Varför säsongsvila?

Varför säsongsvila?


Du har precis sprungit årets sista lopp och det är långt kvar till nästa stora utmaning. Då kan det faktiskt vara en fördel att ta en kortare paus från löpningen. Genom att låta kroppen vila, analysera den gångna säsongen och planera inför kommande lopp kommer du antagligen få ut mer av din träning framöver.

– Det handlar däremot inte om att lägga sig på sofflocket och inte träna alls. Istället är det ett utmärkt tillfälle till att träna alternativt och komma igång med styrketräningen som är viktig under grundträningsperioden, säger LG Skoog.

LG Skoog tycker att en säsongsvilan kan vara på mellan 2-3 veckor och att det är en bra aktivitet oavsett om man är elitlöpare eller motionär. Vilan kan läggas in när som helst efter höstens sista lopp men brukar vanligtvis ligga under slutet av oktober och början av november.

– Det här är en möjlighet att få en bra start inför kommande löpning och bli peppad för den träning och lopp som man vill genomföra. Utan det här avbrottet kan det annars lätt bli så att löpningen blir slentrianmässig och ofokuserad.  

LG Skog tycker att den perioden kan innehålla följande element:

Analys av den gångna säsongen
Gå igenom din träning och dina tävlingsresultat under senaste året. Vad har gått bra och vad har fungerat sämre? Försök att dra lärdomar utifrån det och ta med i planeringen för nästa år.

Alternativ träning
Våga prova nya träningsformer som du kan använda som alternativ under kommande säsong. Kanske kommer du på att crossfit, cykel eller yoga ger just dig oanade fördelar som löpare? Du vet aldrig om du inte testar och den här perioden är ett perfekt tillfälle för det. 

Styrketräning
Under tävlingssäsong blir styrketräningen ofta av underhållande karaktär. Säsongsvilan är därför ett utmärkt tillfälle att komma igång med den här träningen igen eftersom det är en viktig del för att klara av grundträningsperioden och undvika skador. Försök att hitta rutiner och pass som kan fungera när du drar igång med löpningen igen.

Planering av nästa säsong
Du kanske redan nu har målen för 2012 klara men det kan ändå vara bra att gå igenom hur träningen ska läggas upp fram till dess. För med en bra plan och fulladdade batterier har du naturligtvis bättre förutsättningar för att lyckas med din löpning. Vi återkommer till hur en sådan planering kan se ut under nästa vecka.

Hur brukar du själv lägga upp din säsongsvila? Dela gärna med dig av dina egna bästa tips i kommentarsfältet här nedanför.  

Du kan också ställa dina frågor om löpträning direkt till LG Skoog


Antal kommentarer: 10

Anna

Har precis börjat min vila för ungefär en vecka sedan. Har inte bestämt hur länge.. Under vilan är det just nu meditation, yoga,styrka och snart även spinning och simning 🙂


K-G Nyström

Förr i tiden när resultaten var bättre för skiktet under eliten + längre ner så var det nog så att vi sysslade med annat vintertid:
skidor, skridskor, simning, bordtennis var relativt vanliga varianter.
Tack och lov så fanns det inga gym förr.
Styrketräning för löpare?
Behövdes ej förr, men numera trycks det en hel del på detta.
Vi hade ej tillgång till pulver + piller = Mycket bra.
Mindre bra var kläderna, så när Gore Tex kom + funktionella underställ då jublade vi. Absolut det bästa som kommit fram senaste 20 åren.


Mats Fredholm

Förkylningar o skit gör väl att man automatiskt får några lugna veckor på hösten…


mikael Lipschütz

Har haft en hyfsad säsong och utveckling i år. Sprang mitt sista lopp för året den 8 oktober Göteborgs halvmaraton. Hade planerad löpvila på två veckor efter det.
Tre dagar efter loppet blev jag förkyld så träningsvilan kom automatiskt.
Nu har jag startat upp lite lätt igen. Skönt att vara tillbaka.


stålpojken

grundbulten är att nästan alla tränar för litet? det viktiga är att det blir ofta-gärna två pass per dag-alla borde få uppleva hur kroppen vaknar, hur benen får fart det spritter i påkarna, ny teknik kommer inifrån kroppen-vila vad är det?
man vilar jämt det behövs ingen extra total avslappning-livet är en kamp-hela tiden….


Lars Björnfot

Vila är för mig att planera att inte tävla för mycket nästa säsong. Det är svårt att vara i superform i tio månader.
Det är svårt att vara bra på 800 meter och marathon.
Nästa år satsar jag på det senare.
Nu på lördag springer jag marathon i Skövde som Reima Hartikainen håller i. Han drog igårng Team Ultrasweden för några år sedan. Den 29/10 kl 10 smäler startskottet i TUS-maran.
Håll tummarna. Jag sprang Umemaran på 3.36. Hoppas på årsbästa nu.
Lasse Björnfot
Maif Friidrott


Rillster

Vad tycker colting om vilodagar? Vad skulle han tycka om viloperioder???


Mathias Berggren

Jag fortsätter utan vila. Den kommer i alla fall genom sjukdomar, skador, resor, extrem kyla, snömodd och annan jäkelskap etc som gör att du får träna alternativt eller vila helt under perioder.
Varför uppehåll i löpningen just nu när det är som bäst att löpa!


karro

Jag kör varierad träning med gym och löpning året om plus att jag har ett jobb som kräver mycket vandring. Cykel när årstiden tillåter. Jag känner min kropp alldeles för väl och den säger till när det är dags för vila. Sen har jag mina dagar när det är skönt att slöa. Däremot så har jag ingen elitsatsning i min träning. Prestation är inte för mig. Jag vill inte gärna få ngn ångest utav min träning dessutom så tappar jag för mycket i vikt om jag kör på för ofta och mycket. Då mår jag inte bra . Därför kör jag mitt eget race.


lennart svenson

Jag tycker nog att det blir dags att lungna ner med löpningen ett par månader, så för min del som är över 70,,,, så behöver kroppen lite ex vila så det blir spinning 1 gång i veckan, samt styrketräning 2 ggr i veckan plus simning efter styrketräningen , och 2 löppass.
Låter det rimligt ?????Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Smarta strategier för julhelgernas träning

Är det läge att träna lite extra under de kommande julhelgerna? Då har vi några...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Starka svenskar till start i Valencia Maraton

Etiopiskan Letesenbet Gidey, som har tre världsrekord på långdistans, gör sin maratondebut i spanska Valencia...

Läs mer

Coachens bästa tips inför långloppet

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Här får du coach LG Skoogs...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Redo för maraton!

Ska du springa ett maraton eller något annat långlopp? Grattis till en inspirerande utmaning! Här...

Läs mer
Löparens bästa lifehacks

Med dessa 21 tips och tricks blir livet som löpare enklare, snabbare – och hälsosammare!

Läs mer
Gluten och löpning – så funkar det

Emma Lindblom förklarar hur du tar reda på om gluten kan vara ett problem för din hälsa – och hur...

Läs mer
Prioritet protein!

Protein är viktigt för kroppens förmåga att bygga upp sig efter träningen – men det gäller att prioritera rätt för...

Läs mer