Vad är egentligen "Runners High"?

Vad är egentligen "Runners High"?Öka kroppens endorfiner
Anledningen till ”runners high” tros vara att motion frigör endorfiner, en typ av naturliga opiater, vars syfte är att döva känslor som smärta och utmattning. Endorfin påminner om morfin och studier har visat att en 45 minuter lång löptur kan motsvara en dos av tio milligram morfin.

Träningsnarkomani kan alltså vara ett beroende av både fysisk och psykisk karaktär, (som inte är något att oroa sig för om man lyssnar på kroppens signaler, det vill säga äter, sover och lägger in vilodagar i sin träningsplan).

Även om motion har en snabbt välgörande effekt på humöret är kroppen inte kapabel att producera endorfiner så att man når ”runners high” vid inledande löpträning.
Därför kan en vältränad person känna sig mer ”hög” under eller efter ett träningspass än en nybörjare.

Regelbunden träning
Det tar cirka två månaders träning att väsentligt öka koncentrationen av endorfiner i blodet. Den ökade koncentrationen av endorfiner i blodet kan också vara en del av förklaringen till att hjärtfrekvensen och blodtrycket sänks efter en tids regelbunden träning.

Problemet är att många inte tränar under tillräckligt lång tid för att uppnå löpningens välgörande inverkan. Många springer dessutom enbart i lugnt tempo. Vill man ha den bästa effekten måste man löpträna regelbundet i några månader och öka tempot på en del av passen.

Marsnumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring fortare
  • 17 energikakor i test
  • I form för halvmaran
  • Trotsa din ålder
  • Sanningen om protein
  • Löpning ska vara Rock’n’ roll
  • Yoga för löpare
Antal kommentarer: 8

Bosse

Vet inte riktigt om jag upplevt detta runners high medan jag springer, jag kör ganska mycket löpning ca 7 mil i veckan på vår / sommaren ca 3-5 på vinterhalvåret, jag älskar ju att springa och tycker förstås att det är kul aktivitet. Det jag däremot upplever är en nedstämdhet, rastlöshet och längtan då jag av någon anledning varit tvungen att avstå löpning en längre period beroende på sjukdom eller skada. kanske jag befinner mig i ett runners high hela tiden utan att vara medveten om detta? Därav abstinens symptom?


Morgan

Har upplevt detta fenomen vid några tillfällen. Har kommit vid 12-13km på långpassen. Ett par ggr har lyckokänslan varit så stark att jag nästan börjat gråta. Farten har också en tendens att öka något man får sota för i slutet på långpasset då effekten inte sitter i särskilt länge.:-)


Magnus n

Min upplevelse från några pass är att man en bit in i passen känner sig som en steadycam där hjärnan är kameran som stadigt håller samma position när kroppen gungar ”fritt” och flyter i övrigt..!? Svårt att förklara,
Nån som känner igen sig??


Mikael

Min erfarenhet stämmer in på Morgans beskrivning. Första gången var just vid ett längre pass och det slog verkligen till vid ca 11-12 km. Kom till ett ställe där jag valde mellan den korta vägen hem eller lägga på ytterligare ca 5 km. Gick på känslan i kroppen och då jag liksom tvingades känna efter för att ta rätt beslut slog det mig helt plötsligt hur lätt jag kändes i kroppen. Bara så där…Vek alltså av på längre sträcka varpå jag direkt nådde en längre backe. Tilläggas bör att jag sprungit denna sträcka ett ”otal” gånger tidigare. Mitt i backen så kom en känsla av extreeeem lättnad över mig. Kändes som jag ”flög/flöt” fram uppför. Och när det planade ut så stormade det i kroppen på något vis. Jag var inte många sekunder från att ta till lipen…hahah
Detta tillfälle sitter som fastklistrat i mitt minne och jag tror aldrig jag kommer glömma känslan där och då.


Johan Wieck

Har precis som Morgan skriver känt av runners high vid långpass i lugnt tempo. Har ”drabbats” 2 ggr av detta fenomen och känslan är en enorm lyckokänsla. Senast skedde för ett par veckor sedan i slutet av ett långpass på ca 20 km. Känslan satt i kroppen i flera timmar efter, glad som ett barn på julafton!
Längtar till nästa gång!


Lisbeth Engström

Positiva känslor vid löpträning finns det många men just Runners high visste jag inte mycket om när jag var på elitnivå. En gång skulle jag springa 20 km och var så trött vid 18 km att jag tänkte avsluta när jag plötsligt tyckte mig springa ovanför marken med en flygande känsla. De sista två km gick lätt och smärtfritt och jag var lycklig. Många gånger har jag försökt komma dit igen, men icke.


Nancy Blomqvist

Jag har något som heter Hortons huvudvärk och sedan jag började med löpningen så har mina anfall minskat från var vecka till nästan inga anfall alls och mått så mycket bättre och fått en helt annan livskvalitet. Så detta med löpningen kommer att bli något jag kommer att göra till en livsstil.


Dennis

När det slår till så sitter det bara i någon minut innan det försvinner igen.
På något enstaka pass har det dykt upp flera ggr.
För mig vanligtvis runt 15-18km, men sicken känsla 🙂Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så behåller du vätskenivåerna i sommar!

Så behåller du vätskenivåerna i sommar!


Det finns mängder av mätresultat som visar att även en måttlig vätskebrist sänker vår prestationsförmåga. Men exakt hur många procent vätskebrist som påverkar kroppen negativt beror på vilka faktorer man mäter.

Därför är det svårt att ange ett exakt mätvärde. Det som händer i kroppen när man har vätskebrist är bland annat att blodet blir tjockare och därför mer trögflytande. Hjärtat måste då arbeta mer, vilket innebär att pulsen höjs och att tröttheten kommer fortare.

Andra negativa effekter är att musklernas kontraktionsförmåga försämras och att ämensomsättningen minskar. Kroppen kan visserligen klara en viss vätskebrist, men får då alltså arbeta hårdare. 

Det första tecknet på vätskebrist är givetvis törst, men efter 50-årsåldern minskar törsten och då är det bra att vara lite extra uppmärksam på tecken som trötthet, muskelsvaghet, huvudvärk, yrsel och illamående.

Den som blir akut uttorkad, ofta med symptom som förvirring, blekhet och svimningsattacker behöver vård, men det är inte vanligt förekommande på träning, utan inträffar främst vid tävlingar under heta sommarperioder när även nattemperaturen överstiger 20 grader.

I sammanhanget är det samtidigt viktigt att påpeka att man inte ska överdriva sitt vätskeintag. För mycket vätska kan laka ur kroppen på viktiga elektrolyter som kalium och natrium, vilket kan leda till hyponatremi (vattenförgiftning), som är ett livshotande tillstånd.  

Om du druckit för mycket – eller för lite – är det viktigt att ersätta de vätske- och mineralreglerande elektrolyter som du förlorat. Det kan du göra genom att blanda ett par portionspåsar salt i vattnet eller välja en sportdryck som innehåller elektrolyter.

Hur mycket man svettas är individuellt, men snittet ligger på 1,5 liter vatten per timme löpning under sommaren. Däremot bör man inte dricka mer än 5-6 deciliter i timmen (kroppen kan inte ta tillvara mer), vilket innebär att man bör kompensera eventuell vätskeförlust också efter löppasset. 

Om du vill försäkra dig om att du får i dig tillräckligt mycket vätska kan du väga dig före och efter träningspasset. Den vikt du förlorat i gram är vätska du förlorat i milliliter. Drick då en och en halv gång så mycket vätska efter passet. Har du gått ner 100 gram ska du alltså dricka 150 milliliter vätska.

Det finns också lite olika sätt att få med sig vätskan under passet:

Handhållna vätskeflaskor
Handhållna vätskesystem är flaskor med ett band som underlättar greppet. Dessa lämpar sig bäst för löppass på upp till 30 minuter. Om det inte råder extrem värmebölja kommer du nämligen inte svettas mer än att du kan kompensera din vätskeförlust genom att dricka efter löppasset.

Däremot är det givetvis skönt att kunna dricka om man blir törstig även under ett kortare löppass, och då räcker en mindre flaska gott och väl. Under långa löppass kan det vara besvärande att hålla en flaska i handen och dessutom behöver du mer vätska, åtminstone under sommaren. 

Vätskebälten
Vätskebälten är det klassiska sättet att ta med sig vatten ut på löprundan. De flesta vätskebälten rymmer upp till en liter vätska, vilket räcker för de flesta långa löppass, såvida du inte är ultralöpare. 

Ett vätskebälte ska inte störa löpningen, vilket innebär att det inte ska guppa. Oftast måste man därför spänna vätskebältet ganska hårt runt midjan och då är det viktigt att bältet inte skaver. Med breda, elastiska band kan du dra åt bältet utan att det blir obekvämt. När du sprungit en stund kommer vätskebältet förmodligen att flytta lite på sig och då ska du kunna dra åt vätskebältet lite till – samtidigt som du springer. 

Vätskeryggsäckar
Vätskeryggsäcken är perfekt på de riktigt långa löppassen. En smidig vätskeryggsäck kan också vara ett alternativ till vätskebältet om du föredrar ryggsäckens passform. 

Vissa vätskeryggsäckar är svårare att justera, vilket gör att du måste stanna för att reglera remmarna. Eftersom ryggsäcken vilar mot ryggen är det också viktigt att materialet mot ryggen är luftigt och vattenavvisande så att du inte blir varm och blöt på ryggen. Inuti ryggsäcken ligger en uttagbar vätskeblåsa som du fyller med vätska.

Det är bra om vätskebehållaren har en stor öppning så att den är lätt att göra ren. Med en bra koppling till slangen blir det extra smidigt att fylla på den. 

Det lönar sig att prenumerera

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö. För att få rabatt i någon av butikerna i Stockholm eller Malmö behöver du visa upp din medlemstatus. Den hittar du under ·Mina sidor” här på sajten. Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Dessutom för du möjlighet att läsa Bicycling, Vasalöparen och såklart Runner’s World digitala tidningen i din dator/mobil eller läsplatta.

Klicka här för att bli prenumerant

 

 

 

Sponsrat inlägg
Allt som andra säger om löpning

Allt som andra säger om löpning


Vi bad er läsare om tänkvärda löparcitat – och här kommer nu ett urval med 18 av era favoriter. Varsågod och inspireras!

1. ”If you run, you are a runner. It doesn’t matter how fast or how far. It doesn’t matter if today is your first day or if you’ve been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run.”
John Bingham

2. ”Varför skulle jag träna på att springa sakta?
Jag vet redan hur man springer sakta.
Jag vill lära mig springa snabbt.” 
Emil Zátopek

3. ”Run Forrest, Run!”
Ur filmen Forrest Gump 

4. ”Some people create with words or with music or with a brush and paints. I like to make something beautiful when I run. I like to make people stop and say, ‘I’ve never seen anyone run like that before.’ It’s more than just a race, it’s style. It’s doing something better than anyone else. It’s being creative.”
Steve Prefontaine 

5. ”Running is the greatest metaphor for life, because you get out of it what you put into it.”
Oprah Winfrey  

6. ”If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon.”
Emil Zátopek

7. ”The laws of physics are merely a suggestion.”

8. ”At mile 20, I thought I was dead. At mile 22, I wished I was dead. At mile 24, I knew I was dead. At mile 26.2, I realized I had become too tough to kill.”

9. ”Spring hårdare så går det fortare”
Sandra Eriksson 

10. ”Your body can handle almost anything; it’s your mind you have to convince.”

11. ”Movement is life.” 
World War Z 

12. ”Pain is inevitable – suffering is optional.”
Haruki Murakami

13. ”Den enda smärta som finns, är den som uppstår då du ger upp.”

14. ”Whether you believe you can or believe you can’t, you’re probably right.”
Henry Ford 

15. ”Curro ergo sum -Jag springer alltså finns jag”
(Efter Descartes Cogito ergo sum – Jag tänker alltså finns jag)

16. ”Spring för livet!”

17. ”Don’t ask me why I run, ask yourself why you don’t.”

Och så avslutar vi med en favorit, för det är ju faktiskt precis så här det känns ibland…

18. ”Pain is temporary. Pride is prejudice.
No wait. That’s not right.
Pain is pride? Pride is temporal?
Look I’ll be honest.
I’m at mile 18 of 22 miler and I’m not thinking super-clear.
Also my Achilles thing is bugging me.
I want pancakes.”
(Från rwdaily.runnersworld.com)

Fortsätt gärna att fylla kommentarsfältet med fler citat!

Se killen som vinner över tunnelbanan!
Emelie besegrade "Dårarnas Diagonal"

Emelie besegrade "Dårarnas Diagonal"


Berätta hur det kändes att besegra Dårarnas diagonal!
Det känns helt otroligt. Jag hade som mål att genomföra det och inte se det som en tävling men det var helt galet. Jag fick jobba väldigt mycket med psyket för att fortsätta. Det var så spännande!!

Hur kändes det att hålla kroppen igång i över 30 timmar jämfört med de sträckorna som du har sprungit tidigare, där du sprungit 15 timmar i sträck som mest?
Helt okej faktiskt även om de sista timmarna var tunga och det gjorde lite ont i benen. Idag känns det inte så mycket värre än min första 100 km tävling. Är lite mer trött i vänster del av kroppen, men annanstans känns det helt ok!

Vad var det bästa med hela upplevelsen?
Att jag fick lära mig så mycket om hur sinnet fungerar, upp och ned och att lyckas fortsätta trots att man verkligen inte tror det!

Hur har dina förberedelse sett ut inför tävlingen?
Inget speciellt, för två veckor sedan sprang jag min första 100 kilometers tävling, och i söndags en 24 kilometer tävling. Så det var väl förberedelserna.

Vad kändes mest skrämmande innan du stack i väg?
Sömnen! Jag är kvällstrött, starten var klockan 23 och nu skulle jag inte sova på 2 nätter.

Tog du sällskap med någon under tävlingen?
Jag hade sällskap med några olika personer under loppet. Det var tre personer som jag tog sällskap med under en längre tid. Första dam Natalie och jag sprang cirka sex timmar tillsammans. Sen sprang jag med Jules, en kille ifrån Schweiz Salomon, vi kanske sprang fem timmar. Det var fint att prata med honom, han har mycket erfarenhet av att springa långa tävlingar. De sista timmarna sprang jag med Kilian, det var fint att springa med nån jag kände. Jag hade många svackor och var inte på mitt soligaste humör. Kanske klagade jag lite mer än om jag sprungit själv?

Vad tänkte du på när det kändes som jobbigast?
När det var som jobbigast tänkte jag på att jag valt det här själv och att jag var lyckligt lottad som fick göra detta. Sen tänkte jag att det är väl inte värre än att man tuppar av och om det går så långt så får jag nog bryta.

Vad hade du i din utrustning?
Jacka, tröja, visselpipa, räddningsfilt och vatten.

Vad var det första du gjorde när du kom i mål?
Svarade på frågor, tog dopingtest och svimmade.

Vad är nästa mål på listan?
Att göra det bästa av min återhämtningsperiod innan jag börjar åka skidor!

TOPP TRE HERRAR:

1. D’HAENE François, 22h58mn00s

2. THEVENIN Freddy, 25h40mn16s

3. BLANC Pascal, 25h47mn18s

TOPP TRE DAMER:

1. MAUCLAIR Nathalie, 28h45mn32s

2. FORSBERG Emelie, 31h29mn05s

3. BENARD Christine, 34h19mn40s

Mer information hittar du på Le Grand Raid Réunions hemsida

Ledarkrönika: Vem läser Runner’s World?

Ledarkrönika: Vem läser Runner’s World?


Men i likhet med alla redaktioner försöker vi även lista ut vilka ni läsare är, just för att kunna göra en så bra, relevant och intressant tidning som möjligt. Och på frågan om vem som läser Runner’s World är förstås svaret ”löpare”. Men sen blir det krångligare.

Alla som springer vet ju att ”löpare” – enligt en bred och inkluderande definition – kommer i många former, från rena nybörjare till erfarna elitidrottare. Det gäller även löpning som företeelse. Sedan den första löparboomen för trettio år sedan, då vi startade den här tidningen, har löpningen diversifierats. Vi ser fler former av löpning, nya typer av tävlingar (några kan du läsa om i detta nummer) och fler produkter som ska tillgodose nya behov. Dessutom springer fler än någonsin – inte minst kvinnor. Så vem dagens löpande läsare är, det är inte helt lätt att lista ut.

Att det är svårt att definiera sina läsare konstaterade även vår amerikanska systertidning Running Times nyligen, när de genomförde sin läsarundersökning. Tidningen, som ges ut av samma förlag som Runner’s World, har en uttalad inriktning mot tävlingslöpare som springer åtta till sexton mil i veckan. Men resultatet av undersökningen förvånade redaktionen: Hälften av läsarna springer i snitt fyra mil eller mindre per vecka – det vill säga på en nivå ganska långt ifrån elitidrottarna som tidningen riktar sig mot. Exemplet säger en del om hur vanskligt det är att dra slutsatser om läsaren utifrån ett målgruppstänkande.

Running Times vänder sig till elitlöpare, men tilltalar uppenbarligen också en helt annan grupp löpare. Därför är vår läsarundersökning det kanske viktigaste hjälpmedel vi har för att förstå våra läsares behov – att få veta vad ni vill läsa om. Genom era svar fick vi bekräftat att vi når vår huvudsakliga målgrupp, motionslöparna: Åttiosju procent av våra läsare springer två till sju mil i veckan. Bra så, kan man tycka.

Men så mycket enklare att identifiera våra läsare blir det ändå inte. För samtidigt visar vår undersökning att nio procent springer mindre än en mil i veckan, medan fyra procent springer mer än åtta. Vi kan därmed anta att vi i likhet med Running Times når en relativt stor andel löpare som inte passar in i vår huvudsakliga målgrupp – det vill säga även rena nybörjare och erfarna elitlöpare.

Så hur möter vi då deras behov? Dels genom de specifika avdelningarna ”Nybörjare” och ”Hård träning”, och dels genom att fortsätta skriva om både ”vanliga” löpare med intressanta och inspirerande historier till svenska löparprofiler som Isabellah Andersson,
Eric Senorski, Anders Kleist, Kajsa Berg och Emelie Forsberg – liksom världsstjärnor som Galen Rupp och Usain Bolt. Dessa förebilder inspirerar oss att tänka större, att våga utmana oss själva och försöka lite mer, sikta lite högre. De är de goda exemplen. Vi bär på drömmarna.

Dessa löpare och deras historier blandar vi med motiverande reportage om löpningens fantastiska värld – och det vill 35 procent av er också helst läsa om. Men ni vill också ha våra experters träningstips och program (27 procent) till råd om allt från kost till skoval
(14 procent). Det är också i korta drag vår huvudsakliga mix.

Men framför allt vill vi att Runner’s World ska ge dig nycklarna till att utvecklas som löpare, oavsett hur mycket du sprungit tidigare och oavsett hur högt du siktar. Tillsammans når vi längre.

Tack för förtroendet!

/Stefan Larsén