper dig att hålla fokus. Till exempel mantran, eller att fokusera på steg, armpendling eller omgivningarna.

Men det kan också handla om visualiseringar, att du till exempel springer ikapp andra löpare, och positiv självpeppning. Använd dessa fokusverktyg så fort du hamnar i negativa tankegångar, känner trötthet eller ångest eller kommer på dig själv med att sakta ner och tappa fokus.

Synka systemen
Träna din mentala kapacitet när du tränar din fysik – det vill säga under dina löppass. Och när du loggar din träning, notera också vilken mental träning du samtidigt genomfört.

Öva, öva, öva
Upprepning och kontinuitet är nycklar när det gäller att bygga mental styrka. När du tränar så är det viktigt att hela tiden också utvärdera och justera processmålen om det behövs. Var ärlig mot dig själv när de negativa tankegångarna sätter in och fokusera om med hjälp av dina fokusverktyg.

Förstärk dina delmål
Om du till exempel har en tendens att tappa fart mot slutet av loppen så avslutar du varje träningspass genom att springa fortare de sista 2-3 kilometerna. Skriv sedan ner i din träningslogg vad det var som gjorde att du klarade av det.

Förbered dig för tävlingsdagen
Under de sista veckornas förberedelser så bestämmer du vad du ska ha på dig under tävlingen, kollar vädret, var du ska parkera bilen, var vätskestationerna är. Om du gör detta så minskar du risken för jobbiga tävlingsnerver innan start.

Visualisera att du genomför ditt lopp enligt plan
Gör detta fem minuter varje dag under de sista veckorna före start. Se dig själv på banan, löpandes i rätt fart, och hur du dricker och äter och tar dig an banans utmaningar med hjälp av dina fokusverktyg. Och sist men inte minst – att du klarar av din målsättning.

Håll dig till dina rutiner
Kvällen före start äter du samma sak som du brukar äta på kvällen före långpass. Spring loppet i kläder och skor som du brukar träna i. Rutiner som dessa ger en känsla av kontroll, lugnar nerverna och stärker självförtroendet.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så maxar du sommarträningen

Här är tre smarta och tidseffektiva strategier för dig som vill springa längre, snabbare och...

Läs mer

Våra bästa tips för sommarträningen!

Bygg din semesterträning med de här tre byggstenarna – det är ett säkert recept för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer
Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt kan snegla på den nästa...

Läs mer