Våga vägra väggen – så orkar du hela passet trots att kroppen skriker nej

Våga vägra väggen – så orkar du hela passet trots att kroppen skriker nej


De flesta har någon gång upplevt orken tryta mitt under en härlig löprunda. Efter de första tecknen kan det gå ganska fort. Benen känns som cementblock, andningen blir allt tyngre och dina spänstiga kliv blir allt mer släpande.

Negativa tankar far genom huvudet. Du vill bara stanna och ta den närmaste vägen hem – i snigelfart. Här är åtta tips som hjälper dig framåt även fast distansen känns övermäktig och kroppen skriker nej. 

1. Många löpare behöver släppa tankarna på löpningen och den ansträngning de har framför sig och istället fokusera på något annat. Räkna träden du springer förbi, böj verb eller fantisera om något roligt du ska göra efter loppet. Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort att känna in kroppens signaler då och då, liksom att hålla koll på när du senast drack eller åt, särskilt om du springer ett långlopp eller långpass. 

2. Om man pressar sig hårt är det inte ovanligt att man får ont i lårmusklerna och i vaderna. Det är inte annat att vänta mot slutet av ett långt eller intensivt träningspass, eller i en tävling. Men om smärtan är intensiv, slå av på takten. Promenadpauser och stretching kan minska smärtan så att du kan springa vidare.

3. En löparkompis kan hjälpa dig att kriga mot ditt dåliga självförtroende när du börjar tvivla på din kapacitet. Du behöver dock inte ha en följeslagare under hela distansen, utan någon som kan hoppa in och springa med dig från den sträcka där du känner på dig att du kommer att få det riktigt jobbigt, mentalt och fysiskt.

4. Om du får det motigt mitt i ett lopp och inte har någon peppande löparkompis med dig kan du istället söka stöd hos löparna omkring dig. Att uppmuntra, le mot eller göra tummen upp till andra löpare som delar kampen med dig frigör endorfiner.

5. Målet är nära, men du är utmattad och klarar knappt en meter till – i det här läget kan du föreställa dig att du tar en kopp och skopar upp den sista energireserven. Du kanske känner dig som en seg deg, men säg till dig själv: ”Jag har tränat för det här. Jag ska hitta den där sista droppen energi och fixa det här. Jag kommer att klara det.”

6. En annan strategi är att föreställa sig trådar som löper från vardera arm och som för varje armpendling drar dig närmare mållinjen. Syftet är att hålla armarna i rörelse eftersom benen följer armarnas rörelser. 

7. Du kan också dela upp den resterande distansen i kortare segment. Fokusera på att avverka en kilometer i taget. Känns det för långt, sikta in dig på en lyktstolpe eller ett trafikljus i taget. Man kan kalla det för ”förhandlingslöpning”.

8. Koncentrera dig på att sätta den ena foten framför den andra och intala dig själv att du bara ska klara sträckan fram till nästa delmål. När du kommit dit tar du nästa, och nästa… Ju fler sträckor du lägger bakom dig, desto mer ökar självförtroendet. Till slut är det så liten bit kvar att du vet att du klarar det, och plötsligt är du i mål. 


Antal kommentarer: 1

Linda Assarsson

När jag känner att jag närmar mig väggen vid ett lopp, när jag går för fullt och kroppen börjar protestera..
Då tänker jag ” Kör!! Spy kan du göra efteråt ” 😉
Sen tvingar jag mig till att alltid LE!! Det blir såå mycket lättare med allt när man ler 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Fem nyckelpass för dig som ska springa en halvmara

Halvmaran är tillräckligt lång för att vara en rolig utmaning. Här är fem nyckelpass för...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Tre utvecklande träningspass!

Här är tre träningsstrategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Springa trail i fjällen? Här är några smarta tips på vägen

Fjällöpning är ett fantastiskt sätt att kombinera riktigt bra träning med en häftig naturupplevelse. Här...

Läs mer
Testa vattenlöpning i sommar!

Vattenlöpning är ett skonsamt och svalkande alternativ till löpning. Här hittar du tips på hur du kan lägga upp effektiva...

Läs mer
Smarta sommarträningstips!

Bygg din semesterträning med de här tre byggstenarna – det är ett säkert recept för framgång.

Läs mer
Smart och effektiv sommarträning

Här är tre smarta och tidseffektiva strategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer