Utmaningen: Kapa din matbudget!

Utmaningen: Kapa din matbudget!


Säg budgetmat och många tänker genast på studentklassiker som snabbnudlar och pasta rosso (ja, makaroner med ketchup). Men billigt behöver varken betyda tråkigt eller näringsfattigt, du kan sänka dina matkostnader och samtidigt äta riktigt bra – om du tänker rätt.
    Ett första steg är att inte springa till affären varje dag. Då minimerar du risken att plocka på dig saker du faktiskt inte behöver. Om du planerar din mat och veckohandlar minskar också risken för ”har ingen mat hemma”-pizzor – och du minskar matsvinnet, vilket är bra både för din plånbok och miljön. Win-win!
    Så, vilka råvaror ska du välja om du vill sänka dina matkostnader? Steg ett är att äta mer vegetariskt och steg två att använda billigare styckdelar (hej, högrev) när du handlar kött. En mustigt lyxig köttgryta kan faktiskt vara din plånboks bästa vän.
    Nutritionisten Alexandra Petersson, vet hur du äter billigare utan att tumma på varken smaken eller hälsan. Följ hennes tips här intill och halvera din matbudget under en månad – och gör en plan för pengarna du sparar!

Börja med bönor
Lämna köttet och gå all in på bönor och linser. De är billiga (även de ekologiska) och samtidigt fullproppade med vitaminer, mineraler och protein. Top notch bland bönorna är den supernyttiga edamamebönan. Priset på den ligger ofta under 50-lappen per kilo, jämför det med en bit kött!

Frys det gröna
Köp storpack med frysta grönsaker, de är billigare än färska och näringsvärdet är i stort sett detsamma. Att ha grönsakerna i frysen minskar också risken för att du slänger sådant som blir dåligt och inte används.

Frossa i rotfrukter
Rödbetor, morötter, palsternackor, kålrötter – de är supernyttiga, mättande och klimatsmarta året om. Dessutom passar de till så mycket mer än råkost, du kan ugnsbaka dem eller ha dem i biffar och soppor.

Vårda resterna
Släng inte mat! Räcker inte resterna till en matlåda kan du alltid komplettera med något litet från affären. Eller planera din mat så att resterna kan få nytt liv i nästa dags middag.

Men eko då?
Att handla ekologiskt är sällan det snällaste du kan göra mot din plånbok. Fokusera på att köpa eko där priserna inte skiljer sig så mycket, till exempel bönor, linser och mejerier. Och frysta ekologiska grönsaker är en hit, då slipper du problemet att de färska ekologiska inte håller lika bra som konventionellt odlade och riskerar att ruttna i förtid.


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer